Curtea Constituțională a examinat, pe 11 martie, contestația depusă acum un an de trei deputați din Blocul comuniștilor și socialiștilor împotriva legii prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” și „limba noastră” au fost substituite cu „limba română” în toate actele normative ale R. Moldova, inclusiv în Constituție.
Judecătorii au respins drept „vădit inadmisibilă” sesizarea în partea referitoare la denumirea limbii de stat ca română. Și asta pentru că, potrivit lor, acum un an, Parlamentul nu a făcut decât să opereze niște modificări tehnice și să pună în aplicare mai multe hotărâri ale Curții Constituționale la acest subiect, care erau definitive și executorii.
- Te-ar mai putea interesa și: Vot final cu proteste și aplauze: „Limba moldovenească” va fi înlocuită cu româna în toate legile
În primul rând, este vorba de o hotărâre din anul 2013, când Curtea a apreciat că denumirea de „română” a limbii de stat din Declarația de Independență a Republicii Moldova prevalează asupra celei de „moldovenească” din articolul 13 din Constituție.
În contestația lor, deputații Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi și Vlad Batrîncea, spuneau că, pentru modificarea Constituției, guvernarea ar fi trebuit să organizeze un referendum. În Parlament, această procedură cere votul a două treimi din deputați, 68 din 101.
Pe de altă parte, Curtea a constatat că doar judecătorii pot declara desuetă o prevedere legală, iar deputații pot numai să abroge o lege votată anterior. Astfel, Parlamentul și-a depășit atribuțiile declarând desuetă sintagma „pe baza grafiei” și, prin urmare, Curtea a decis că acest articol din legea adoptată în martie 2023 este neconstituțional.
Astfel, a explicat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, articolul 13 din Constituție va fi formulat în felul următor: „Limba de stat a Republicii Moldova este limba română funcționând pe baza grafiei latine”.
Un concept inventat de bolșevici, „limba moldovenească”, diferită de cea română, a fost denumirea oficială a limbii vorbite în Moldova sovietică și scrisă atunci cu grafie chirilică. A fost introdusă cu același nume și în Constituția Republicii Moldova independente, însă funcționând în baza grafiei latine.
### Vezi și... ### Explainer | Cum va fi la modul practic înlocuită „limba moldovenească” cu „româna” în legislație