Pentru prima dată de la primirea sa în Alianța Nord Atlantică, România a reușit să negocieze ferm pentru descurajarea Rusiei în regiune și pentru introducerea Republicii Moldova pe harta de interes a NATO.
Este meritul experților și diplomaților români, care au fost, poate, favorizați și de faptul că numărul 2 la vârful Alianței este un român, Mircea Geoană, fost ministru de externe și fost ambasador al României la Washington.
Întreaga regiune a Mării Negre este pusă în valoare de documentul final al NATO, după cum a explicat și președintele Klaus Iohannis, care la întâlnirea liderilor Alianței a cerut o „atenție specială pentru evoluțiile de securitate” din zona acestei mări care a devenit foarte vulnerabilă din 2014 încoace, de la anexarea Crimeei. Șeful statului român a vorbit la Summit-ul NATO de la Bruxelles despre cităm „comportamentul agresiv şi destabilizator al Rusiei faţă de aliaţii şi partenerii noştri din vecinătate. Situaţia de securitate în zona Mării Negre rămâne preocupantă, iar masarea recentă a trupelor şi a tehnicii militare ruseşti la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea ocupată ilegal reprezintă încă o dovadă clară în acest sens”, am încheiat citatul.
### Vezi și... ### „Mușchiul militar” al Rusiei & banii UE în paza lui KövesiÎn documentul final al summitului de la Bruxelles, care a avut loc la începutul acestei săptămâni sunt menționate de asemenea Georgia și Ucraina, care se află încă din înainte de 2008 pe radarul Alianței Nord Atlantice. Astfel șefii de stat și de guvern ai NATO au promis că vor lucra împerună pentru a preveni „toate ameninţările şi provocările ridicate de Rusia” și pentru a sprijini cităm din nou „integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova în cadrul graniţelor lor recunoscute la nivel internaţional". La summitul de la Bruxelles, Alianța i-a mai cerut Rusiei să-și „retragă forțele pe care le-a staționat în cele trei țări fără acordul acestora”, în conformitate cu angajamentele internaționale.
### Vezi și... ### Biden, Putin și „pacea rece”Separat, textul final al reuniunii la nivel înalt NATO solicit Rusiei cităm „să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluţionare a problemei Transnistriei". Alianța își exprimă deasemenea sprijinul pentru „reformele democratice ale Republicii Moldova”, arătându-se gata să-I ofere „asistenţă prin iniţiativa NATO de întărire a capacităţilor de apărare şi de securitate".
Aceste sublinieri, prin care Alianța își asumă noi linii pentru viitor, au fost introduse pe agenda NATO prin negocierile părții române.