Numărul cazurilor de COVID scade. Când va fi anulată starea de urgență?

De trei săptămâni toți indicatorii ce se referă la cazurile noi de coronavirus sunt în descreștere în R. Moldova. Luni, majoritatea elevilor s-au întors în clase, iar unele spitale COVID au revenit la profilul anterior pandemiei. Printre factorii ce au dus la îmbunătățirea situației epidemiologice enumerați de specialiști e și impactul vaccinării. Ce se va întâmpla cu starea de urgență, dacă evoluțiile pozitive vor continua?

Your browser doesn’t support HTML5

Numărul cazurilor de COVID scade. Când va fi anulată starea de urgență?

Cei care speră să revină cât de curând la viața de până la pandemie au văzut un semn bun în anularea preț de o zi a programului redus al Pieței Centrale agroalimentare din Chișinău, deopotrivă cu reluarea lecțiilor în sălile de clasă în majoritatea localităților. A urmat ordinul „la loc comanda”, Comisia pentru Situații Excepționale a intervenit cu o rectificare a rectificării, drept urmare Piața va activa totuși în regim redus.

Autoritățile dau asigurări de câteva zile că epidemia e controlabilă și chiar bate în retragere, dar ar fi prematur să se renunțe la restricții.

Secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Denis Cernelea:

Din punctul nostru de vedere, este prematur să vorbim despre relaxarea restricțiilor...
D.Cernelea

„Trendul este vizibil de micșorare a cazurilor noi și a celor de deces. Numărul cazurilor de Covid-19 a scăzut cu 23% față de săptămâna precedentă, un lucru destul de îmbucurător, dar aceasta este oricum destul de înaltă și, din punctul nostru de vedere, este prematur de a vorbi referitor la relaxarea restricțiilor. Impactul vaccinării se simte foarte clar, dar desigur trebuie să fim precauți în respectarea măsurilor simple, care, practic, nu necesită sacrificii sau investiții suplimentare”.

Socialiștii care controlează guvernul în demisie argumentează că alegerile anticipate nu pot avea loc atât timp cât numărul celor vaccinați nu crește exponențial. În schimb, foștii coechipieri ai președintei Maia Sandu care insistă pe dizolvarea parlamentului spun că starea de urgență a fost introdusă doar pentru a amâna scrutinul, nicidecum din motive de protejare a sănătății publice.

Dacă se merge pe tendința pozitivă, ce rost are continuarea stării de urgență? Specialiști în sănătate publică îndeamnă populația să respecte măsurile promovate anterior și să fie la fel de reținuți în a serba Paștele și în acest an, evitând întâlnirile în familie.

### Vezi și... ### Peste 10 mii de persoane imunizate în R. Moldova. Bulgaria limitează AstraZeneca

Starea de urgență a fost contestată la Curtea Constituțională, iar deputatul PAS Sergiu Litvinenco afirmă că anunțurile cu tentă optimistă venite dinspre guvernare nu ar face altceva decât să justifice această decizie disputată.

„Aceste lucruri pe care ei le spun cumva minimizează posibilitatea eventuală de a prelungi starea de urgență. Nu au fost măsuri în sensul unei stări de urgență. Chiar și dacă admitem că a fost introdusă legal, practic trebuie scoasă atât timp cât nu există măsuri care să determine necesitatea continuării. Există foarte multe standarde în materie de stare de urgență, la nivelul Comisiei de la Veneția, de exemplu. Ei spun că starea de urgență poate fi instituită doar cu condiția că este justificat de faptul că prin măsuri obișnuite lucrurile nu pot fi redresate, ori aici avem o situație când toate măsurile pe care le-a luat Comisia pentru situația excepțională puteau fi luate de comisia pentru sănătate publică”.

Nu au fost măsuri în sensul unei stări de urgență...
S.Litvinenco

Un alt deputat reprezentând Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plângău, spune că guvernul în exercițiu ar perpetua comunicarea contradictorie cu cetățenii, care de fapt face un deserviciu celor care luptă cu adevărat cu pandemia. Pe de o parte, le spui oamenilor să se păzească, situația e foarte gravă, iar, pe de altă parte, anunțurile acestea cu tentă pozitivă, de genul deschidem piața, școlile etc., Covid-ul e pe ducă.

„Pe fundalul haosului politic, evident este și un haos guvernamental și un haos în vederea gestionării situației pandemice. Prezentarea, în mare parte, deseori se face cu tentă politică puternică, în dependență de interesele unor actori politici. Foarte multe date sunt destul de contradictorii. Sigur este și o chestiune și politică, mai mult avantajează Partidul Socialiștilor, căci noi nu am ieșit, din păcate, din campania electorală”.

În altă ordine de idei, deputatul Dinu Plângău spune că tendința epidemiologică pozitivă se datorează și vaccinării cetățenilor peste Prut. Oamenii au înțeles că politicienii întruna se ceartă, lăsând-i pe cont propriu. În atare condiții s-a înrădăcinat și o neîncredere generală în vaccinurile anti-Covid, de unde și elanul modest pentru imunizare.