De pe pagina oficială a diplomaţiei de la Chișinău aflăm că la 2 februarie Ministrul Tudor Ulianovschi, a avut o întrevedere cu Bridget Brink, Adjunctul Asistentului Secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia. Si că cei doi demnitari au discutat despre ansamblul relației bilaterale dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii şi în special despre oportunităţi de dezvoltare a Dialogului Strategic RM - SUA, cu accent pe aprofundarea cooperării în materie de securitate și apărare, şi dimensiunea statului de drept. Despre alte întrevederi cu autoritățile de la Washington nu se cunoaște nimic. Andrei Popov, fost ministru adjunct de externe își pune mai multe întrebări pe marginea acestei vizite pe care o întreprinde Tudor Ulianovschi în SUA și după anunțarea întrevederii pe care a avut-o cu adjunctul asistentului secretarului de stat de la Washington.
Europa Liberă: Să vorbim despre relația moldo-americană în contextul vizitei pe care a efectuat-o șeful diplomației de la Chișinău peste Ocean, la Washington. A fost o vizită oficială, a fost o vizită de lucru? În limbaj diplomatic, ce statut a avut această vizită a ministrului de Externe?
Andrei Popov: „Orice vizită oficială se face la invitația omologului său și are un nivel corespunzător. În niciun caz nu putem vorbi de vizită oficială, dar dincolo de denumire și statutul vizitei, e important cu cine s-a întâlnit și de ce a mers noul ministru de Externe în prima sa vizită bilaterală în exterior.”
Europa Liberă: El a mers la invitația doamnei Bridget Brink, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru Europa și Euroasia.
Andrei Popov: „În ierarhia americană, dincolo de secretarul de stat, adjunctul secretarului de stat sunt cinci sau șase subsecretari de stat, este o poziție importantă de asistent al secretarului de stat. Sunt vreo 25 de astfel de poziții și fiecare din ei are câțiva adjuncți. Păi, iată în cazul nostru, fără a diminua sau mușamaliza importanța funcției doamnei Bridget Brink, dar în context ea este adjunctul unuia din cei 25 de asistenți de stat americani. Ea patronează relațiile cu Moldova, a fost de nenumărate ori, de patru sau de cinci ori în Republica Moldova, dar, totuși, nu este omologul ministrului moldovean.”
Europa Liberă: Dar, oricum, este un oficial american de rang înalt.
Andrei Popov: „Indiscutabil. Categoric.”
Europa Liberă: Totuși, face parte din echipa secretarului de stat.
Andrei Popov: „Dacă tot veni vorba, ați pornit cu funcțiile și cu adjuncții asistenților secretarului de stat, vreau să vă spun că, de obicei, vizitele în Statele Unite ale miniștrilor de Externe sunt bine pregătite. Și îmi aduc aminte când Iurie Leancă, pe atunci ministru de Externe, viceprim-ministru, efectua prima sa vizită în 2012 în Statele Unite, după doi ani de zile de mandat, el a fost primit la Departamentul de Stat de secretarul de stat, Hillary Clinton. La fel și în câteva alte cazuri. Bunăoară, recent ministrul georgian de Externe anul trecut a fost în prima sa vizită în SUA și a fost primit de omologul său Reks Tillerson și de consilierul pentru securitate națională a președintelui Trump. Dar, iarăși, nu putem să ne comparăm neapărat cu Georgia, cu alte timpuri. Eu vreau să atrag atenția asupra faptului că este o vizită întreprinsă foarte rapid – la nicio lună de la intrarea în mandat, ministrul de Externe pleacă în SUA pentru a face ce? Și faptul că în cele două sau trei zile pe care le-a petrecut la Washington a avut doar o singură întâlnire cu reprezentanții Executivului la Departamentul de Stat mie îmi trezește anumite semne de întrebare. Eu cred că dl Ulianovschi, diplomat de carieră, înțelegea care ar putea fi interpretările și a ținut el neapărat să vină și probabil nu a fost, intuiesc eu, speculez acum, dar cred că nu a plecat, fiindcă așa necesită și solicită cauza relansării dialogului strategic moldo-american, dar pentru alte scopuri.”
Europa Liberă: Dar alte scopuri care ar fi, din moment ce ați accentuat chiar Dvs. că între cele două state – Republica Moldova și SUA – există acest dialog strategic și el s-a instituit de mai mulți ani, există și inițiative de consolidare a relațiilor bilaterale moldo-americane?
Andrei Popov: „Dialogul strategic a fost relansat în luna iunie cu ocazia vizitei doamnei Brink la Chișinău în 2017, dar substanța și nivelul întâlnirilor, în opinia mea, categoric nu corespund înaltului obiectiv declarat. Noi de vreo trei-patru ani de zile la capitolul nivelului contactelor cu oficialii americani trecem o perioadă de stagnare sau regres în comparație cu perioada 2010-2014. Atunci aveam… de două ori prim-miniștrii au fost în Statele Unite. Iată, Iurie Leancă, ne aducem aminte, în 2014 a fost în SUA, s-a întâlnit cu vicepreședintele american, a strâns mâna cu președintele american, a fost primit din nou de secretarul de stat John Kerry la Departamentul de Stat; la Chișinău, în 2011, a fost vicepreședintele american Joe Biden. Deci, nu se compară intensitatea contactelor cu oficialii americani de atunci și de acum. Asta în pofida faptului că în opinia publică se aruncă din când în când pastile și interpretări precum că mai că Washingtonul n-ar dicta politica Chișinăului și ar fi un aliat puternic pentru guvernarea de astăzi.”
Europa Liberă: Păi, dar dl Dodon nu contenește să spună că tot ce se face în Republica Moldova, mai ales de către actuala guvernare, e cu consimțământul Washingtonului?
Andrei Popov: „Iată aici voiam să ajungem și mă bucur că Dvs. ați aruncat mingea la fileu. Eu nu văd nicio confirmare în fapte a acestei supoziții. Mai degrabă văd încercările guvernării de la Chișinău, conducerii Partidului Democrat, în primul rând, de a se pune bine pe lângă autoritățile americane, încercări care în mare parte văd că eșuează. Să ne aducem aminte că la începutul lunii decembrie, deci două luni în urmă, a avut loc o vizită de un nivel extraordinar de înalt în Statele Unite. Vlad Plahotniuc, însoțit de spicherul Parlamentului Andrian Candu, de ministrul Justiției de atunci, dl Cebotari și de Iurie Leancă, care la acel moment era și vicepreședinte al Parlamentului. Cu toate acestea, în cadrul acelei vizite n-a avut loc niciun contact. Eu n-am văzut o întâlnire la orice nivel, până și cu dna Brink nu a fost niciun contact pe linia Executivului, ceea ce pentru mine deschide portița mai multor speculații, mai ales dacă vedem că Moldova și-a retras ambasadorul din Statele Unite.”
Europa Liberă: Dle Popov, revenim și la acest aspect. Eu citez din comunicatul oficial de la Ministerul de Externe, în care se spune că „dl Ulianovschi și dna Brink au discutat progresele înregistrare de Republica Moldova în implementarea reformelor”. Dar o să trec în revistă câteva declarații pe care le făcea ambasadorul SUA la Chișinău, dl Pettit.
Andrei Popov: „O clipă să poposim pe acest comunicat, că l-am citit și eu și mi-au atras atenția două elemente. Sunt și eu diplomat și important este nu doar limbajul verbal, dar și nonverbal. Primul lucru care atrage atenția în acel comunicat al Ministerului de Externe este absența unei fotografii vii de la întâlnirea dlui Ulianovschi cu dna Brink. Este aceeași suprapunere de două fotografii, luate în alt context Ulianovschi – Brink, care a fost pusă și pe comunicatul de presă când Brink a vorbit cu Ulianovschi la telefon. De parcă nici nu s-au întâlnit real (asta nu spun) sau de parcă dna Brink sau americanii nu au vrut ca să fie folosite fotografiile cu ei. Mi se pare foarte stranie absența unei fotografii vii.”
Europa Liberă: Dar eu voiam să trec în revistă câteva declarații pe care le făcea șeful diplomației americane la Chișinău.
Andrei Popov: „Și doi. În acel comunicat de presă categoric lipsește orice citat din spusele oficialului american. Eu am scris multe comunicate la viața mea și știu că întotdeauna, după o vizită, spui despre ce s-a discutat, ce ai spus, tu dar și ce a spus, măcar o teză două din cele spuse de interlocutor. Absența oricăror referințe la vorbirea dnei Brink în acel comunicat îmi permite să cred că ea a fost foarte critică, așa cum a fost la Chișinău.”
Europa Liberă: Acum vreau, totuși, să insist și să spun citate din declarațiile pe care le făcea dl James Pettit cu mai multe ocazii. „Chișinăul a dezamăgit Statele Unite ale Americii când a decis trecerea la sistemul electoral mixt” – o declarație. Alta – „Holdingurile media din Republica Moldova rămân concentrate în mâinile liderilor politici”, „SUA sunt îngrijorate în legătură cu faptul că măsurile de presiune asupra administrației publice locale sunt larg răspândire, că aceste presiuni care deseori conduc spre schimbări de partid diminuează din încrederea câștigată cu greu a cetățenilor”. Iată, cum ar trebui autoritățile Republicii Moldova să citească aceste mesaje pe care le transmite, totuși, un diplomat american?
Andrei Popov: „În primul rând, societatea din Republica Moldova trebuie să citească aceste mesaje în felul următor…”
Europa Liberă: Societatea și autoritățile.
Andrei Popov: „Nu există ceea despre ce vorbesc unii lideri politici, o susținere necondițională, totală sau bazată pe interese geopolitice că, vezi Doamne, guvernarea se declară pro-europeană, pro-occidentală și se luptă cu imperialismul rusesc, asta înseamnă că SUA închid ochii și susțin necondiționat pe domnul Plahotniuc și toată guvernarea. Nu există acest lucru și acest lucru este demonstrat atât de absența unor contacte cu același Vlad Plahotniuc la Washington când el a fost acum, în luna decembrie, dar și cu absența unor întâlniri de nivel substanțial ale domnului Ulianovschi, cât și prin caracterul critic al declarațiilor oficialilor americani la Chișinău, niciun alt diplomat – nici european, nici din Est, Rusia, Ucraina – nu-și permite declarații de o asemenea duritate și caracter categoric, iar ceea ce a citat James Pettit la întâlnirea cu primarii și conducătorii de raioane, întâlnirea de săptămâna trecută când mesajul lui a fost cunoscut, l-am ascultat cinci-șase minute, dar abundent de vreo trei ori a revenit pe subiectul presiunilor pe conducătorii administrației publice locale. Mult mai categoric și tranșant decât, bunăoară, reprezentantul, șeful delegației Uniunii Europene care a fost prezent acolo, ori în opinia publică există un stereotip că Statele Unite închid ochii la tot ce înseamnă democrație, libertate, libertatea presei, drepturile omului, justiție, doar dacă guvernarea se raliază unor deziderate geopolitice și atunci susține necondiționat. Și o asemenea percepție are un impact negativ asupra imaginii SUA în Republica Moldova și eu vreau să o combat cu argumente, nu există confirmare pentru această supoziție. Iar încă un element deloc secundar deja, retragerea ambasadorului Republicii Moldova din Statele Unite la două luni de zile după ce a prezentat scrisorile de acreditare președintelui Trump și faptul că în septembrie ambasadorul Moldovei, după o pauză de doi ani de zile de când Moldova nu a avut șef de misiune în Washington, prezintă scrisorile de acreditare președintelui Trump și luna viitoare el este retras. Americanii nu pot altfel să primească acest gest decât un afront și eu cred că și acest subiect constituie o temă în dialogul bilateral. Cum de se întâmplă că un ambasador trimis este retras imediat, subit, fără explicații? Probabil, tot acest ghem de probleme, de semne de întrebare a și cauzat o vizită, e o speculație, dar bazată pe logică, o vizită atât de rapidă a domnului Ulianovschi în Washington, fără ca să aibă întâlniri corespunzătoare, fără ca vizita să fie măcar pregătită, ca ambasada…”
Europa Liberă: Dar credeți că guvernarea va lăsa mult timp vacant acest loc de ambasador al țării la Washington?
Andrei Popov: „Eu, până acum, criticam guvernarea că nu trimite ambasador în SUA, este o bătaie de joc, în Statele Unite – un stat atât de influent și important pentru Republica Moldova – să nu fie un ambasador. Bun, admitem că nu găseau, admitem că țineau locul pentru cineva, dar acum, doamna Ursu, nu o să mir deloc dacă drept răspuns la rechemarea fără explicație a ambasadorului Ciocoi care, iată, bine-mersi lucrează în Ministerul de Externe. Probabil e cu totul altceva la mijloc.”
Europa Liberă: Da ce ar putea fi altceva?
Andrei Popov: „Întrebați-l pe domnul Ciocoi sau pe domnul Galbur, care a inițiat rechemarea acestuia. Nu pot să speculez eu. S-a spus că a fost o cerere din motive personale. Mă rog, ce vreau să vă spun, că acum eu nu o să mă mir deloc dacă partea americană va lua o pauză și nu va accepta candidaturile moldovenești la Washington pentru a învăța minte, deci nu te porți așa cu Statele Unite, retragi un ambasador după o lună de zile, după prezentarea scrisorilor de acreditare către președintele american. Deci, iată un ghem întreg de semne de întrebare, iar această vizită rapidă a ministrului de Externe, prima sa vizită simbolică, deci atrage atenția, fără măcar să aibă careva contacte la Casa Albă, nicio întâlnire la Congres. A avut întâlniri cu câteva centre de analiză, foarte bine, dar ele au un rol auxiliar.”
Europa Liberă: Dle Popov, eu în comunicat am citit că s-a întâlnit cu mai mulți oficiali de la Casa Albă, de la Consiliul American de Securitate și de la Departamentul de Stat al SUA.
Andrei Popov: „Eu nu am văzut niciun fel de referințe la întâlniri cu Casa Albă sau cu Congresul american. Apropo, este o vizită destul de importantă cu președintele Centrului pentru Analiza Politicii Europene, cu președintele nou. Fostul președinte acum este asistentul secretarului de stat, Aaron Mitchell, dacă nu mă înșel, șeful doamnei Brink, deci oarecum construiesc niște punți, dar nu, nu, doamna Ursu, permiteți-mi să afirm aici clar că a fost o vizită solicitată de Chișinău, urgent, pe 25 ianuarie vorbești cu Brink și pe 2 februarie ești deja la Washington, deci, clar, s-a solicitat urgent și scopul vizitei, în opinia mea, e bine să-l întrebați pe domnul Ulianovschi, nu a vizat atât obiective de promovare a dialogului interstatal, cât altfel de clarificări. Probabil, trebuia să bată la ușă și să aducă extra-argumente în favoarea unor reprezentați politici, doar așa văd eu cum de un diplomat de carieră ca Tudor Ulianovschi a acceptat ca prima sa vizită în străinătate să aibă loc atât de rapid și la un asemenea nivel.”