Într-o declarație publicată după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina care a avut loc la Bruxelles, NATO a declarat că aliații condamnă și recentele atacuri cu rachete ale Rusiei asupra Odesa, Nikolaev și alte orașe portuare, inclusiv „cinicul” atac cu dronă al Moscovei asupra silozurilor de cerealelor din Ucraina din orașul-port dunărean Reni, situat foarte aproape de granița cu România, membră NATO.
### Vezi și... ### Dronele rusești au lovit portul ucrainean Reni: „Un atac indirect asupra României și Moldovei”„Rusia continuă să manifeste o lipsă totală de respect față de dreptul internațional și pentru oamenii din întreaga lume care depind de cerealele ucrainene”, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în declarație. „Suntem solidari cu aliații noștri de la Marea Neagră, vom continua să ne protejăm unii pe alții și vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât este nevoie”.
Aliații NATO au declarat, pe de altă parte, că vor intensifica supravegherea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu avioane de patrulare maritimă și drone.
Ministerul britanic al Apărării a declarat mai devreme că Rusia ar putea pregăti o blocare a Ucrainei în Marea Neagră. „Flota Rusiei de la Marea Neagră și-a schimbat pozițiile de când Rusia s-a retras din Inițiativa privind cerealele Mării Negre, pregătindu-se să impună o blocadă a Ucrainei”, spunea ministerul în buletinul său zilnic de informare. „Corveta Serghei Kotov a fost plasată în sudul Mării Negre, patrulând pe calea de transport maritim dintre Bosfor și Odesa. Există o posibilitate realistă ca aceasta să facă parte dintr-o formațiune de luptă care interceptează navele comerciale despre care Rusia crede că se îndreaptă spre Ucraina", se mai spune în buletinul ministerului britanic al Apărării.
### Vezi și... ### Rusia susține că a respins atacul Ucrainei asupra unei nave de patrulare din Marea NeagrăConsiliul NATO-Ucraina servește drept platformă de dialog în situații de criză și își propune să încurajeze o cooperare mai strânsă, până când Ucraina va putea îndeplini condițiile pentru aderarea la NATO.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat reuniunea ca reacție la decizia Rusiei de săptămâna trecută de a suspenda participarea la acordul privind exportul în siguranță de cereale ucrainene prin porturile Mării Negre.
Acordul a expirat pe 17 iulie, după ce Rusia a renunțat la reînnoirea lui, o decizie care potrivit Națiunilor Unite „va da o lovitură oamenilor în nevoie de pretutindeni”.
Moscova susține că motivul pentru care a renunțat la acord a fost că cererile sale de îmbunătățire a exporturilor de cereale și îngrășăminte din Rusia nu au fost îndeplinite. De asemenea, Moscova a mai avertizat că va considera că toate navele care călătoresc în porturile Ucrainei de la Marea Neagră ar putea transporta încărcături militare. În declarația NATO se spune că aliații au constatat că avertismentul „creează noi riscuri de decizii eronate și escaladare, precum și impedimente grave în calea libertății de navigație”.
Zelenski a salutat faptul că consiliul a condamnat „clar și fără echivoc” retragerea Rusiei din acordul cu cereale. „Înființat în urmă cu doar două săptămâni la Vilnius, Consiliul s-a dovedit deja a fi un mecanism eficient pentru consultări de criză”, a declarat Zelenski pe Twitter, referindu-se la summitul NATO din Lituania de la începutul acestei luni. Ucraina va „continua să-și îndeplinească obligațiile de a asigura securitatea alimentară globală... Rămânem uniți cu Alianța pe măsură ce ne îndreptăm către aderarea noastră la NATO”, a spus Zelenski.
### Vezi și... ### Zelenski: Summitul NATO a înlăturat îndoielile legate de viitoarea apartenență a Ucrainei la AlianțăMisiunea Ucrainei la NATO a emis, de asemenea, o declarație după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina. În declarație se afirmă că aliații au subliniat că doar Rusia este responsabilă pentru criza securității alimentare din lume, iar utilizarea alimentelor ca armă este inacceptabilă. Aliații NATO „și-au exprimat, de asemenea, disponibilitatea, atât individual, cât și în cadrul alianței, de a contribui la stabilirea unor modalități alternative de asigurare a exportului de cereale ucrainene, în special, folosind posibilitățile de transport feroviar și capacitățile porturilor individuale ale statelor-membre NATO."
Înainte de această reuniune, Zelenski a vorbit cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak despre modalitățile de a asigura fluxul de cereale ucrainene către piețele internaționale pe fondul recentelor atacuri aeriene ale Rusiei asupra orașului-port Odesa și a capitalei Kiev.
„În primul rând, am vorbit despre protejarea regiunilor noastre sudice, în special a Odesei, a vieții normale a oamenilor și a muncii porturilor noastre”, a spus el în videoclip. „Rishi și cu mine am discutat posibilii pași de urmat și numărul posibil de baterii de apărare aeriană."
Sunak i-a spus lui Zelenski că eforturile Rusiei de a împiedica cerealele să părăsească Ucraina sunt „complet inacceptabile”.
Între timp, Rusia a declarat pe 26 iulie că nu va vorbi la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU despre acordul cu cereale, invocând decizia britanică de a-l împiedica pe episcopul ortodox Ghedeon (alias Iuri Haron) din Moscova să depună mărturie la o altă reuniune a Consiliului de Securitate cu privire la eforturile Kievului de a-i înlătura pe clericii ortodocși pro-Moscova. În 2019, Kievul i-a retras cetățenia ucraineană lui Ghedeon și l-a deportat la Moscova.