Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Ce are lauda electorală de sine cu informațiile de interes public?


Jurnalistul Alexandru Canțîr și analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan.
Jurnalistul Alexandru Canțîr și analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan.

Alegerile generale locale: un scrutin cu mai multe reguli noi de joc. Primăria de Chișinău acuză CEC de intenții „draconice”: ce are lauda electorală de sine cu informațiile de interes public?

Opoziția descoperă „suflete dispărute” în listele de alegători în interesul guvernării. Cum s-au certat Dmitri Gheorghevici cu Ilan Mironovici: lista „șoriștilor” vs. lista „amantelor, cumetrilor și copiilor deputaților” pentru executivul de la Comrat...

Ce are lauda electorală de sine cu informațiile de interes public?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:42:58 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 11 august:

  • La 7 august a început perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. Va fi un scrutin desfășurat, în premieră, conform prevederilor noului Cod Electoral adoptat în decembrie 2022, unele dintre ele inedite.

Printre acestea posibilitatea desfășurării alegerilor timp de două zile (sâmbătă și duminică) în anumite secții de votare; reducerea numărului de semnături în susținerea candidaților independenți la funcția de primar de la 5% la 1% din numărul alegătorilor înregistrați, cu un prag minim de 100 de semnături; posibilitatea alegătorului de a susține prin semnătură mai mulți candidați independenți; listele consilierilor locali și raionali se vor întocmi respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe; la alegerea consiliului local și a primarului vor putea participa doar alegătorii care au domiciliu sau reședința temporară în unitatea administrativ-teritorială respectivă, înregistrate cu mai mult de trei luni până la data primului tur de scrutin; interzicerea transportării organizate a alegătorilor, în ziua alegerilor, precum și a concertelor și altor evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, artiștilor din țară și de peste hotare, în campanie ș.a.m.d.. Pe cine bucură și pe cine, eventual, supără aceste inovații în alegeri?

  • La 4 august Comisia Electorală Centrală a aprobat Regulamentul privind modul de furnizare, distribuire și difuzare a publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public.

În conformitate cu acest regulament, care decurge din legea cu privire la publicitate, din 7 august a anului curent și până în ziua în care rezultatele alegerilor vor fi confirmate de către organele competente, furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate vor fi în drept să difuzeze doar mesaje de interes public aprobate, în mod regulamentar, de către CEC. „Un regulament draconic, elaborat de către CEC”, niște „aberații pe care le-a inventat CEC”, „Cenzură!” – s-a auzit imediat răsunând dinspre Primăria municipiului Chișinău, pe care actualul edil și-o dorește pentru încă un mandat.

  • Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău și lider al partidului MAN, a acuzat Comisia Electorală Centrală și Agenția Servicii Publice, „conduse exclusiv de exponenți PAS”, cum a spus el, că pregătesc fraudarea alegerilor locale, inclusiv prin manipularea cu listele de alegători.


Potrivit edilului, de pe listele electorale din unele localități ale municipiului ar fi „dispărut votanți”, în timp ce în altele – ar fi fost „adăugați”, toate în favoarea formațiunii guvernării. Ceban susține că numărul de locuitori din Chișinău și cele 18 suburbii din componența municipiului ar fi fost „diminuat drastic” în comparație cu datele de la ultimul scrutin local general. El sugerează că asemenea „ilegalități” s-ar comite la scara întregii Republici Moldova și insistă pe demisia președintei CEC Angela Caraman.

Comisia Electorală Centrală a emis o Declarație în care constată că, în ultimul timp, a devenit „ținta unei campanii de denigrare, promovată cu insistență de anumiți actori politici”. CEC a calificat acuzațiile drept „totalmente nefondate” și presupune că, astfel, s-ar pregăti „terenul pentru anumite scenarii politice în perioada campaniei electorale, dar şi în perioada post-electorală”.

  • Pe 11 august, la Comrat, Adunarea Populară va avea o nouă încercare de a aproba componența Executivului autonomiei găgăuze, după ce pe 4 august a respins propunerea în acest sens a bașcanului Evghenia Guțul.


Anterior, la 27 iulie, noua componență a executivului a fost prezentată - în mod obișnuit deja, de la distanță, „pe sticlă”, în fața unui miting - de către oligarhul fugar Ilan Șor, liderul partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional. O majoritate a deputaților a refuzat atunci să includă pe agenda ședinței Adunării populare din 28 iulie examinarea chestiunii privind noul Executiv, pe motiv că membrii acestuia ar fi fost selectați pe sprânceană de oligarh și că s-a procedat în disprețul mai multor reglementări.

Unii dintre deputați, care mai devreme au elogiat victoria exponentei fostului partid „ȘOR”, s-au ales în consecință cu calificativele de „dușmani ai poporului găgăuz” și de executori ai voinței „forțelor pro-românești” de la Chișinău.

Ilan Șor însuși l-a acuzat pe șeful legislativului local, Dmitri Constantinov, anterior un fervent susținător, că dorește să-i înlocuiască lista sa a membrilor Executivului cu una proprie, a „amantelor, cumetrilor și copiilor deputaților”.

Potrivit legislației, în cazul în care eșuează două tentative de aprobare a componenței nominale a executivului, bașcanul este în drept să dizolve Adunarea Populară a autonomiei.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă! ​

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG