Cu 343 de voturi „pentru”, 35 „împotrivă” și 160 de abțineri, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care a condamnat invalidarea alegerilor din Chişinău şi a cerut Comisiei Europene să suspende plățile pentru Republica Moldova.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: În Parlamentul European s-a votat suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova, motivul ar fi anularea alegerilor locale de la Chișinău. De fapt, părerile sunt împărțite: unii spun că pe nedrept pedepsiți Republica Moldova și cetățenii ei și că astfel îl susțineți pe Dodon și opțiunile sale pro-ruse și că asta ar fi o pregătire pentru alegerile parlamentare din toamnă ca să câștige stânga.
Cristian Preda: „Acesta e un punct de vedere ultra-minoritar în interiorul Parlamentului, e susținut exclusiv de deputații din PSD din România. Restul colegilor din Parlamentul European, din toate grupurile politice, consideră că reacția noastră este justificată și ea îi vizează pe guvernanți, nu pe cetățeni.
De multe ori banii trimiși în Moldova nu au fost folosiți spre binele cetățenilor, ci în interes propriu. De asta s-a ajuns la gradul mare de corupție din țară...
Guvernanții sunt cei care nu respectă ceea ce s-a cerut de la bun început în înțelegerea referitoare la asistența macrofinanciară. Există acolo niște condiții care, din nefericire, în acest moment sunt departe de a fi îndeplinite – și e vorba de independența justiției, de chestiunea generală a statului de drept, de felul în care sistemul democratic funcționează. Aceste lucruri trebuie să fie remediate de cei care au acum responsabilitatea puterii. Și în momentul în care acele condiții vor fi duse la îndeplinire banii vor veni, și banii vor sprijini evident autoritățile și, prin acțiunea lor, să sperăm că și cetățenii. Spun asta pentru că de multe ori banii trimiși în Moldova nu au fost folosiți spre binele cetățenilor, ci în interes propriu. De asta s-a ajuns la gradul mare de corupție din țară.
Eu personal și colegii mei din Parlament regretăm foarte mult faptul că nu pot fi trimiși în acest moment bani la Chișinău, în Republica Moldova. Regretăm cu atât mai mult cu cât am tras numeroase semnale de alarmă de un an încoace și nu avem cale de întors – noi nu putem să continuăm să trimitem bani în Republica Moldova atâta timp cât nu vedem cine e responsabil pentru furtul miliardului.
Cum să dai bani unui regim care e incapabil să prindă hoții? Cum să faci asta? Nimeni nu poate crede că aceia care au furat nu vor continua să facă în continuare același lucru dacă nu sunt pedepsiți. Și atunci cum să le cerem cetățenilor europeni să finanțeze așa ceva?”
Europa Liberă: Eu o să-l citez pe speakerul Andrian Candu care spunea că Republica Moldova, guvernul, ar fi îndeplinit toate condițiile prevăzute în acordul de finanțare, iar acum guvernarea e pedepsită pe nedrept. El spune că dacă politicul nu a avut treabă cu acea decizie a instanței de judecată, dacă guvernul și-a îndeplinit condițiile privind toate angajamentele pe care și le-a asumat, întrebarea lui este: „De ce trebuie pedepsit guvernul și guvernarea”?
Cristian Preda: „Din păcate, domnul Candu și cei care sunt oameni din clica lui Plahotniuc sunt singurii care văd lucrurile în acest fel. Insist: toate grupurile politice din Parlamentul European, inclusiv grupul socialist – dar aici au făcut opinie separată PSD-iștii – deci, toate grupurile Parlamentului European, Înalta Reprezentantă pentru Politică Externă au spus foarte clar cum stau lucrurile. Nimeni nu poate fi păcălit prin mijloace propagandistice.
Dacă domnul Candu, domnul Plahotniuc, alții precum ei își închipuie că pot să controleze adevărul cum o fac la Chișinău, cu mijloacele de propagandă de care dispun, își fac iluzii...
Dacă domnul Candu, domnul Plahotniuc, alții precum ei își închipuie că pot să controleze adevărul cum o fac la Chișinău, cu mijloacele de propagandă de care dispun, își fac iluzii. Și cea mai bună probă e chiar dezbaterea de azi din Parlamentul European. Nimeni nu crede teza pur propagandistică lansată de media din Republica Moldova controlată de Plahotniuc, cum că guvernul ar fi îndeplinit condițiile. Nimeni nu crede asta, pentru că vedem că nu stau așa lucrurile.
Deci, cetățenii Republicii Moldova nu au nevoie de propagandă, au nevoie de responsabilitate. Există un set de criterii pentru acordarea asistenței macrofinanciare și ele trebuie respectate cu adevărat. Nu avem nevoie să ne spună cineva că acestea ar fi respectate când noi vedem că lucrurile nu merg în direcția bună.”
Europa Liberă: Într-o primă reacție, imediat ce a fost adoptată această rezoluție în Parlamentul European, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat a spus că este o rezoluție politică și că este regretabil că războiul politic de la Chișinău a fost exportat în Parlamentul European. Dar tot el insistă și pe ideea că se va eroda semnificativ încrederea moldovenilor în Uniunea Europeană, după ce, în timpul mandatului actualului guvern, această încredere ar fi cunoscut o creștere-record. L-am citat pe purtătorul de cuvânt al PDM.
Cristian Preda: „Doamnă, știți cum stau lucrurile? Cetățenii sunt mai inteligenți decât propagandiștii și văd foarte bine cine vrea să ajute Republica Moldova și cine o calcă în picioare. Uniunea Europeană a considerat multă vreme Republica Moldova un exemplu în contextul Parteneriatului Estic. De când Plahotniuc controlează jocul politic de la Chișinău, Moldova a luat-o pe o pantă descendentă. Asta văd și oamenii din Republica Moldova, iată de ce a crescut încrederea în Uniunea Europeană – pentru că se așteaptă de la Uniunea Europeană la o hotărâre, la o determinare. Oamenii nu vor ca la Bruxelles sau la Strasbourg noi să închidem ochii în fața ticăloșiilor care se petrec în Moldova.
Nicăieri, nu doar în Europa, nici în alte țări din Asia, din America de Sud, din Africa nu se invalidează rezultatele unui scrutin la comandă politică. Nicăieri. Nimeni nu îndrăznește să meargă împotriva voinței cetățenilor. Și, credeți-mă, până la urmă această voință a cetățenilor se va impune. Nu poți să o oprești nici cu propagandă, nu poți s-o oprești nici cu acuzații pur și simplu inventate, cu lucruri născocite. Evident că Parlamentul European decide politic, pentru că asta face un parlament. Ce ar fi vrut cei care spun că e o decizie politică? Să decidă parlamentul metafizic, să decidă estetic? Ce tip de decizie poate lua un parlament?
Deci, astea sunt scorneli, îmi pare rău că folosesc un limbaj atât de dur. Sunt lucruri pe care, în defensivă, disperați încearcă să le propună cei care sunt de fapt responsabili de acest dezastru. Nici copiii nu cred asemenea aiureli, că domnul Plahotniuc nu ar avea niciun interes în acest scrutin. Or, ceea ce este strigător la cer este faptul că oamenii aceștia se hrănesc în continuare cu minciunile pe care le spun chiar ei și pe care le servesc împreună cu PSD-iștii de la București.”
Europa Liberă: Care vor fi efectele după adoptarea acestei rezoluții?
Cristian Preda: „Cred că rezultatele scrutinului de la Chișinău, de la primărie trebuie recunoscute. În al doilea rând, foarte important, e nevoie ca alegerile din toamnă să fie corect gestionate. Moldova are o experiență electorală și o experiență democratică. Și e bine să profite de pe urma acestei experiențe și să nu intre în crizele pe care le-a produs Plahotniuc acum din pricina nemulțumirii că nu i-a ieșit calculul pe care îl făcuse. Este, deci, nevoie de un scrutin care să fie impecabil. Și vor fi observatori internaționali, inclusiv europeni, eu sper ca și Parlamentul European să trimită deputați în Republica Moldova. Să sperăm că vom primi o invitație. Pentru că nu mergem nicăieri neinvitați și acum, văzând felul în care se raportează puterea de la Chișinău la Bruxelles, mă tem că sunt în stare să nu trimită o invitație Parlamentului European.
Când unul dintre cei care controlează din umbră interesele unui candidat anulează scrutinul, folosindu-se de justiție, asta nu mai e democrație...
Lumea va vedea cum se desfășoară acest scrutin și campania și cât de echilibrată este prezența candidaților în media, și ce acces are fiecare partid la mass-media, și cum se desfășoară propaganda, campania propriu-zisă, și dacă e corectă exprimarea opțiunilor sau dacă încearcă unii sau alții să cumpere votul. Vom vedea ce se întâmplă în ziua votului și pe urmă vom face o concluzie despre felul în care s-au desfășurat alegerile.
Toți colegii mei din Parlamentul European au spus astăzi că e nevoie de restabilirea principiilor democratice a funcționării unei democrații, că nu mai e democrație acolo unde cetățeanul e chemat la urne, avem un câștigător, după care unul dintre cei care controlează din umbră interesele unui candidat anulează scrutinul, folosindu-se de justiție. Asta nu mai e democrație.”
Europa Liberă: Doamna Federica Mogherini a declarat în Parlamentul European că așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să vină cu o soluție. Iar exponenții guvernării au și spus: soluția este să fie amendată legea electorală. Vă mulțumiți cu acest răspuns?
Cristian Preda: „Doamnă, noi cerem amendarea legii electorale încă din anul trecut, pentru a nu permite confiscarea voinței cetățenilor în funcție de interesele celor două partide. Deci, dacă recomandările Comisiei de la Veneția vor fi în sfârșit luate în serios, noi am fi foarte bucuroși. Dar eu mă tem că ceea ce pregătește premierul Filip este o operațiune cosmetică, și nu o angajare veritabilă pe drumul recomandărilor făcute de Comisia de la Veneția. Că un an de zile îi batem la cap cu aceste lucruri și ei ne spun că le-au îndeplinit, când, iarăși, orice copil vede că nu sunt luate în seamă recomandările făcute de experții recunoscuți peste tot în Europa.”
Europa Liberă: Mai mulți vorbitori au spus că justiția moldoveană ar face jocul politicienilor, iar la Chișinău, atât reprezentanții justiției, cât și ai guvernării, spun că puterile sunt separate și că nimeni nu s-a implicat în treburile altuia.
Cristian Preda: „Eu îi cred pe cetățeni. Când cetățenii Republicii Moldova vor spune lucrul acesta – că au încredere în justiție și că nu politicienii controlează justiția – atunci Uniunea Europeană va lua în seamă separarea puterilor ca un fapt, și nu ca o poveste spusă de cei interesați și cei care sunt implicați în aceste manevre.
Dacă îmi aduceți un cetățean din Republica Moldova care să îmi spună că Plahotniuc nu a controlat această decizie și care să nu fie, evident, în solda lui Plahotniuc, eu îi strâng mâna. Cetățeanul e cel care judecă independența și atâta vreme cât cetățenii sunt deziluzionați, sunt decepționați, sunt mâhniți de felul în care funcționează acest sistem, nu-i putem convinge cu argumente și declarații de bune intenții. Independența trebuie să fie recunoscută de cei care sunt beneficiarii actului de justiție. Nu politicienii o proclamă, ci cetățenii trebuie să o constate. Și atunci vom crede și noi, în restul Europei. Gogorițele spuse nu țin loc de dreptate.”