Linkuri accesibilitate

Raport alternativ privind legile SIS: Instituția ar putea fi ineficientă și nedemocratică


Acum autoritățile de la Chișinău organizează audieri publice privind pachetul de legi, promițând că vor respecta toate recomandările Comisiei de la Veneția.
Acum autoritățile de la Chișinău organizează audieri publice privind pachetul de legi, promițând că vor respecta toate recomandările Comisiei de la Veneția.

Atribuțiile Serviciului de Informații și Securitate (SIS) prevăzute în pachetul de legi promovat de autoritățile de la Chișinău „sugerează un serviciu omnipotent într-un regim autoritar, și nu un serviciu funcțional într-un sistem democratic”, arată un raport realizat de mai mulți experți europeni.

Experți de rang înalt din serviciile de informații din Austria, Polonia, Slovenia și Regatul Unit au analizat legile privind activitatea SIS, votate, deocamdată, în prima lectură de Parlamentul moldovean, și au ajuns la concluzia că acestea oferă instituției competențe prea mari și vagi, ceea ce ar putea duce la ineficiența serviciului, dar și la abuz de putere.

„Principalul risc de a atribui o gamă atât de extinsă și diversă de competențe unui serviciu este ineficiența – prin disiparea eforturilor sale și prin sarcini incoerente și confuze”, este una dintre concluziile experților, adunate într-un raport al Centrului de la Geneva pentru Guvernarea Sectorului de Securitate.

Proiectele de legi sunt prea complexe și nu oferă detalii despre cum va fi supravegheată activitatea serviciului de inteligență și a ofițerilor acestuia, care ar urma să aibă mai multe atribuții, dacă legile vor fi votate în lectură finală în varianta inițială.

Lista foarte lungă și atotcuprinzătoare de sarcini și competențe ar putea sugera, în opinia experților, „că serviciul, mai degrabă, se ascunde în spatele legii decât să își asume responsabilitatea pentru acțiunile sale și să explice dacă munca pe care o depune este pentru binele societății în general”.

Competențele prea mari și imprecise atribuite SIS au preocupat și Comisia de la Veneția, care a emis o opinie asemănătoare cu cea a experților independenți. Aceștia fac și o comparație cu serviciile de informații din Uniunea Europeană și NATO și precizează că serviciile pot fi eficiente dacă sarcinile sunt repartizare bine gândit și coerent.

Buget prea mic, ambiții prea mari

Sarcinile atribuite SIS prin noile legi riscă să nu fie îndeplinite și pentru că serviciul are un buget prea mic și prea puțini angajați pentru ceea ce își propune să facă.

„Executarea unei game largi de sarcini ar necesita o capacitate instituțională dificil de asigurat: resurse umane extinse, cu înaltă calificare și un buget mare. Cu toate acestea, Legea bugetului alocă SIS aproximativ 20 de milioane de euro”, potrivit experților străini.

Ei mai spun că ar trebui să fie prevăzute garanții eficace pentru a împiedica SIS să se implice în colectarea de informații în alte scopuri decât prevenirea amenințărilor la adresa securității naționale.

Președinta Maia Sandu a cerut ca cele trei proiecte de legi prin care SIS i se oferă competențe mai largi să fie votate mai repede, după ce a anunțat că ar fi fost dejucat un plan al Rusiei de a destabiliza situația în R. Moldova.

Acum autoritățile de la Chișinău organizează audieri publice privind pachetul de legi, promițând că vor respecta toate recomandările Comisiei de la Veneția. Data examinării proiectelor în lectură finală în Parlament nu a fost încă stabilită.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG