„Așteptăm ca guvernul să facă ceea ce a promis, nu să trimită scrisori de nemulțumire”

Cristian Preda

Interviu cu europarlamentarul Cristian Preda despre scrisorile trimise la Bruxelles de aleşii locali din Moldova.

Președinții a 27 de consilii raionale din Republica Moldova au semnat o scrisoare către instituțiile UE ca să-și exprime dezamăgirea față de recenta rezoluție a Parlamentului European, care cere suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova din cauza invalidării alegerilor locale din capitală. În scrisoare este criticată opoziția extraparlamentară moldoveană, care ar fi inițiat dezbaterea din legislativul UE, și se atrage atenția că blocarea asistenței financiare europene va pune în pericol parcursul pro-european, căci cetățenii vor fi nemulțumiți de anularea sau amânarea unor proiecte. O scrisoare similară a fost trimisă instituțiilor europene de peste 700 de primari moldoveni. Eurodeputatul Cristian Preda explică cine sunt politicienii de la Chișinău care prin deciziile lor au blocat asistența din partea UE.

Your browser doesn’t support HTML5

Cristian Preda: „Așteptăm guvernul să facă ceea ce a promis, nu să trimită scrisori de nemulțumire”


Europa Liberă: Țin în mână o scrisoare semnată de Alexandru Botnari, președintele rețelei orașelor din Republica Moldova, tot el primar al municipiului Hâncești, și spune că 713 primari ar fi semnat o adresare deschisă către liderii Uniunii Europene, dar și către comunitatea diplomatică acreditată la Chișinău prin care aleșii locali condamnă acțiunile lipsite de patriotism și îndreptate împotriva comunităților locale din partea unor, citez: „politicieni iresponsabili de la Chișinău, care au făcut tot posibilul ca să fie blocată finanțarea europeană pentru Moldova”. Ce înțelegeți Dvs. din această adresare, cui se adresează?

Cristian Preda: „Pornesc de la ideea că numele mobilizate în acest fel sunt reale, că nu e o manipulare și am luat la cunoștință acest mesaj. E sănătos ca de la nivelul localităților locale să se pună problema relației cu Bruxelles-ul și, în general, a relațiilor cu Uniunea Europeană. Acum, dacă mă întrebați pe mine cine sunt politicienii care au blocat finanțarea, pot să vă spun că nu rezultă din mesajul cu pricina pe cine au în vedere aleșii locali.

Eu vă spun cine sunt cei care au blocat ajutorul financiar, adică mai precis, cine sunt cei care prin deciziile lor au blocat acest lucru. Și e vorba, în primul rând, de președintele Dodon, care consideră că Acordul de Asociere, în general relația cu Uniunea Europeană e proastă și că nu merită să facă vreun efort pentru ca relațiile cu Bruxelles-ul să fie îmbunătățite, și, în al doilea rând, sigur este vorba despre dl Plahotniuc și despre cei pe care îi controlează la Chișinău, că e vorba de premierul Filip, că e vorba de dl Candu de la Parlament.

Toți aceștia au fost preveniți că, dacă schimbă legea electorală, se va bloca finanțarea. Și au continuat pe drumul pe care îl anunțaseră și în felul acesta s-a ajuns la blocajul de astăzi. Nu mai adaug ce s-a întâmplat recent, și anume tot circul incredibil făcut cu anularea alegerilor de la Chișinău considerate alegeri corecte de observatori și, pur și simplu șterse, cu buretele de cei cărora nu le convine rezultatul respectivelor alegeri.”

Europa Liberă: Admiteți că acest mesaj al celor 713 primari face să arunce săgeți către opoziția anti-oligarhică?

Cristian Preda: „Nu, dimpotrivă, asta este exclus. Nu opoziția e vreodată de vină pentru eșecul guvernărilor, întotdeauna cei care sunt la putere greșesc în alocarea resurselor, în distribuirea interesului pentru un parteneriat sau altul. Nu poți să învinovățești pentru propriile slăbiciuni pe unii care au criticat corupția, lipsa de transparență a deciziilor politice, care au criticat faptul că nu sunt găsiți responsabilii pentru furtul miliardului ș.a.m.d. Deci asta arată lipsă de seriozitate din partea guvernului. Dacă dai vina pe opoziție pentru propria neputință, te descalifici, de fapt.”

Europa Liberă: Autoritățile moldovene, prin vocea premierului Pavel Filip, au declarat că banii de la UE trebuiau să fie folosiți pentru a majora alocațiile pentru alimentația copiilor în grădinițe, în școli, dar și pentru creșterea salariilor pentru cei care activează în educație.

Le recomand politicienilor de la nivel local din R. Moldova să-i tragă de mânecă pe Filip, pe Candu, pe Plahotniuc, pe Dodon, dacă vor într-adevăr ca Bruxelles-ul să sprijine în continuare R. Moldova...

Cristian Preda: „Sincer cred că trebuie de făcut mai degrabă asupra guvernului pentru a face ce se așteaptă de la guvern și ce anume guvernul a și promis în relația cu Uniunea Europeană. Degeaba aleșii locali se adresează lui Juncker, lui Tusk, Federicăi Mogherini, lui Preda, președintelui Parlamentului European, Tajani; noi am făcut presiunile pe care puteam să le facem asupra autorităților de la Chișinău, astfel încât obiectivele menționate de dl Filip să fie finanțate, numai că dl Filip n-a făcut ce trebuia.

Deci, eu le recomand politicienilor de la nivel local din Republica Moldova să-i tragă de mânecă pe Filip, pe Candu, pe Plahotniuc, pe Dodon, dacă vor într-adevăr ca Bruxelles-ul să sprijine în continuare Republica Moldova. Am spus tot timpul că eu personal, de pildă, îmi doresc să sprijinim cetățenii din Republica Moldova, dar nu putem să facem noi de la Bruxelles ceea ce nu sunt în stare să facă Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor, figurile pe care le-am amintit.”

Europa Liberă: Cei care au inițiat această idee cu semnăturile aduc un serviciu sau un deserviciu celor de la guvernare?

Cristian Preda: „Dacă această sistare a fost pusă la cale chiar de către cei care sunt responsabili pentru blocaj, eu cred că aduc un deserviciu, pentru că nu suntem naivi și în continuare nu ne vom schimba poziția pe care am exprimat-o de atâtea ori. Există niște condiții puse pentru asistența macrofinanciară. Aceste condiții nu sunt îndeplinite și așteptăm guvernul să facă ceea ce a promis să facă, nu să trimită scrisori de nemulțumire. Dacă, repet, în spatele acestei scrisori e o manevră a guvernului.”

Europa Liberă: Dar dacă nu stă guvernarea în spatele acestei adresări?

Şi mai vedem și un soi de reacție nervoasă, iritată pe care n-o înțelegem. Nu poți să te superi ca văcarul pe sat...

Cristian Preda: „Lucrurile sunt egale, pentru că obiectivul apropierii rămâne pentru mine personal, pentru un număr de alți colegi din Parlamentul European, pentru alți oficiali rămâne important, dar de la Chișinău, din partea Republicii Moldova nu vedem un interes real; vedem o retorică și de multe ori manipulări ale opiniei din Republica Moldova. Și mai vedem și un soi de reacție nervoasă, iritată pe care n-o înțelegem. Nu poți să te superi ca văcarul pe sat.”

Europa Liberă: Guvernarea de la Chișinău nu și-a asumat responsabilitatea pentru acest eșec de a aduce milioanele de euro din partea UE la Chișinău.

Cristian Preda: „Regretabil că nu fac acest lucru, dar vor plăti la urne; cetățenii sunt mai inteligenți decât guvernanții.”

Europa Liberă: A intrat într-un impas acum dialogul moldo-comunitar?

Cristian Preda: „Eu sper să nu fi intrat într-un impas. De la Bruxelles s-a transmis clar ce anume ne dorim, ușa noastră la Bruxelles și la Strasbourg e deschisă pentru toate autoritățile din Republica Moldova, rămâne ca ei să și bată la ușă.”

Europa Liberă: E posibil până la alegerile parlamentare din Republica Moldova să mai facă un pas înapoi guvernarea?

Cristian Preda: „Doamnă, mă aștept la ce e mai rău. Dacă în locul unei politici deschise, în locul unui dialog sobru se alege calea manipulării și calea contestării autorității instituției europene, de pildă, că s-a mai întâmplat și acest lucru. Repet: cu seriozitate și cu deschidere, cu dorință sinceră de cooperare se pot rezolva toate problemele, numai

Nimeni nu a închis ușa vreunui responsabil politic de la Chișinău atunci când a fost vorba de dialog serios...

că nu vedem această deschidere, nu vedem această cooperare din partea guvernului și a celorlalți responsabili, din partea dlui președinte Dodon. Nimeni nu a închis ușa vreunui responsabil politic de la Chișinău atunci când a fost vorba de dialog serios, nu suntem însă interesați să ascultăm retorici sforăitoare.”

Europa Liberă: Speakerul Andrian Candu, după decizia Parlamentului European de a sista asistența pentru Republica Moldova, a spus că „Uniunea Europeană ar fi obosit de regiune, iar această schimbare de dispoziție a dus la o mare greșeală”.

Cristian Preda: „Dl Candru cred că e, deși tânăr, destul de obosit și i-ar face bine să vadă care este interesul public și nu care e interesul lui privat. E regretabil faptul că, în loc să construiască punți, în loc să clădească solid pentru cetățenii Republicii Moldova – și el, și alții ca el –, preferă să dea vina pe Uniune sau să găsească responsabilități acolo unde a existat întotdeauna o dorință de a sprijini, să nedreptățească pe cei care au vrut întotdeauna să sprijine Republica Moldova.”