CSM transmite Procuraturii dosarul în care figurează conducerea Judecătoriei Chișinău și președintele CSJ

Președintele R. Moldova Igor Dodon în vizită la Consiliul Superior al Magistraturii. 1 iulie 2019

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a argumentat că cei vizaţi s-ar opune verificărilor din partea autorităţii de autoreglementare judecătorească.

Consiliul Superior al Magistraturii a suspendat săptămâna trecută întreaga conducere a Judecătoriei Chișinău și pe președintele Curții Supreme de Justiție în baza unei note informative depuse de un magistrat. Astăzi, tot CSM a cerut Procuraturii Generale să verifice acuzațiile din nota informativă, în condițiile în care unii din judecătorii înlăturați se opun verificărilor.

Your browser doesn’t support HTML5

CSM transmite Procuraturii dosarul în care figurează conducerea Judecătoriei Chișinău și președintele CSJ


Din varii motive personale, unele persoane încearcă să destabilizeze activitatea CSM şi a întregului sistem judecătoresc, această concluzie a formulat-o președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, înainte de a propune spre examinare sesizarea adresată Procuraturii referitoare la acuzaţiile ce au fost aduse conducerii Judecătoriei Chişinău.

Mihai Murguleţ, judecător de instrucţie la Judecătoria Chişinău, ar fi cel care a reclamat într-o notă informativă adresată CSM acțiuni abuzive în privința sa. În baza acestei notei CSM a luat o decizie fără precedent marțea trecută, cea de a-i înlătura temporar de la exercitarea funcției pe președintele CSJ, Ion Druţă, pe președintele Judecătoriei Chișinau, Radu Țurcanu, şi trei vicepreședinți ai instanței, precum şi pe șeful Inspecției Judiciare Nicolae Clima.

„Este regretabil faptul că unii din sistem se opun verificărilor pe interior a situaţiilor menţionate de către judecători şi se încearcă discreditarea acestora. Pentru a nu lăsa careva semne de întrebare, consider necesar de a propune expedierea notei informative care a fost la şedinţa anterioară examinată Procuraturii Generale pentru a efectua un control a circumstanțelor expuse”, a spus președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

### Vezi și... ### Maia Sandu la CSM: Judecătorii trebuie să decidă dacă vor să fie parte a schimbării

Conținutul notei informative nu este public, iar autorul acesteia, judecătorul Mihai Murguleţ, a spus că va oferi detalii doar după ce va fi finalizată ancheta.

CSM a mai decis azi inițierea unor controale la patru instanțe de judecată. Este vorba despre Curtea Supremă de Justiție, Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel Chișinău și Curtea de Apel Cahul. Nu este clar deocamdată ce stă la baza acestei decizii, dar, potrivit CSM, este vorba despre un control „ordinar”. Cel puţin Curtea de Apel de la Cahul şi-a atras multiple critici pe motiv că ar tergiversa dosarul lui Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la 7 ani de puşcărie. Curtea de Apel cercetează dosarul din februarie anul trecut.

CSM a dat curs solicitării Parlamentului de a oferi informaţii solicitate de comisia de anchetă a legislativului responsabilă de investigarea crizei politice de la începutul lunii iunie, când a fost formată majoritatea parlamentară şi numit Guvernul condus de Maia Sandu. Dorel Musteață a amintit că această comisie de anchetă a fost creată după ce deputaţii majorităţii au votat în unanimitate o declaraţie în care se constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare a Partidului Democrat. Documentul mai constată şi o situație extrem de gravă în domeniul justiției, a precizat Musteaţă.

CSM a mai anunţat azi un concurs public pentru a desemna doi candidați la funcția de judecător al Curții Constituționale. Rezultatele concursului și numirea celor doi magistrați vor fi făcute publice pe 16 iulie. Decizia a fost luată după ce luni prim-ministra Maia Sandu anunţase şi ea un concurs similar pentru cele două funcţii de judecător la CC delegaţi din partea Guvenului, chiar dacă legislaţia nu condiţionează numirea magistraţilor constituţionali prin concurs. Și Parlamentul a anunţat marţi că va desfăşura un concurs pentru a selecta doi judecători la Înalta Curte din partea legislativului.