Procurorii moldovenei au renunțat, așa cum se știe, la acuzațiile împotriva lui Veaceslav Platon într-un dosar în care fusese condamnat la 18 ani de închisoare. Ar fi obținut credite de la bănci, pe care le-ar fi stins cu bani din Banca de Economii – așa suna, pe scurt, ceea ce de ce a fost acuzat.
Your browser doesn’t support HTML5
„Fapta incriminată nu a fost comisă de Veaceslav Platon” – au spus, însă, procurorii zilele trecute, urmare a unui proces de revizuire. Până să se pronunțe, însă, decizia de achitare, au apărut voci care spun că procurorii nu aveau de fapt acest drept – să renunțe la învinuiri, odată ce instanța de judecată deja s-a pronunțat.
### Vezi și... ### Dosarul Platon: „Răspunderea trebuie să fie foarte dură, atât pentru procurori, cât și pentru judecători” (V. Gribincea)Cu toate că în spațiul public se invocă idei că procurorii ar fi făcut un lucru neadmis să renunțe la acuzații tocmai acum, într-un proces de revizuire survenit după o hotărâre judiciară definitivă, fie și anulată, oamenii legii sunt de altă părere și sugerează că legea permite acest lucru, iar Ion Caracuian, șeful Procuraturii Criminalității Organizate și Cauze Speciale - pe scurt PCCOCS - ne-a explicat și de ce:
„Este permis de codul de procedură penală. Sunt căi ordinare, sunt căi extraordinare, căi de revizuire - trebuie să citească codul și să înțeleagă toate aceste lucruri”.
De numele lui Veaceslav Platon, controversat om de afaceri, de 48 de ani, cu mai multe cetățenii, în R. Moldova s-au legat de-a lungul anilor mai multe pretinse ilegalități, de la Laundromat-ul rusesc până la deposedări ilegale. În niciuna, însă, nu a compărut în fața judecății, cu excepția celei actuale, revizuită și ea însă, prin voința procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care a spus anul trecut că e total fabricată.
Eliberarea sa din detenția după acea declarație a procurorului a fost criticată de mulți, mai ales de actuala președintă, care a spus, fără a se referi la acel dosar anume, că e dovadă a unei justiții „rămase la cheremul unor grupări criminale”, invocând numele lui Igor Dodon în calitate de autor.
Despre ordonanța de acum a procurorilor, Maia Sandu a spus din nou că e îngrijorător de rapidă și că îi va analiza legalitatea, pentru că ar fi vorba în general de „o grupare care ar putea aduce daune securității financiare a statului”.
### Vezi și... ### Veaceslav Platon, absolvit de vină în frauda bancară, o acuză pe Maia Sandu că a permis ca ministru fraudaPlaton i-a răspuns joi într-o conferință cu mai multe acuzații, inclusiv că i-ar împiedica pe procurori să-i ajungă din urmă pe adevărații făptași - Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.
Că retragerea acuzațiilor din partea procuraturii ar fi problematică și din punctul de vedere al procedurilor, a semnalat în spațiul public deputatul platformei DA, Dinu Plângău.
„Există principiul puterii actului judecat. Dacă el a fost confirmat de judecător că este vinovat – tot prin decizia judecății se constată contrariul. Trebuie să se respecte procedurile. Apoi, respectă-ți obligațiunile în cadrul unui proces – procurorii într-un proces formulează acuzații, avocații sunt cei care se ocupă de apărare. ”
Au fost făcute modificări în legislația penală care le permit lor aceste lucruri
Alți juriști împărtășesc totuși mai puțin această interpretare a normei legale, iar Ștefan Gligor, un politician de la Chișinău, care a concurat pentru șefia procuraturii odată cu Stoianoglo, ne-a explicat unde vede el problema în felul cum se comportă procuratura în raport cu omul de afaceri: „Au fost făcute modificări în legislația penală care le permit lor aceste lucruri. Dar faptul că împotriva lui Platon a fost instrumentată o cauză fictivă, sau cu învinuiri parțiale, sau incomplete nu înseamnă că el nu trebuie să fie cercetat pentru infracțiunile pe care le-a comis sau este bănuit pe teritoriul R. Moldova, inclusiv de organizarea laundromat-ului, sau pentru atacurile din sistemul nebancar al asigurărilor și sistemul bancar.”
Ștefan Gligor consideră așadar mai suspectă nu atât renunțarea la acuzațiile din acest dosar, ci faptul că procuratura s-ar eschiva să-l cerceteze pe Platon pentru alte fapte, adăugând că acest ar fi în plin proces de operațiuni de recuperare a unor active obținute în mod dubios anterior.
Într-o apariție mediatică de acum câteva luni, Alexandr Stoianoglo a spus că cel puțin într-un dosar, cel al laundromatului rusesc, Platon nu poate fi cercetat și asta pentru că Rusia nu ar fi înaintat nici o pretenție Chișinăului în acest sens.