Țările europene, inclusiv Moldova, par să aibă în această perioadă de vară două preocupări principale pe plan energetic: stocarea, pe cât posibil, de gaze pentru la iarnă și găsirea de soluții pentru ajutarea consumatorilor loviți de o explozie a prețurilor care încă nu s-a terminat. La Chișinău, ministrul muncii a făcut remarci despre cum ar putea să fie structurat acest ajutor, la o emisiune TV. Marcel Spatari a spus că vor fi compensații „țintite” spre cei mai „vulnerabili” – iar Tamara Grejdeanu a încercat să afle mai multe, consultând și alte opinii decât cele guvernamentale:
Your browser doesn’t support HTML5
Noul mecanism de protecție socială, a explicat Ministrul Spatari, ar urmă să aibă la bază un sistem informațional cu date despre veniturile familiilor, cât de numeroase sunt acestea și ce cheltuieli au pentru plata facturilor la energie.
În funcție de vulnerabilitatea consumatorilor, autoritățile vor compensa cheltuielile pentru tarifele majorate la energia electrică și gaze naturale după schema aplicată deja în sezonul rece, adică direct în factură, a mai spus Marcel Spatari.
### Vezi și... ### Noi nori negri deasupra bugetului casnic al moldovenilor: s-a cerut scumpirea electricitățiiEconomistul Alexandru Fală, de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup, crede că autoritățile nu vor avea dificultăți să detecteze gospodăriile cu venituri mici, pentru care majorarea cheltuielilor pentru încălzire reprezintă o povară. Mai dificil, spune expertul, va fi să se stabilească gradul lor de vulnerabilitate, din cauza diferențelor legate de tipul de încălzire.
Fală anticipează că din cauza inflației record din acest an, compensațiile oferite de guvern nu vor putea atenua problemele tuturor cetățenilor vulnerabili:
„Nu cred că poți găsi o formulă care să-i satisfacă pe toți. Ideea cu țintirea măsurilor de susținere din partea statului, asta a fost practic linia roșie în reformele din domeniul protecției sociale, asistenței sociale în ultimul deceniu și jumătate. Mergem pe acțiunea asta, ca într-adevăr să fie susținuți cei care au cele mai mici venituri, cumva asta-i filosofia acordării acestor ajutoare din partea statului.”
Economistul de la Centrul Expert-Grup crede că printre beneficiari se vor regăsi întâi de toate gospodăriile care beneficiază de ajutor pentru perioada rece a anului, inclusiv solicitanții de ajutor social. Majoritatea PAS a votat recent pentru reformarea sistemului de ajutor social, pentru ca mai multe familii cu copii, care au venituri mici, să poată beneficia de ajutor din partea statului. Autorii legii și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale estimează că 120 de mii de familii din R. Moldova sunt afectate de sărăcie extremă.
### Vezi și... ### Interviu cu economistul Viorel Gîrbu: Cum luptăm cu inflația?La Chișinău, opoziția socialistă a continuat să protesteze împotriva a ceea ce numește o ,,politică antisocială a regimului PAS”. Deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susțin că guvernarea nu ar fi capabilă să gestioneze o situație de criză. În proiectele lor, care n-au trecut în Parlament, aceștia au propus ajutoare bănești pentru pensionari și măsuri de sprijinire a agricultorilor.
Expertul în politici sociale de la Institutul Viitorul, Mihai Țurcanu crede că mecanismul de compensare a cheltuielilor pentru populația cu venituri mici este o soluție pe termen scurt. În opinia lui, inflația va face ca la anul numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie să fie și mai mare:
„Din cauza asta, ea nu poate fi o soluție nici măcar pe termen mediu, este o soluție imediată, dar în ce privește perspectivele de viitor, nu din direcția asta ar trebui să vină rezolvarea problemei. Pe termen lung, soluția ar trebui să vină din alte domenii, din domeniul energetic, din domeniul trecerii la resurse eficiente de energie. Persoanele din categoriile respective ar trebui ajutate să se recalifice, să se specializeze în funcție de modul în care evoluează economia și cerințele pieței.”
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari a dat asigurări că proiectul de lege privind compensațiile la facturile la energia electrică și gazele naturale va fi votat până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare. Potrivit lui, printre beneficiari vor fi șase categorii de cetățeni, de la extrem de vulnerabili până la categoria consumatorilor invulnerabili.
### Vezi și... ### Igor Boțan: Sistemul social din R. Moldova are nevoie de ajustări foarte serioase