Curtea Constituțională a decis: alegeri prezidențiale și parlamentare nu pot avea loc concomitent

Curtea Constituțională de la Chișinău a decis marți, că alegerile prezidențiale nu pot avea loc în aceeași zi cu cele parlamentare.

Desfășurarea alegerilor parlamentare și a celor prezidențiale, ordinare sau anticipate în această perioadă este interzisă. Desfășurarea a două scrutine în aceeași perioadă, cu excepția alegerilor parlamentare și a celor prezidențiale ordinare sau anticipate este permisă”, au argumentat judecătorii Înaltei Curții, citați de Radio Chișinău.

De asemenea, CC a precizat că dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui țării este interzisă în orice circumstanță.

Socialiștii și-ar fi dorit un scrutin anticipat, după ce alianța făcută cu Partidul Democrat a pierdut majoritatea în Parlament. Curtea Constituțională a fost interpelată de însă de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, care vroia să știe dacă un astfel de scrutin nu implică mai întâi demisia președintelui Igor Dodon.

CC a fost interpelată însă și de socialiști are au vrut numai să știe dacă alegeri generale anticipate pot avea în aceeași zi cu cele prezidențialele.