Conturile bancare ale lui Șor, Tauber și Plahotniuc, blocate de guvernul moldovean

De la stânga la dreapta: Gheorghe Cavcaliuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Igor Chaika

Guvernul moldovean a blocat conturile și resursele economice ale 11 persoane sancționate anterior de UE pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova.

Printre ei se numără oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, deputata Marina Tauber, fostul șef interimar al IGP Gheorghe Cavcaliuc și omul de afaceri rus Igor Chaika.

Decizia a fost emisă de Consiliul interinstituțional de supervizare care se ocupă de implementarea legii Magnitsky și anume de transpunerea sancțiunilor internaționale. Aceasta a intrat în vigoare astăzi, după publicarea în Monitorul Oficial.

Ce știm despre cei sancționați

Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și Igor Ceaika, cunoscut pentru legăturile sale cu fostul președinte moldovean Igor Dodon, au mai fost sancționați și de Statele Unite ale Americii și Marea Britanie pentru acțiuni care dăunează Republicii Moldova.

Marina Tauber este singura din lista celor sancționați care se află fizic în R. Moldova. Politiciana care a condus multe din protestele antiguvernamentale începute de formațiunea sa în septembrie 2022 este cercetată penal de procurorii moldoveni într-un dosar privind finanțarea ilegală a partidului său.

Gheorghe Cavcaliuc, fost șef interimar al Inspectoratului General de Poliție, a fugit din R. Moldova în 2021 și se presupune că s-ar afla la Londra. În propunerea de sancționare, se spune că fostul polițist devenit politician și lider al Partidului „Acasă Construim Europa” (PACE) a participat, alături de Ilan Șor, la organizarea protestelor violente de la Chișinău, în octombrie 2022.

Igor Ceaika ar fi jucat rolul de „portofel” al Rusiei, „canalizând bani către activele FSB din Moldova, în scopul de a aduce țara sub controlul Kremlinului”.

Chiril Guzun este liderul Asociației Oamenilor cu Epoleți „Scutul Poporului” - o organizație paramilitară din R. Moldova care ar fi participat la proteste în 2023 pentru destabilizarea țării.

Dmitri Miliutin este șeful adjunct al Departamentului de informații operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse, care ar fi responsabil de operațiunile secrete ale Rusiei în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană, începând din 2016.

Arina Corșicova este deținătoarea a două trusturi de comunicare în R. Moldova, dintre care unul deține două posturi TV ale căror licențe de emisie au fost suspendate.

Dumitru Chitoroagă este administratorul canalelor TV6 și Orhei TV.

Maria Albot este o persoană din cercul lui Ilan Șor și ar fi implicată în dosarul „frauda bancară”.

Victor Petrov este adjunctul bașcanului în Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia. Acesta este acuzat că ar sprijini politicile ce subminează democrația în stat.

De asemenea, a fost sancționată și Asociația Oamenilor cu Epoleți „Scutul Poporului”, membrii căreia ar fi participat la revolte și demonstrații violente.

Moldovenii Marina Tauber, Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika au ajuns pe listele persoanelor sancționate de țările UE în 2023 pentru încercări de destabilizare a R. Moldova.

Sancțiunile presupuneau restricții de călătorie în UE și confiscarea bunurilor pe care cei sancționați le-ar avea pe teritoriul blocului comunitar.

Sancționarea celor care „destabilizează situația din R. Moldova” a fost posibilă datorită unui regim de sancțiuni nou adoptat de UE la solicitarea autorităților moldovene.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te