Confirmare: primele vaccinuri anti Covid-19 vor sosi la mijlocul lunii februarie

Campania de vaccinare în Uniunea Europeană a început din 27 decembrie 2020.

Ministerul Sănătății a primit confirmarea că primele vaccinuri anti Covid-19 vor sosi în R. Moldova la mijlocul lunii februarie, ceva mai târziu decât estimaseră oficialitățile moldovene. Este vorba despre vaccinurile obținute prin platforma COVAX, creată de Organizația Mondială a Sănătății pentru a asigura accesul la vaccinuri al țărilor în dezvoltare sau sărace care nu ar putea face față concurenței internaționale.

### Vezi și... ### Covid-19: Moldova, Ucraina și Georgia cer sprijinul Uniunii Europene

Ministerul Sănătăți a precizat printr-un comunicat că se așteaptă peste 240.400 de vaccinuri Pfizer/BioNTech și peste 260 de mii de vaccinuri Oxford/AstraZeneca, omologare vineri în Uniunea Europeană. Ambele vaccinuri cer două injecții la o distanță de circa 20 de zile.

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C, -90°C. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare, cu respectarea lanțului frig.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca poate fi păstrat în frigidere normale, la temperaturi de +2°C +8°C. Prima tranșă va sosi însă la sfârșitul lui februarie.

„Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, țara noastră va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial”, se arată în comunicatul Ministerul Sănătății.

Pe lângă platforma COVAX, R. Moldova mai are promisiunea unei donații de până la 200 de mii de vaccinuri din partea României, iar vineri reprezentanții Ministerului Sănătății au apelat din nou la sprijinul Uniunii Europene pentru a avea acces la mai multe vaccinuri.

Autoritățile sanitare moldovene declară că nu vor fi folosite decât vaccinuri omologate de OMS și Uniunea Europeană. În acest moment, este vorba de trei: Pfizer/BioNTech, Moderna și Astra/Zeneca împreună cu Universitatea Oxford.

### Vezi și... ### Ungaria, prima țară UE care a aprobat vaccinul anti-COVID-19 chinezesc Sinopharm

Ungaria este singura țară din UE și împreună cu Serbia, singurele țări europene care au aprobat și comandat și vaccinurile dezvoltate în Rusia și China.

Vaccinul rusesc Sputnik-V nu este aprobat în R. Moldova – dar ar putea fi utilizat în regiunea transnistreană, deși vineri Ministerul Sănătății asigura că populația din regiunea separatistă este inclusă în planul național de vaccinare cu produsele obținute prin platforma COVAX.