Cu două zile înainte de alegerile parlamentare moldovene, Ministerul rus de Interne a anunțat că-l cercetează pe Vladimir Plahotniuc, liderul principalului partid de guvernământ de la Chișinău, pentru scoaterea ilegală din Rusia a 37 de miliarde de ruble, sau aproximativ 500 de milioane de euro, în perioada 2013-2014. Le-ar fi scos împreună cu omul de afaceri Veaceslav Platon, care îi este acum rival și se află în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău pentru presupusa implicare în furtul miliardului din băncile moldovene. Partidul lui Plahotniuc a spus imediat că declarația Moscovei reprezintă o „implicare abuzivă” în alegerile moldovene. Dar în afară de acuzații, Ministerul rus de Interne mai afirmă oficial că Plahotniuc este cetățean al Federației Ruse.
Your browser doesn’t support HTML5
Că liderul democraţilor ar avea, în afară de cetăţenia R. Moldova şi a României, şi cetăţenie rusă au afirmat anterior doi rivali politici ai lui Plahotniuc - Andrei Năstase şi Renato Usatîi, care au publicat şi presupuse copii ale paşaportului rusesc ce i-ar aparţine liderului PD.
Din acea copie – dacă e adevărată - ar rezulta că Plahotniuc ar fi ajuns în posesia paşaportului rus în anul 2005.
Confirmări că acest paşaport ar exista în realitate nu au fost obţinute, nici de presa de investigaţie, iar liderul democraţilor nu a comentat vreodată tema.
De data aceasta, faptul că Vlad Plahotniuc ar fi cetăţean al Federaţiei Ruse este invocat de autorităţile ruse. Solicitaţi de noi, şi purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, şi şeful de campanie al democraţilor, Vladimir Cebotari, au refuzat să vorbească despre subiect:
„Cunosc bine că este cetăţean al R. Moldova - pe mine asta mă interesează. Dar dacă deţine sau nu altă cetăţenie, este o chestiune privată. Nu am nici competenţă, nici dorinţă să mă implic în asta”, ne-a spus Vitalie Gamurari.
„Aceasta vizează o persoană fizică şi ţine doar de interesul ei, sincer nu am întrebat niciodată pe cetăţeanul respectiv dacă e sau nu cetăţean rus, dar din ce ştiu de la colegi, nu ţin minte să fie cetăţean rus”, a zis şi vicepreşedintele PD, Vladimir Cebotari.
Atunci când devii cetăţean al Federaţiei Ruse, depui un jurământ în care te obligi să aperi „liberatatea şi independenţa” statului rus, precum şi „să-l slujeşti cu loialitate şi credinţă”.
În cazul lui Plahotniuc, nu se ştie nici cum, nici când şi nici de ce a obţinut - dacă a obţinut - cetăţenia rusă, sau dacă a trecut sau nu prin procedura oficială de depunere a acestui jurământ.
O acţiune clasică de ingerinţă a Federaţiei Ruse în politica din R. Moldova”, a calificat democratul Vladimir Cebotari...
„O acţiune clasică de ingerinţă a Federaţiei Ruse în politica şi campania electroală din Republica Moldova”, a calificat democratul Vladimir Cebotari celălalt anunţ al autorităţilor ruse, precum că Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon ar fi creat un grup criminal care a sustras din Rusia peste 37 miliarde de ruble (cam o jumătate de miliard de dolari) în anii 2013-2014.
În această declaraţie, făcută de Ministerul rus de Interne cu doar două zile înainte de alegerile moldovene, se mai spune că oamenii lui Plahotniuc și Platon ar fi „transferat bani din băncile rusești „Zapadnîi” și „Ruskii Zemelnii” în conturile create la „Moldindconbank”, dar și în conturile altor organizații internaționale, prin operațiuni valutare ilegale”.
„Are un singur scop: de a influenţa rezultatele alegerilor, de a favoriza o persoană care este foarte tare în opoziţie cu viziunile politice ale unor politicieni de la Chişinău”, spune Vladimir Cebotari, vicepreşedinte al PD.
### Vezi și... ### Ce consecinţe practice ar putea avea solicitarea anchetatorilor ruşi de a-l da în urmărire pe Vladimir Plahotniuc?Nu este prima dată când liderul PD, Vlad Plahotniuc, se confruntă cu acuzații inițiate de ruși. În 2017, comitetul de anchetă al Federaţiei Ruse l-a învinuit de implicare în uciderea de către o grupare criminală organizată a cel puțin două persoane, iar anul trecut serviciile speciale rusești au încercat să-l dea în urmărire prin Interpol. Democraţii afirmă însă că Interpol ar fi calificat toate acele acțiuni ca fiind hărțuire politică din partea Rusiei și că le-ar fi respins, ceea ce ar dovedi caracterul fictiv al acuzaţiilor.