Guvernul a aprobat miercuri, 15 iunie, proiectul de lege înaintat de președinta țării, care facilitează confiscarea extinsă a averilor, în cazul delictelor penale.
În rezumat, propunerea prezidențială spune că averea obținută ilegal de o persoană condamnată pentru o infracțiune săvârșită din interes material poate trebuie confiscată în folosul statului, fără ca statul să probeze că fiecare bun confiscat provine dintr-o infracțiune dovedit penală. Mărimea averii ilicite care poate fi confiscată este stabilită de instanța care constată diferență dintre veniturile licite și avere, precizează ZdG.
### Vezi și... ### Maia Sandu propune un proiect de lege pentru confiscarea averilor acumulate prin acte de corupție
În acest moment, Codul penal stabilește că, pentru a recurge la confiscarea extinsă a unui bun, persoana trebuie să fie condamnată, iar bunul respectiv trebuie să constituie obiect al infracțiunii, fie corp delict.
Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco a precizat miercuri, că ministerul său va veni cu noi propuneri care să extindă legea „și la confiscarea non-penală a bunurilor”.
### Vezi și... ### Curtea Constituțională dă undă verde pentru ușurarea confiscării averilor iliciteEl a reamintit că, în opinia Curții Constituționale, „măsurile de confiscare sunt proporționale și în lipsa unei condamnări care să stabilească vinovăția persoanelor învinuite”.
Proiectul de lege trebuie să ajungă în Parlament pentru dezbateri și vot.