Cu prilejul sărbătorilor pascale, receptivitatea la sfaturile nutriționiștilor ar trebui să fie, cu necesitate, mai deosebită. În condiții de confruntare cu atâtea și-atâtea delicii gastronomice, ei recomandă să nu se facă abuz de alimente, pentru a evita apariția indigestiilor și intoxicațiilor. Mai cu seamă dacă ați ținut post mai multe zile.
În cazul în care ați postit 40 de zile, nutriționiștii recomandă ca trecerea la produsele de origine animalieră să se facă treptat. Organismul având nevoie de 7-14 zile pentru a se adapta la acest tip de produse.
„În primele zile după finalizarea postului mare se recomandă să includem în meniu doar produse lactate acidulate, precum iaurtul, chefirul, brânza și smântâna slabă. Pot fi consumate și ouăle, dar nu mai mult de două pe zi. E bine să evităm carnea sau, dacă nu reușim, să alegem doar carnea slabă: de pasăre, de iepure, vita slabă sau peștele”, spune nutriționista și șefa secției sănătate nutrițională și a copilului al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Maria Victoria Racu.
Te-ar putea interesa și: Biletul de trimitere de la medicul de familie nu mai este obligatoriu
Dacă nu ați respectat postul mare, pe masa de sărbătoare se poate regăsi și carnea de miel, și de porc, însă este bine să optați doar pentru un singur tip de carne la aceeași masă, mai spune specialista.
Pentru că pasca și cozonacul sunt produsele de nelipsit de pe masa de sărbătoare, nutriționiștii recomandă să le lăsăm ca gustare între mese.
„La prima masă e bine să alegem un fel de produse alimentare: ouă roșii cu legume, dar putem include și brânzeturile. Cozonacul este bine să îl lăsăm pentru prima gustare, alături de o băutură neîndulcită sau chefir, ca să nu îngreunăm digestia”.
Cum ținem departe digestiile și intoxicațiile alimentare?
„O regulă de aur este ca jumătate din porția de mâncare pe care o includem în masa de sărbătoare să fie de origine vegetală: fructe, legume, verdețuri, nuci, semințe, poate chiar și leguminoase și jumătate să fie de origine animalieră. În asemenea mod nu vom avea indigestii și intoxicații alimentare”, a subliniat interlocutoarea Europei Libere.
Abuzul de alimente poate duce și la acutizarea bolilor cronice, precum pancreatita cronică, guta, colici biliari sau renali, întrucât de sărbători mâncăm mai multe proteine și grăsimi, ne mai atenționează specialista.
De asemenea, este bine să nu faceți excese de băuturi alcoolice, iar plimbările în aer liber sunt mai mult decât binevenite.
### Vezi și... ### Podcastul „Reporterii”: „Ne-au rugat pe noi să lucrăm cât putem, cum putem” sau istorii despre deficitul de medici