Asociația PROMO-LEX a salutat vineri condamnarea în premieră a unui milițian din regiunea transnistreană pentru fapte de tortură – un proces inedit, ținut pe malul drept al Nistrului.
Your browser doesn’t support HTML5
Fostul colaborator al structurilor de forță din stânga Nistrului, Andrei Samonii, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru violarea domiciliului, răpirea și torturarea unui cuplu din raionul Florești.
În primăvara anului 2015, cele doua persoane au fost luate cu forța din propria gospodărie și duse cu luntrea peste Nistru, la așa-zisul comisariat de poliție din orașul Camenca. Acolo au fost bătute și reținute pentru câteva zile pe motiv că ar fi furat doi iepuri. După 5 ani, în ianuarie 2020, autoritățile moldovene au reușit să-l rețină pe unul din învinuiți, lucru care le-a permis anchetatorilor să reia investigațiile și să finalizeze cauza, remarcă avocatul Promo-LEX, Pavel Cazacu.
Andrei Samonii este primul angajat al miliției din regiunea transnistreană condamnat la detenție de o instanță din dreapta Nistrului pentru răpire de persoane. Avocatul Pavel Cazacu crede că această premieră este încurajatoare pentru victimele care încă își caută dreptatea, inclusiv pentru anchetatorii care instrumentează astfel de cazuri:
### Vezi și... ### Stepan Popovski: Situația drepturilor omului în Transnistria e catastrofală„Acest dosar, această sentință de condamnare demonstrează tuturor că se poate - pot fi combătute, poate fi realizată o anchetă eficientă, și persoanele responsabile pedepsite corespunzător. Mai ales, este important prin faptul că dă o speranță victimelor torturii, dar și a altor abuzuri grave, că drepturile lor vor fi remediate, vor fi repuși în drepturi, iar persoanele responsabile vor fi în final trase la răspundere.”
Reprezentanții Promo-LEX spun că le sunt cunoscute zeci de cazuri de răpire a cetățenilor moldoveni în stânga Nistrului care așa și nu au finalitate. În consecință, impunitatea încurajează și mai mult abuzurile, sugerează avocatul Pavel Cazacu. El crede că autoritățile au la îndemână suficiente pârghii legale pentru a acționa și ar trebui să depună mai mult efort:
„Sunt și multe alte cazuri grave care s-au produs și, cu regret, ele se opresc cumva la o anumită fază care nu este logică, la faza de urmărire penală.”
Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol consideră condamnarea lui Andrei Samonii o decizie politizată.
Ion Manole, directorul executiv al Promo-LEX, atrage atenția că regimul din stânga Nistrului a invocat mereu „motivarea politică” atunci când apărătorii drepturilor omului au încercat să se implice în cazurile de abuz și nerespectare a drepturilor omului în regiunea transnistreană.
În cei 30 de ani de negocieri suferă oamenii...
Din 2015, avocații Promo-Lex au interdicție de aflare în stânga Nistrului și, momentan, nu există nicio instituție națională sau internațională care ar monitoriza situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, remarcă Ion Manole. Între timp, procesul de negocieri dintre reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului nu a adus rezultate notabile:
„În cei 30 de ani de negocieri și de acest presupus proces politic de negocieri, suferă oamenii. Acolo există o așa-zisă justiție, care produce efecte juridice, și este important ca statul Republica Moldova să caute soluții pentru a stopa aceste abuzuri și încălcări ale drepturilor omului.”
Până în prezent, juriștii asociației Promo-LEX au sprijinit peste 2000 de persoane care au avut de suferit de pe urma abuzurilor regimului de la Tiraspol. Majoritatea au mers să-și caute dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, obținând stabilirea de recompense pentru prejudicii morale în valoare totală de circa cinci milioane de euro, dar mare parte din hotărârile CEDO sunt încă neexecutate.