Deputații partidului de guvernământ (PAS) au votat, în a doua lectură, proiectul legii privind Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care ar asigura independența activității instituției și dreptul de a revizui mandatul conducerii instituției și atribuțiile.
Legea face parte dintr-un pachet de trei legi, prin care SIS i se oferă competențe mai largi. În luna martie, legile au stârnit controverse, iar președinta Maia Sandu a cerut să fie votate mai repede.
- Te-ar putea interesa și: Raport alternativ privind legile SIS: Instituția ar putea fi ineficientă și nedemocratică
Pentru acest proiect, a fost solicitată opinia Comisiei de la Veneția și au fost organizate peste 20 de dezbateri publice, în cadrul cărora au fost examinate obiecțiile și propunerile Comisiei și ale altor instituții interesate.
La definitivarea proiectului, au fost revăzute conceptual atribuțiile SIS, au excluse ambiguitățile și drepturile excesive și au fost ajustate atribuțiile directorului instituției.
### Vezi și... ### Comisia de la Veneția despre pachetul de legi privind SIS: competențe prea largi și nedefinitePotrivit autorilor, pachetul de legi privind activitatea SIS ar trebui să reglementeze detaliat atribuțiile, obligațiile și drepturile instituției, fiind stabilite clar categoriile de fapte care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională.
În avizul publicat pe 13 martie, Comisia pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) spunea că noile legi, în forma lor inițială, prezentau riscul ca șeful SIS să fie subordonat politic, iar instituția să aibă „competențe foarte extinse și nedefinite”.