Ideea rechemării ambasadorului moldovean de la Moscova vehiculată astăzi în Guvern a amplificat tensiunile cu președintele Igor Dodon în chestiunea relațiilor cu Rusia. Tensiunile au debordat luni, când președintele a driblat Guvernul anunțând eliberarea, cu ajutorul Rusiei, a celor doi piloți moldoveni care au petrecut peste trei ani în captivitate în Afganistan, fiind acuzat că ar vrea să stoarcă din acest caz beneficii politice pentru aliații săi socialiști la alegerile din 24 februarie. Despre ultimele evoluții relatează corespondenta Europei Libere.
Rechemarea lui Andrei Neguţa, care trebuie să precizăm nu este deocamdată decisă oficial, ar avea totuşi legătură cu un alt subiect decât cel al piloţilor, şi anume deschiderea luna trecută la Moscova a unei reprezentanţe a Transnistriei, deschidere pe care autorităţile guvernamentale de la Chişinău nu au putut-o împiedica oricât de mult s-au opus.
În actualul mandat, Andrei Neguţa a mai fost rechemat acasă o dată, pe un termen de trei luni, însă de data aceasta se pare că şansele ca mandatul să-i fie suspendat definitiv sunt mult mai mari.
Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că a expediat Guvernului demersul vizând această rechemare. O decizie a executivului deocamdată nu există, însă există se pare voinţa fermă a democraţilor în acest sens, aşa cum se poate deduce din această declaraţie făcută astăzi de un democrat important, Vladimir Cebotari:
„Motivul retragerii dlui ambasador Neguţa este că dlui nu a depus suficiente eforturi pentru ca reprezentanţa Transnistriei în Rusia să nu aibă loc. Acest lucru este fără precedent şi afectează procesul de reintegrare a ţării. Nu am decât să salut demersul MAEIE, pentru că cei care nu-şi fac treaba pentru ţară nu pot să rămână în aceleiaşi poziţii.”
Într-o postare de azi dimineaţă pe Facebook, şeful statului, Igor Dodon, care pare să aibă şi o relaţie personală îndelungată cu Andrei Neguţa, a anunţat că l-a primit pe acesta în vizită la palatul prezidenţial, făcându-şi totodată cunoscută poziţia în raport cu rechemarea. Dodon a spus că nu o va agrea, ceea ce ar putea să însemne pentru el o nouă suspendare, întrucât legea îi atribuie anume preşedintelui puterea exclusivă de a lua asemenea decizii.
Anterior, Andrei Neguţă a mai avut un mandat la Moscova, început pe timpul guvernării comuniste şi întrerupt în 2012 prin voinţa preşedintelui interimar de atunci Mihai Ghimpu, după ce într-un interviu optase, în contradicţie cu voinţa autorităţilor de la Chişinău, pentru păstrarea intactă a misiunii de pacificatori ruşi din regiunea separatistă estică.
Ulterior, Neguţa a schimbat formaţiunea lui Voronin pe cea a lui Dodon şi, după un scurt mandat de parlamentar, a fost trimit din nou în Rusia. Igor Dodon pare să fi obţinut această numire în cadrul unor înţelegeri cu democraţii lui Vlad Plahotniuc pe repartiţia mai multor funcţii de ambasadori.
La sfârşitul lui 2017, pe fondul scandalului moldo-rus legat de ceea ce democraţii de la guvernare au pretins a fi „hărţuirea unor oameni politici” moldoveni în timpul deplasării lor în Federaţia Rusă, iar presa a pretins a fi un conflict între Moscova şi Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, pe numele căruia Comitetul de anchetă de pe lângă Parchetul rus deschisese un dosar penal, Neguţa la fel a fost rechemat la Chişinău, însă după o altă procedură ce nu implica şi nevoia emiterii unui decret prezidenţial.
Peste trei luni, după o întrevedere a ministrului Ulianovschi cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, Neguţa a revenit în fotoliul de ambasador, ca acum totul să înceapă de la bun început.
Revenind la cazul cu piloţii moldoveni, trebuie să precizăm că ei nu au sosit deocamdată în R. Moldova, iar presa a sugerat cu referire la surse anonime că ei ar prefera nici să nu se întoarcă în R. Moldova până la alegeri, din cauza scandalului din jurul cazului lor.
Când a făcut luni anunțul despre eliberarea piloților, Igor Dodon a spus că va merge personal în Rusia să-i aducă acasă. În aceeaşi zi, Guvernul a trimis el doi emisari la Moscova, cărora însă nu li s-a permis să-i preia pe piloții internați în spital. Ideea democraţilor de la guvernare e că foştii ostateci sunt ținuți la Moscova până când Igor Dodon va reveni dintr-o vizită la München, ca să poată apărea el în fața camerelor video în ipostaza salvatorului.
Andrian Candu l-a ameninţat pe Igor Dodon cu răspundere penală în acest caz, iar ministerul de Externe de la Chișinău i-a înmânat ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, o notă de protest, scandalul fiind deplasat astfel ireversibil în zona de politică externă, cu consecinţe deocamdată greu de ghicit.