O nouă ședință a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată marţi din lipsă de cvorum. La şedinţă s-a prezentat noul procuror general Alexandru Stoianoglo, dar a lipsit din nou ministrul justiției, Fadei Nagacevschi. Este deja a treia oară consecutiv când CSM nu reuşeşte să se reunească în şedinţă. Fosta ministră a justiţiei Olesea Stamate îl acuză pe actualul ministru că ar „torpila” intenționat ședințele CSM, între altele, pentru a tergiversa examinarea sesizării fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, privind reţinerea și arestarea judecătorul Oleg Sternioală.
Your browser doesn’t support HTML5
După schimbarea guvernului de la Chişinău membrii consideraţi reformatori ai Consiliului Superior al Magistraturii au încercat de trei ori să se reunească în şedinţă, dar nu au reuşit din cauza lipsei de cvorum generată inclusiv de absenţa ministrului justiției, Fadei Nagacevschi. Fosta ministră a justiţiei Olesea Stamate îl acuză pe Nagacevschi că ar bloca intenţionat activitatea CSM încercând să promoveze o nouă componenţă a organului de autoadministrare a sistemului judecătoresc loială puterii. „Acum când trebuie să-l protejeze pe Sternioală, probabil și alți prieteni din sistem, când trebuie să ducă încet situația spre o nouă adunare a judecătorilor, ca să poată trage sfori sa fie aleși alți judecători, mai obedienți, în CSM, el se face ca plouă”, a comentat Olesea Stamate pe Facebook.
Fosta ministră mai afirmă că în continuare se încearcă intimidarea magistraţilor care nu au participat la precedentele adunări generale ale judecătorilor, la care mai întâi a avut loc o controversată demitere a membrilor CSM, iar ulterior eșuarea numirii unor membri noi.
Ministrul justiţiei, Fadei Nagacevschi, a respins acuzaţia că ar boicota intenţionat şedinţele CSM. După ce anterior invoca agenda încărcată, azi, Nagacevschi şi-a motivat lipsa de la CSM printr-o şedinţă de urgenţă pe care ar fi convocat-o pe cazul unui deţinut care s-a automutilat în penitenciar.
### Vezi și... ### Ministrul Fadei Nagacevschi promite să ducă la capăt evaluarea judecătorilor şi procurorilor
CSM urma să examineze între altele demersul fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, privind reţinerea și arestarea judecătorul Oleg Sternioală de la CSJ, cercetat în stare de libertate într-o cauză penală de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Ziarul de Gardă a scris anterior despre legăturile de rudenie ale ministrului Nagacevschi cu avocatul lui Sternioală.
La şedinţa de marţi CSM urma să se expună şi pe marginea unui demers în care un grup de magistrați ai Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, deplâng că ar fi intimidați de procurori pentru a autoriza acțiuni de urmărire penală, inclusiv emiterea mandatelor de arestare.
Noul procuror general Alexandru Stoianoglo a declarat după ședința eșuată a CSM că va verifica acuzațiile aduse procurorilor de grupul de judecători, iar în funcţie de rezultatele verificărilor se vor lua decizii. Cât despre blocajul din CSM, Stoianoglo a declarat că acesta poate fi depășit în cadrul unor consultări cu președintele Igor Dodon și președinta parlamentului, Zinaida Greceanîi.
### Vezi și... ### Independența procuraturii în mandatul lui Alexandru Stoianoglo - între așteptări și promisiuni
Din cei 12 membri ai CSM, şase sunt aleşi de către judecători, trei sunt numiţi de parlament, ceilalți fiind procurorul general, ministrul justiţiei şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie. Președintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, a spus că pentru a asigura cvorum a înaintat parlamentului demersul de a numi doi membri noi, după ce Ion Postu şi-a dat demisia, iar un alt reprezentant al parlamentului în CSM, Serghei Ţurcan, a fost ales judecător la Curtea Constituţională. Dorel Musteaţă a negat că activitatea instituţiei ar fi paralizată şi că judecătorii ar fi împărțiți în două tabere.
„În spaţiul public apar informaţii despre războaiele în justiţie, despre două grupări. Eu nu văd două grupări în sistem. Nu ştiu de unde a apărut noţiunea dată. Cred că cuiva îi este convenabil să spună chestia asta. CSM activează. Toţi membri din rândul judecătorilor sunt prezenți la şedinţele CSM. În ce-i priveşte pe ceilalţi membri, într-adevăr nu se prezintă şi nu este cvorum.”
Conflictul între CSM şi o parte a judecătorilor moldoveni s-a iscat în septembrie. Mai mulţi magistraţi văzuţi ca oponenț ai reformei în justiţie inițiată de fostul guvern al Maiei Sandu, inclusiv reatestării judecătorilor după criteriul integrității, au votat demisia membrilor ce se declară reformatori din CSM în cadrul unei adunări controversate a judecătorilor. CSM a contestat adunarea spunând că a fost lipsită de cvorum.