Cooperarea moldo-americană şi vizitele dese ale democraților peste ocean

Ambasadorul Statelor Unite Dereck J. Hogan împreună cu preşedintele legislativului Andrian Candu. 7 noiembrie 2018

Andrian Candu călătorește din nou în această săptămână la Washington la invitația Congresului Statelor Unite.

Speakerul moldovean Andrian Candu călătoreşte din nou în această săptămână la Washington, de această dată la invitaţia Congresului SUA, aşa cum arată un comunicat oficial. Preşedintele parlamentului de la Chişinău, care tocmai a intrat într-un fel de interimat până la alegerile din februarie, are de ţinut un discurs la un forum american axat pe securitate, precum şi de lansat un consiliu de business care să se ocupe de promovarea schimburilor comerciale. Ce a spus speakerul înaintea plecării şi care sunt aşteptările observatorilor faţă de relaţia R. Moldova cu SUA?

Your browser doesn’t support HTML5

Cooperarea moldo-americană şi vizitele dese ale democraților peste ocean


Înainte de această nouă vizită în SUA, Candu a vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre cooperarea moldo-americană ca despre una ce ar fi cunoscut o ascensiune deosebită pe perioada guvernării pe care o reprezintă, iar printre trei piloni de bază pe care s-ar axa acum această dimensiune din relaţiile externe moldovene - o dimensiune pe care autorităţile de la Chişinău o vor strategică - speakerul a numit întâi de toate securitatea şi apărarea.

Nu este clar, deocamdată, din punct de vedere practic ce înseamnă această colaborare în domeniul securităţii şi apărării pe care a părut să pună accent Andrian Candu înainte de vizita de la Washington, dar observatorii de la Chişinău le solicită de mai multă vreme demnitarilor moldoveni eforturi diplomatice sporite pe direcţia americană, pentru o mai vastă implicare a Statelor Unite în soluţionarea problemelor R. Moldova ce ţin de securitate şi apărare.

Unul dintre aceşti observatori e Dumitru Mînzărari, fost secretar de stat în Ministerului Apărării de la Chişinău, care ne spunea recent într-un interviu că R. Moldova ar trebui să-şi facă din acest obiectiv un scop primordial, unindu-şi în acest sens eforturile cu Ucraina, dar totodată corectându-şi o serie de „greşeli” comise până acum în cultivarea percepţiilor internaţionale asupra conflictului transnistrean.

### Vezi și... ### Dumitru Mînzărari: „Putin înţelege că Europa este slabă fără suportul american”

„Vedem interesul ridicat al SUA faţă de Ucraina. Şi, dacă de rând cu Ucraina, spunem că conflictul transnistrean este un element al pericolului general rusesc contra Ucrainei, pentru că regiunea e la graniţa ucraineană şi e gazdă unui contingent de forţe militare ruseşti (dar sunt necesare eforturi diplomatice de lungă durată şi insistente), deci dacă facem acest lucru, cu timpul se vor schimba percepţiile interlocutorilor noştri. Un element al acestei strategii ar fi, într-un efort comun cu Ucraina, să prezentăm şi evidenţa despre acţiunile militare ruseşti în Transnistria - acesta este din nou un element la care nu prea lucrăm. De pe urma acestor eforturi, este foarte realist să atragem atenţia SUA, cât şi asistenţa militară şi politică de la Washington, care, văzând pericole reale din partea conflictului transnistrean, ar pune presiune pe aşa actori ca Germania şi Italia ca să nu promoveze agende ruseşti în contextul discuţiilor pe reglementarea transnistreană.”

### Vezi și... ### Vlad Lupan: „Partidul Democrat utilizează discrepanța culturală dintre noi și americani”

Alţi analişti de politică externă îi reproşează, pe de altă parte, partidului speakerului Candu că, plătind companii de lobby americane şi trimiţându-şi frecvent fruntaşii în vizite în SUA atunci când acasă atacă democraţia, nu ar vrea decât să valorifice potenţialul imagistic al sprijinului american, inclusiv pentru a se menţine la putere, iar în realitate, prin tot mai pronunţatele reflexe autoritare, ar vulnerabiliza R. Moldova în cadrul relaţiilor internaţionale, în special în interacţiunea cu Rusia.

### Vezi și... ### Există cu adevărat un parteneriat real între Moldova și Statele Unite?

O idee pe care a stăruit analistul occidental Vladimir Socor recent la un forum pe securitatea la Marea Neagră ţinut la Bucureşti e că şi România ar trebui să-şi utilizeze parteneriatul strategic cu SUA pentru a inspira la Washington o altă abordare faţă de puterea de la Chişinău, dominată de democratul Vlad Plahotniuc, abordare care s-ar fi bazat până acum, crede Socor, pe percepţia că acesta ar fi singurul actor politic din R. Moldova care poate stăvili interesele Rusiei la hotarul de est al UE. Vorbind despre reglementarea transnsitreană, Vladimir Socor a stăruit şi el asupra nevoii unei cooperări active a Chişinăului cu Kievul şi Washigtonul.

### Vezi și... ### Vladimir Socor: R.Moldova a ajuns „o zonă” în care cei care o controlează își fac mendrele

Comunicatul oficial dinaintea actualei vizite a speakerului Candu în SUA anunţă că, printre activităţile pe care le va avea preşedintele Parlamentului până sâmbătă peste ocean figurează, printre altele, şi un discurs la Forumul Parlamentar pentru Securitate (Parliamentary Intelligence Security Forum), unde va vorbi despre riscurile și provocările din regiune, precum și despre amenințările hibride, inclusiv în contextul politic moldovenesc.