Cum vor vota ucrainenii din R. Moldova, inclusiv regiunea transnistreană? (VIDEO)

Volodimir Zelenski, Petro Poroșenko, Iulia Timoșenko (montaj)

La scrutinul prezidențial din Ucraina sunt așteptați zeci de milioane de alegători, dar nu și cei din Crimeea și Donbass.

Cu două zile înainte de alegerile prezidențiale din Ucraina, președintele în exercițiu Petro Poroșenko insistă că poate încheia pe primul loc primul tur de duminică și că-l poate întrece pe candidatul ani-sistem Volodimir Zelenski, un comedian care a devenit politician și care conduce detașat în sondaje săptămâni în șir. Ales președinte în 2014, după anexarea Crimeii și declanșarea războiului din Donbass, Poroșenko se prezintă și acum drept singurul candidat care poate opune rezistență Rusiei, în vreme ce comedianul care a făcut avere cu show-ul său televizat „Servitorul Poporului” n-ar avea experiența necesară. Fosta prim-ministră Iulia Timoșenko pornește cu șansa a treia.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum vor vota ucrainenii din R. Moldova, inclusiv regiunea transnistreană?


Cu câteva zile înainte de scrutinul prezidenţial ucrainean, mai întâi presa din regiunea transnistreană, iar apoi ştirea a fost preluată şi de unele media de la Chişinău, au anunţat că pentru cetăţenii ucraineni cu drept de vot în aceste alegeri, se va organiza transport gratuit din regiune spre Ambasada Ucrainei de la Chişinău şi Consulatul din oraşul Bălţi.

### Vezi și... ### Alegerile ucrainene la televiziunea rusă: „Ucraina va deveni o republică bananieră”

​În Republica Moldova este încă proaspătă amintirea zecilor de autobuze ce i-au adus pe malul drept al Nistrului, în mod organizat, iar unii au zis că şi plătit, pe locuitorii regiunii transnistrene la parlamentarele de acum câteva săptămâni – întreaga operaţiune fiind atribuită chiar de şeful statului Igor Dodon holdingului Şheriff de la Tiraspol, afiliată actualei puteri politice a regiunii.

Your browser doesn’t support HTML5

Un alegător din Transnistria recunoaşte că i s-au promis bani pentru vot

A avut, prin urmare, rost să ne întrebăm cine va organiza şi plăti acum transportul destinat alegătorilor din stânga Nistrului?

De la reprezentanţa diplomatică ucraineană de la Chişină am aflat că ar fi vorba despre organizaţii etno-culturale ucrainene care ar funcţiona în regiunea estică şi care ar fi organizat şi până acum acţiuni similare în timpul scrutinelor din ţara vecină.

Am reuşit să o contactăm pe lidera uneia dintre aceste organizaţii, Galina Fedorenko, care ne-a răspuns la mai multe întrebări, cu excepţia celei legate de finanţarea acţiunii:

„Eu conduc o organizaţie culturală ucraineană din oraşul Dnestrovsc. M-am ocupat de înregistrarea persoanelor care vor să participle la aceste alegeri. Am înscris peste 30 de oameni. Autobuzul va sosi la noi pe data de 31 martie, la ora 8 dimineaţa, la casa de cultură „Energeticianul” din oraş.

Europa Liberă: Cunoaşteţi cumva cine plăteşte pentru acest transport?

Galina Fedorenko: Sincer, Nu ştiu.”

După recentul scrutin parlamentar din Republica Moldova, când peste 37 de mii de rezidenţi transnistreni, mai mulţi ca în toate scrutinele moldovene de până acum, au fost aduşi în autobuze, în mod organizat, la secţiile de votare din dreapta Nistrului, Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a precizat că transportarea alegătorilor nu ar contravine legislaţiei, dacă nu e însoţită şi de acţiuni de mituire.

În Republica Moldova locuiesc circa 80 de mii de persoane cu paşapoarte ucrainene...

Probe că alegătorilor aceştia li s-ar fi „cumpărat” opţiunea de vot nu au fost prezentate decât de presă şi observatorii independenţi, nu şi de instituţiile publice responsabile, dar încrederea că participarea rezidenţilor transnistreni la scrutinul din 24 februarie a respectat standardele unui vot absolut democratic a rămas totuşi mică la Chişinău.

Într-un interviu pe care ni l-a oferit în ajunul prezidenţialelor ucrainene, Mihailo Harișin, șeful secției consulare din cadrul Ambasadei ucrainene a estimat că în Republica Moldova locuiesc circa 80 de mii de persoane cu paşapoarte ucrainene, marea majoritate a lor, 90 la sută, în regiunea estică, dintre care la scrutinele trecute au participat de obicei între 2 şi 3 mii de persoane.