Deputații Adunării Populare discută, pentru a treia săptămână, componența și structura Comitetului executiv al autonomiei găgăuze. La fel ca ședințele precedente, cea din 11 august s-a desfășurat pe fundalul unor proteste organizate de simpatizanții Evgheniei Guțul și a celor din partidul neconstituțional Șor.
Președintele Adunării Populare, Dmitri Konstantinov, a spus că bașcanul refuză să corecteze structura executivului, chiar dacă acest lucru a fost cerut de deputații legislativului de la Comrat.
Discuțiile s-au purtat pe un ton ridicat. Deputatul Grigori Kadîn l-a acuzat pe Konstantinov că nu a făcut nicio încercare „ca să ajungă la un acord” cu Guțul, care insistă că structura Comitetului coincide cu cea pe care Adunarea Populară a aprobat-o în 2022.
Un alt deputat, Nicolai Dudoglo, l-a acuzat pe Konstantinov că ar fi încălcat legea și „a șantajat echipa” lui Guțul. Deputatul a cerut demisia spicherului. Anterior, Dudoglo a participat la mitingurile în sprijinul Evgheniei Guțul. El a propus să nu mai fie organizate proteste în fața Adunării Populare, deoarece „oamenii nu rezolvă nimic, doar suferă”.
- Te-ar putea interesa și: Maia Sandu spune că nu a mers la învestitura de la Comrat pentru că Evghenia Guțul „a fost susținută... de o grupare criminală”
În timpul ședinței, unul dintre deputați a îndemnat: „Nu înjosiți bașcanul din primele zile”. Dudoglo a explicat că, dacă structura Comitetului executiv va fi formulată incorect, Cancelaria de Stat o va putea contesta în instanță.
Deputatul Piotr Fazlî a remarcat că „Ilan Șor s-a ales cu o regiune întreagă”. El a reamintit că Șor, „un penal” condamnat la 15 ani de închisoare, a propus ca în structura comitetului executiv să fie incluși reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate și ai Ministerului de Interne.
Un alt deputat, Leonid Chiosea, a declarat că a vorbit cu protestatarii care i-au cerut să nu aprobe comitetul executiv „de încă cinci sau șase ori”, pentru a le oferi șansa „să facă bani pe seama protestelor”. Pe de altă parte, Guțul a spus că nu a adus pe nimeni și că „oamenii au venit singuri să o susțină”.
18 deputați au votat împotriva aprobării structurii Comitetului executiv. Imediat după vot, ședința s-a încheiat.
Pe 27 iulie, echipa noii guvernatoare a fost prezentată de oligarhul fugar Ilan Șor, care este dat în urmărire internațională. În fața sediului Adunării Populare a fost montat un ecran pe care a fost transmis discursul lui Șor, aflat din Israel.
În calitate de adjuncți ai lui Guțul au fost propuși Victor Petrov, care i-a fost contracandidat la alegerile din primăvară, și Pavel Verejanu, primarul orașului Orhei, ales din partea Partidului Șor. Încă cinci persoane propuse de Șor au făcut parte, anterior, din Comitetul executiv.
În urma unei testări efectuate de comisia lingvistică, s-a constatat că șapte dintre cei 11 candidați nu cunosc limba găgăuză, deși aceasta este o cerință obligatorie pentru membrii Comitetului executiv.