Chişinăul politic îşi îndreaptă atenţia astăzi spre vizita delegaţiei Comisiei de la Veneţia şi a Oficiului OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului. O vizită care ar trebui să pună punctul pe „i” în chestiunea legată de sistemul electoral mixt votat în mod intempestiv de Parlamentul de la Chişinău vara trecută. Despre întâlnirile şi discuţiile de astăzi ale delegaţiei cu taberele politice de la Chişinău, într-o convorbire matinală cu analistul politic Igor Volniţchi.
Europa Liberă: Cât de importantă vi se pare, domnule Volnițchi, această vizită a experților Comisiei de la Veneția?
Igor Volnițchi: „Cu siguranță, este o vizită importantă, chiar dacă tot mai mulți analiști și cunoscători ai fenomenului politicii moldovenești zic că nu există nicio șansă, practic, ca să se opereze unele schimbări în poziția guvernării față de sistemul mixt.”
Europa Liberă: Astăzi vin, astăzi pleacă; discuții, comunicări pentru presă nu sunt prevăzute, deocamdată, cel puțin. Ce să însemne asta?
Igor Volnițchi: „Probabil va fi o vizită de tatonare, va fi o vizită în cadrul căreia se vor face anumite concluzii, dar concluziile respective urmează să fie analizate mai detaliat la revenirea experților în oficiile lor, după care se va veni, probabil, cu o poziție mult mai clară.
Eu cred că în cadrul acestei vizite, care este importantă atât pentru guvernare, cât și pentru opoziție, se va încerca o clarificare de poziții. Ca urmare a acestor discuții, opoziția va înțelege dacă urmează să mai insiste, căci cu siguranță va insista, dar forța acestei insistențe pe modificarea sistemului electoral, pe revenirea la vechiul sistemul electoral, guvernarea va înțelege în ce măsură are șanse să-și refacă relația cu europenii, după aceste discuții, și cel mai important aspect care ține de această vizită, eu cred că, în urma ei, va fi clar în ce măsură merită să se insiste în continuare pe referendumul inițiat de către societatea civilă și sprijinit de mai multe forțe politice.”
Europa Liberă: Când, în această vară, domnule Volnițchi, Parlamentul European a luat decizia de principiu de a aloca asistența financiară de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, s-a spus atunci foarte clar că banii vor fi alocați doar după o analiză a situației cu privire la starea democrației, statul de drept în Republica Moldova, cu atenție deosebită la funcționarea democrației din perspectiva pluripartitismului parlamentar. Iată, urmează această analiză. V-ați aventura să anticipați ce ar putea spune acum Comisia de la Veneția din acest punct de vedere?
Igor Volnițchi: „Eu cred că ceea ce va spune Comisia de la Veneția nu vom auzi astăzi nemijlocit, ci în zilele următoare; repet, după ce vor reveni experții în oficii, dar se poate desigur de anticipat. Mie nu mi se pare deloc întâmplătoare acea insistență cu care cei care conduc Executivul din Republica Moldova vorbesc triumfalist despre deblocarea cel puțin a primei tranșe, care ar urma să vină către finele lunii martie – începutul lunii aprilie. Și aici am în vedere, în special, declarațiile vicepremierului Leancă, după vizita pe care a întreprins-o săptămâna trecută la Bruxelles, dar și declarațiile de ieri-seară de la un post de televiziune ale premierului Filip, care a spus deschis că au fost îndeplinite zece condiționalități, că, practic, Republica Moldova este în grafic și până la finele sesiunii care începe în curând ar urma să fie îndeplinite toate condiționalitățile. Eu înțeleg această declarație…”
Europa Liberă: De ce guvernarea se vede cumva cu sacii în căruță?
Igor Volnițchi: „Guvernarea, în primul rând, se poziționează strategic. Anticipând, probabil, anumite luări de atitudine, guvernarea încearcă să dea un anumit curs al opiniei publice și nu este pentru prima dată când folosește acest procedeu.”
Europa Liberă: Dar Dvs. personal ce credeți despre felul în care se vor desfășura marile evenimente ale procesului politic în anul 2018, legat de alegeri, legat de felul în care statul de drept va fi respectat la acest scrutin?
Igor Volnițchi: „Totul e posibil, pentru că aici există și factorul geopolitic,
Probabil, guvernarea va încerca să acopere lacunele care există la capitolul pluripartitism, funcționarea instituțiilor democratice, reforme ș.a.m.d....
care e un factor foarte important și de acest lucru este perfect conștientă guvernarea. Probabil, guvernarea va încerca să acopere lacunele care există la capitolul pluripartitism, funcționarea instituțiilor democratice, reforme ș.a.m.d. cu acest blestemat deja, și nu mă tem să zic acest lucru, factor geopolitic – „uitați-vă, vin rușii și noi suntem unicii care-i putem opri”. Evident că…”
Europa Liberă: Cu ce succes, cu ce șanse?
Igor Volnițchi: „Șansele sunt destul de mari, pentru că nu o dată am observat când partenerii externi cred în acest argument, care, în opinia mea, este unul artificial, dar totodată nu trebuie să subestimăm rolul opoziției pro-europene de centru-dreapta, pentru că această opoziție este reprezentată preponderent de către PAS și PDA, care sunt parte deja a celei mai mari familii politice europene, Partidul Popular European, care ia toate deciziile. Și guvernarea trebuie să înțeleagă că e una ce spune ea, dar pe de altă parte, popularii europeni, cei care iau decizia își formează anumite opinii și concluzii despre ce se întâmplă în Republica Moldova și în urma discuțiilor cu partenerii lor din PAS, PDA și, nu în ultimul rând, PLDM care rămâne, totuși, parte a PPE-ului.”
Europa Liberă: Toate partidele de opoziție vor profita astăzi cu certitudine de această discuție pentru a convinge încă o dată experții Comisiei de la Veneția că trebuie să ceară anularea noului sistem. În general, oponenţii acestui sistem nou, care sunt mulţi şi vin din diferite părţi ale eşichierului politic, luptă cumva fiecare cum poate: unii, cum ziceați și Dvs., mai mult reprezentând societatea civilă au cerut un referendum de anulare a sistemului, alţii, mai exact liberalii, au contestat la Curtea Constituțională acest nou sistem, spunând că încalcă Constituția, alţii luptă cumva mai mult în tăcere. Ce tactici vi se par Dvs. mai eficiente şi cu ce, până la urmă, se poate solda totul?
Igor Volnițchi: „Cu siguranță, cea mai bună găselniță care a putut fi identificată în ultima perioadă a fost acel efort al societății civile, pentru că lupta pentru sistemul electoral a fost trecută cu totul pe altă filieră.”
Europa Liberă: Dar nu vi se pare că a oferit o țintă falsă?
Igor Volnițchi: „Nu. Unicul lucru ce li se poate reproșa celor care au venit cu această inițiativă e că au cam întârziat. Or se știa că acest sistem electoral este deja în vigoare cu mult mai înainte ca ei să lanseze inițiativa. Acum urmează să vedem cât de abil vor juca cei care promovează ideea referendumului respectiv; vor juca pe o greșeală a Comisiei Electorale Centrale. Spre exemplu, Comisia Electorală Centrală în refuzul său de a înregistra grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului respectiv face trimitere și la unele norme, la unele standarde ale Comisiei de la Veneția și iată astăzi, dacă reprezentanții opoziției, dacă cei care sunt împotriva sistemului electoral
Aici poate fi un nou punct de cotitură în promovarea ideii privind referendumul ...
mixt vor ști să-i convingă pe experții Comisiei de la Veneția că se speculează cu numele, cu denumirea lor, cu standardele lor ș.a.m.d. și în concluzia care va veni în câteva zile, cred eu, de la Comisia de la Veneția se va accentua acest moment; eu cred că aici poate fi un nou punct de cotitură în promovarea ideii privind referendumul respectiv. De asta și ziceam în debut că este importantă vizita respectivă, chiar dacă mulți sunt sceptici că ar putea urma niște schimbări de ordin practic.”
Europa Liberă: Și dacă nu, domnule Volnițchi?
Igor Volnițchi: „Și dacă nu, atunci guvernarea va trebui să-și asume anumite consecințe, pentru că eu înțeleg optimismul lor și eu înțeleg că ei încearcă să anticipeze, să formeze un flux anume în opinia publică și să vorbească că, iată, totul revine la normal ș.a.m.d., ș.a.m.d., dar, totuși, situația la un moment dat poate deveni foarte și foarte complicată pentru cei de la guvernare, pentru că comportamentul europenilor în cazul de față nu depinde doar de condiționalitățile despre care vorbește vicepremierul sau premierul.
Comportamentul și deciziile pe care le vor lua europenii vor viza un context mult mai larg, vor analiza situația mult mai în ansamblu. Anul se prevede să fie greu, chiar dacă suntem abia în luna ianuarie, inclusiv din punct de vedere financiar. Și aici avem în vedere inclusiv acele prognoze care se fac la nivel internațional privind evoluțiile economice în lume, evoluțiile inclusiv în regiunea din care face parte și Republica Moldova. În acest context s-ar putea ca ajutorul acesta financiar pe care îl așteptăm de la UE să aibă o importanță extrem de mare, mult mai mare decât ne putem noi închipui acum. Și atunci, guvernarea va trebui să decidă ce face – insistă în continuare pe o proprie poziție politică, care evident o avantajează în detrimentul relațiilor bune cu europenii sau mai face o jumătate de pas în urmă și primește totuși acest ajutor, care poate fi salvator pentru Republica Moldova în anul curent.”
Europa Liberă: Dar există așa parcă o așteptare că, oricum, indiferent de ce va spune Comisia de la Veneția, oricum prima tranșă din banii Uniunii Europene va veni. Dvs. cum priviți la această așteptare și, mai ales, ar putea asta legitima parcă și votul mixt, renunțarea la el fiind cumva o condiție? Nu s-a spus clar, dar toată lumea a înțeles că dinspre Occident asta se vrea – să se dea înapoi cu votul mixt.
Igor Volnițchi: „Da, este adevărat și s-a spus chiar și deschis de către mulți reprezentanți ai Partidului Popular European și chiar atunci când a fost condiționat la nivelul Parlamentului European acest ajutor financiar pentru Republica Moldova s-a spus destul de clar. Acum problema cu această primă tranșă este foarte și foarte complicată. Eu cred că este pentru prima dată când un ajutor financiar din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova poartă mai mult o conotație politică decât de alt ordin, pentru că cu siguranță se vor face multe speculații din diferite părți; repet, nu numai din partea guvernării, din diferite părți se vor face speculații pe marginea acestui ajutor. Va veni acest ajutor, guvernarea va încerca să spună că „uite am refăcut relațiile cu UE și într-adevăr este și o susținere indirectă a poziției noastre privind votul mixt…”.”
Europa Liberă: Și va avea dreptate? Asta voiam să aflu de la Dvs.
Igor Volnițchi: „Sigur că nu va avea dreptate, pentru că, repet, aici va fi posibil, dacă acest ajutor, dacă această tranșă va veni, posibil se va lua în calcul factorul geopolitic, această sperietură estică, care apare periodic în prim-plan. Pe de altă parte, dacă acest ajutor nu va veni, va fi rău și pentru Moldova, și pentru cetățenii ei, dar totodată va putea fi folosită de către oponenții guvernării ca și carte electorală. De aceea zic: este poate pentru prima dată când un ajutor financiar din partea UE are o importanță politică în primul rând și apoi sub oricare alt aspect.”