Cum are loc ancheta în cazul rachetelor depistate pe teritoriul R. Moldova  

Specialiștii de la Bombteh au detonat la 28 septembrie explozibilul rachetei depistate cu o zi mai devreme în lacul Hârbovăț din raionul Anenii Noi.

Autoritățile de la Chișinău anunță că investighează originea și tipul rachetei depistate în lacul Hârbovăț, din raionul Anenii Noi, și că efectuează o expertiză în cazul celorlalte obiecte explozibile căzute pe teritoriul Republicii Moldova de la începutul ostilităților din Ucraina.        

„Desfășurăm un complex de acțiuni de investigații, ca să determinăm tipul obiectului exploziv și traiectoria acestuia. Pe moment, avem ancheta și vom comunica atunci când va fi finalizată”, a declarat Europei Libere ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

La rândul său, Procuratura Generală a comunicat Europei Libere că „urmare a rezultatelor constatărilor specialiștilor, se va decide despre oportunitatea pornirii unor investigații penale”.

Joi, la ședința Comisiei Unificate de Control, delegațiile Chișinăului și Tiraspolului au discutat în controversă despre părțile de rachete depistate în satele Chițcani și Hârbovăț, în această săptămână.

Your browser doesn’t support HTML5

Racheta căzută la Hârbovăț le-a amintit localnicilor de războiul de pe Nistru

Tiraspolul a solicitat ca toate fragmentele de rachete să fie examinate într-un dosar comun. Chișinăul a respins propunerea, invocând că experții săi nu au acces la obiectele descoperite în satul Chițcani, controlat de regimul transnistrean.

„Au fost făcute mai multe solicitări către delegația transnistreană cu privire la accesul specialiștilor noștri pentru a analiza fragmentele găsite, însă partea stângă a evitat să dea un răspuns concret”, a spus Europei Libere purtătoarea de cuvânt a Biroului politici de reintegrare, Mariana Sarî.

Reprezentanții Tiraspolului au mai semnalat că în satul Ustia, din raionul Dubăsari, au fost găsite părți de muniție. Contactat de Europa Liberă, primarul localității, Maxim Verdeș, a spus că este vorba, cel mai probabil, de o mină din cel de-Al Doilea Război Mondial, și nu de un obiect militar recent.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova au căzut mai multe fragmente de rachetă. Primul incident a avut loc în noiembrie 2022, în satul Naslavcea, din raionul Ocnița, de la granița moldo-ucraineană.

Atunci, Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a deschis un proces penal. Ulterior, procurorii spuneau că ar putea comasa această investigație cu alte cazuri similare, care au urmat.

La aproape un an de la acest incident, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur, a comunicat Europei Libere că în acest dosar se desfășoară o expertiză.

### Vezi și... ### Noi fragmente de rachetă au fost găsite la Chițcani