Temperatura medie globală a fost de 16,95 °C luna trecută, depășind recordul anterior stabilit în 2019 cu 0,33 °C, o creștere substanțială potrivit experților. De regulă, astfel de recorduri sunt depășite cu zeci sau sutimi de procent.
„2023 este în prezent al treilea cel mai cald an , cu 0,43 °C peste media recentă, și cu o temperatură medie globală în iulie cu 1,5 °C peste nivelurile preindustriale”, spune Samantha Burgess, directoarea adjunctă a Serviciului Copernicus, citată de Euro News.
Ea adaugă că aceste noi recorduri nu înseamnă încă o încălcare a parametrilor din Acordul de la Paris, dar este un semnal puternic de alarmă, că trebuie luate măsuri de urgență pentru „reducerea semnificativă a emisiilor globale de gaze cu efect de seră, care sunt principalul motor din spatele acestor recorduri”.
### Vezi și... ### Președinții din sudul Europei cer măsuri în contextul crizei climatericeLa sfârșitul lunii iulie, temperaturile au depășit 40C în mai multe țări din Europa, inclusiv Grecia, Franța, Italia și Spania.
Calculele de marți, 8 august confirmă și că luna trecută s-a înregistrat cea mai fierbinte zi din lume, pe 6 iulie, când temperaturile au atins o medie de 17,08°C ,doborând recordul anterior stabilit în august 2016.
Incendiile de vegetații au forțat evacuarea a mii de rezidenți și turiști din mai multe insule grecești, începând cu Rodos. Au fost temperaturi ridicate și în țările din America de Sud, în ciuda faptului că acolo era iarnă.
Serviciul european Copernicus estimează că iulie a fost cu aproximativ 1,5 C mai cald decât media pentru anii 1850-1900, și cu 0,72 C mai cald decât media 1991-2020.
Serviciul „Copernicus” avertizează că lunile viitoare ar putea aduce valuri și mai extreme de căldură, pentru că fenomenul meteorologic „El Niño” exacerbează efectele încălzirii globale cauzate de om.
„Temperaturile record fac parte din tendința de creștere drastică a temperaturilor globale. Emisiile antropogene sunt în cele din urmă principalul motor al acestor temperaturi în creștere”, explică Carlo Buontempo, directorul Serviciului european pentru Schimbări Climaterice.
„Este puțin probabil ca recordul din iulie să rămână izolat în acest an.”
### Vezi și... ### „Arde Mediterana”. Zeci de oameni au murit din cauza căldurii, de joi se anunță vreme mai receCe sunt emisiile antropogene?
- Emisiile de gaze sau substanțe chimice în atmosferă care sunt generate de activitățile umane. Includ gaze cu efect de seră (cum ar fi dioxidul de carbon, metanul și oxizii de azot), poluanți atmosferici (precum dioxidul de sulf și particule fine), substanțe chimice industriale și alte emisii rezultate din procesele tehnologice, agricole și energetice.
- Unele din activitățile umane care contribuie la emisiile antropogene: arderea combustibililor fosili pentru energie, defrișările, industrializarea, transportul, agricultura intensivă.
- Emisiile antropogene sunt considerate principala cauză a schimbărilor climaterice și a poluării atmosferice, având impact asupra mediului și sănătății umane. (Sursă: Națiunile Unite)