Vicepreședintele SUA deminează flancul de est al NATO

Vicepreședintele Mike Pence, la Tbilisi

În cadrul turneului său european, Mike Pence a ajuns în Georgia, unde va asista la manevre militare comune în cadrul NATO.

Your browser doesn’t support HTML5

Vicepreședintele SUA deminează flancul de est al NATO

Nici un dubiu nu mai e posibil, SUA se declară acum gata să-și apere aliații, Estonia ar putea primi un sistem anti-rachete de tip Patriot, iar Georgia e asigurată că are în continuare vocația de a intra în NATO.

Vicepreședintele american Mike Pence a anunțat toate acestea în actualul său turneu de deminare a tensiunilor interne NATO, ba chiar de liniștire a aliaților est-europeni din NATO, inclusiv a țărilor candidate.

După ce luni, 31 iulie, Mike Pence a vizitat Estonia, țara din NATO și UE care se teme cel mai mult de Rusia, marți 1 august el se află în Georgia, unde va asista la manevre militare comune în cadrul NATO, după care se va îndrepta spre Muntenegru, cel mai nou membru, al 29-lea, al Alianței Nord Atlantice.

În Estonia, Mike Pence a insistat asupra angajamentului SUA faţă de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic, prin care toate ţările membre NATO au decis de la început că un atac armat împotriva uneia dintre ele va fi considerat un atac împotriva tuturor.

Pence a spus că Donald Trump „ştie că securitatea este fundaţia prosperităţii noastre" şi a precizat că SUA şi statele baltice vor căuta modalităţi prin care să intensifice relaţiile economice între cele două părţi.

Pence a discutat cu preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, preşedintele leton Raimonds Vejonis şi Dalia Grybauskaite, preşedintele Lituaniei.

Mike Pence a vizitat trupele britanice, franceze şi americane din cadrul NATO care sunt staţionate în Estonia. Washingtonul vrea să reafirme angajamentul pentru apărare în cadrul NATO, ca un aspect vital pentru cele trei foste republici sovietice care se învecinează cu Rusia.

După Estonia, Pence se află astăzi în Georgia, urmând să meargă în Muntenegru, alte două state care se simt ameninţate de Moscova.

Alianţa Nord-Atlantică a trimis aproximativ 4.000 de militari şi echipamente de luptă în cele trei state baltice şi în Polonia, pentru a contracara prezenţa Rusiei în regiunea Mării Baltice.

În Georgia, Mike Pence asistă la un exercițiu militar la care participă aproximativ 2.800 de militari georgieni, americani și din alte șase țări.

Premierul georgian Giorgi Kvirikașvili a spus că aceste manevre sunt un pas substanțial pentru avansarea obiectivului țării sale de aderare la NATO.

La exercițiul numit "Noble Partner" mai participă militari din Marea Britanie, Germania, Turcia, Ucraina, Slovenia și Armenia. La summit-ul de la București din 2008, liderii NATO au promis primirea Georgiei în Alianță, atunci când țara va fi pregătită.

In același timp, forțele maritime ucrainene desfășoară exercițiile navale comune PASSEX în Marea Neagră cu nave a trei țări membre ale NATO, și anume Marea Britanie, Turcia și România.

Singura necunoscută după acest turneu al vicepreședintelui SUA pe flancul est al NATO rămâne chestiunea sistemului Patriot promis Estoniei. În condițiile în care în România are loc o mare dezbatere națională în chestiunea sistemului Patriot care va fi achiziționat pentru un preț de aproape s4 miliarde de dolari. Dacă s-ar adeveri că SUA sunt gata să instaleze un sistem similar în Estonia gratuit, asta ar putea stârni anumite tensiuni nu doar în România, dar și în cadrul NATO.