Linkuri accesibilitate

Comisia de la Veneția se informează despre cum a fost modificată legea electorală din R.Moldova


Opoziția parlamentară înceară să-i convingă pe experții Comisiei să ceară anularea sistemului de vot mixt, dar democraţii au apărat reforma sistemului electoral.

O delegație a Comsiei de la Veneția se află într-o vizită de două zile la Chișinău pentru a se informa despre modul cum s-au făcut modificările la legea electorală și mai ales cum au fost aplicate recomandările făcute anul trecut după ce Parlamentul a decis trecerea la sistemul electoral mixt. Experții Comisiei se întâlnesc cu partidele parlamentare și extraparlamentare și organizații ale societății civile pentru a prezenta după aceea, pe 16-17 martie, un aviz împreună cu OSCE.

O delegație a Comsiei de la Veneția se informează despre modul cum s-au făcut modificările la legea electorală din R.Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct


Modul în care au fost croite circumscripţiile uninominale şi activitatea comisiei care a avut această sarcină au fost subiectele centrale în cadrul discuțiilor pe care le-au purtat reprezentați ai fracţiunilor parlamentare cu delegaţia experților europeni.

Toate fracțiunile, cu excepția democraților, şi-au reluat criticile faţă de modul în care au fost trasate circumscripţiile. Până şi socialiștii, cei care pretind că sistemul mixt este exclusiv inițiativa lor, au semnalat că a fost încălcat flagrant principiul proporționalității. Iată ce a declarat deputatul PSRM Vlad Batrîncea după întrevederea cu experţii străini:

„Nu s-a alocat un număr suficient de mandate pentru diaspora şi nu s-a alocat un număr suficient şi adecvat de mandate pentru Transnistria. Noi, socialiştii am insistat ca pentru diaspora să se aloce cel puţin 10 mandate de deputat, iar pentru Transnistria cel puţin 5-6 mandate. În realitate s-au alocat pentru Transnistria două mandate şi pentru diaspora – 3.”

Spre deosebire de celelalte formaţiuni de opoziţie, socialiştii au participat la lucrările comisiei care a trasat harta electorală, dar s-au disociat de decizia finală adoptată de această comisie toamna trecută din motive cunoscute.

Experţii europeni au luat act de motivele invocate de celelalte partide parlamentare din opoziţie care au boicotat lucrările acelei comisii pentru ca să nu legitimeze un exerciţiu considerat de acele formațiuni nici legal şi nici corect.

Deputatul liberal-democrat Iurie Ţap a declarat în urma întrevederii că principalul argument prezentat experților europeni a fost lipsa de transparenţă. Sistemul electoral a fost modificat în condiţii obscure, cu grave încălcări, iar circumscripţiile au fost croite astfel încât să avantajeze autorii reformei, a spus Iurie Ţap.

„De fapt, este o înţelegere a două partide – PSRM şi PD – pentru a-şi realiza propriile interese. Aceste modificări au fost realizate pentru a-şi crea o situaţie de confort la viitoarele alegeri care de fapt afectează grav democraţia din Republica Moldova pentru că sunt metode netransparente, sunt metode ilegale. Nu poţi construi un stat democratic cu metode nedemocratice.”

Deputatul liberal Ion Apostol a insistat şi el că noul sistem de vot încalcă principiul egalităţii votului, iar circumscripţiile uninominale ar fi fost stabilite arbitrar:

„Unităţile administrativ teritoriale de nivelul doi au fost ciopârțite după bunul plac al nu ştiu cui. Majoritatea raioanelor ar fi putut avea propriul deputat. În schimb au fost împărțite în trei sau patru şi s-au format nişte circumscripţii care nu respectă principiile invocate de autori la începuturi.”

Liberalii au profitat de discuţia cu experţii europeni ca să ceară repetat Curţii Constituţionale examinarea în regim de urgenţă a sesizării prin care deputaţii PL au cerut verificarea constituţionalităţii reformei electorale.

În timp ce reprezentanții opoziției parlamentare au încercat să convingă încă o dată experții Comisiei de la Veneția că trebuie să ceară anularea noului sistem de vot mixt, democraţii au apărat reforma electorală.

„Actualul sistem asigură toate condițiile pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice” a dat asigurări spicherul democrat Andrian Candu la întrevederea cu delegaţia experţilor europeni.

Iar deputatul democrat Sergiu Sîrbu consideră că Republica Moldova depășește cu mult practicile europene la capitolul circumscripții pentru diaspora:

„În Republica Moldova, reprezentarea diasporei în parlament este de aproape 2,67 la sută. Republica Moldova la cifra reprezentării depășește media europeană a țărilor care permit votarea peste hotare minimum de două ori.”

Sergiu Sîrbu a declarat că Parlamentul a respectat în proporție de 95 la sută recomandările „tehnico-juridice” ale Comisie de la Veneția la constituirea circumscripțiilor.

Afirmaţiile deputatului democrat sunt contrazise de Asociaţia Promo-Lex care constată într-o analiză publicată chiar azi că doar 38% din recomandările Comisiei de la Veneţia ar fi fost executate în totalitate. Alte aproape 19% nu au fost deloc realizate. Principala lacună deriva din sfatul Comisiei de la Veneţia de a nu modifica sistemul electoral, recomandare ignorată de majoritatea parlamentara.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia şi a Oficiului OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului ar urma să-şi prezinte în luna martie concluziile ce le va formula după vizita la Chişinău. De acest aviz depinde acordarea ajutorului macroeconomic de 100 de milioane de euro, promis Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Amintim că schimbarea sistemului electoral a fost aprobată vara trecută în urma unei înțelegeri între majoritatea parlamentară condusă de democrați și socialiștii președintelui Igor Dodon, în pofida obiecțiilor și criticilor Comisiei de la Veneția, îngrijorărilor exprimate de Uniunea Europeană și Statele Unite şi în răspăr cu părerea unei părți importante a societății.

Previous Next

XS
SM
MD
LG