Cum a ajuns șeful Asociației Presei Independente pe lista sancțiunilor rusești: versiunea lui Petru Macovei  

Petru Macovei, director al Asociației Presei Independente .

Petru Macovei este singura persoană fără vreo afiliere cu guvernul moldovean sau partidul de guvernământ care apare pe lista celor 20 de moldoveni sancționați de Moscova pentru expulzarea în masă a diplomaților ruși de la Chișinău. Nu știe exact motivul, dar are o explicație logică.  

„Asta se explică, din punctul meu de vedere, prin faptul că am fost foarte vizibili și suntem în continuare pe prima linie, dacă vreți, a luptei împotriva dezinformării, propagandei pro-Kremlin în R. Moldova prin această campanie „StopFals”, spune Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API), într-un interviu pentru Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum a ajuns șeful Asociației Presei Independente pe lista sancțiunilor rusești: versiunea lui Petru Macovei

Șeful API a aflat de la Ministerul de Externe de la Chișinău că nu va mai avea dreptul să intre în Federația Rusă, înainte ca informațiile să fie făcute publice, vineri, 18 august.

Au mai primit interdicție de a intra în Federația Rusă 18 deputați PAS și un șef-adjunct al Poliției de Frontieră, ca răspuns la reducerea numărului de diplomați și personal tehnic al ambasadei ruse în R. Moldova.

Campania „StopFals” desfășurată de API de mai mulți ani își propune între altele să demonteze falsuri mediatice ale Kremlinului și ale unor simpatizanți locali ai Moscovei.

Pe aceeași listă cu reprezentanții guvernării

Întrebat dacă este deranjat să se afle într-o listă a indezirabililor alături de politicieni, directorul executiv al Asociației Presei Independente spune că această interdicție demonstrează că „Federația Rusă vede în ceea ce fac eu și asociația noastră un pericol. Asta înseamnă că noi ne atingem într-un fel sau altul scopul”.

„Noi dezmințim cu regularitate falsurile propagandistice rusești în R. Moldova și în ultima perioadă(...) După invazia nejustificată a Federației Ruse în Ucraina, Moldova a devenit a doua țară după Ucraina care e afectată la modul direct de propaganda și dezinformarea rusă”, spune Petru Macovei.


În discuția cu Europa Liberă, activistul a presupus că fostul președinte pro-rus Igor Dodon ar fi putut sugera ambasadei ruse la Chișinău și ministerului rus de externe să îi impună restricții de călătorie, pentru că API ar fi demontat „dezinformările frecvente” ale fostului șef de stat, care conduce astăzi Partidul Socialiștilor (PSRM) în calitate de secretar executiv.

Europa Liberă a cerut o reacție purtătoarei de cuvânt a PSRM, Carmena Lupei, fără să o obțină însă imediat.

Directorul executiv al API mai spune că nu-l va afecta interdicția de a intra în Federația Rusă, întrucât nu intenționa să călătorească în acest stat. El mai afirmă că asociația sa va continua să lupte cu propaganda de la Kremlin, despre care afirmă că este promovată la Chișinău prin intermediul unor forțe pro-ruse.

### Vezi și... ### Bregovic a fost oprit să concerteze în Moldova. I se va da voie mai târziu?