„Cuvântul este armă”| Campanie împotriva discriminării comunității LGBTQ+

Sub sloganul „Cuvântul este armă”, Centrul de Informații GENDERDOC-M lansează de luni 13 iunie, o campanie prin care vrea să sensibilizeze societatea din Moldova asupra impactului pe care cuvintele le pot avea asupra comunității LGBTQ+.

Este vorba despre „cum cuvântul poate distruge vieți, dar și despre cum cuvântul poate construi o societate lipsită de ură”, se arată în comunicatul organizației.

„Această campaniei este un strigăt de disperare către societatea noastră să nu împroaște cuvintele care, la propriu, sunt acea mână ce împinge oamenii în gol”, scrie Angelica Frolov , coordonatoarea de program la Centrului de Informații GENDERDOC-M, pe pagina de Facebook.

Iar Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M subliniază: „Cuvintele pot răni, pot provoca un rău ireparabil, pot fi primul pas către violență, război, genocid”.

### Vezi și... ### Ion Ceban spune că nu a semnat pentru desfășurarea marșului LGBTQ+ din 19 iunie

Campania socială „Cuvântul este armă” durează până pe 19 iunie, când la Chișinău este programat tradiționalul Marș Pride al comunității LGBTQ+.

În cadrul campaniei se va organiza și ce-a de-a XXI ediție a Festivalului Comunității LGBT+ din Moldova Moldova Pride 2022.

Recent, GENDERDOC-M dădea publicității rezultatul unui sondaj de opinie realizat numai la Chișinău și care arăta că rata persoanelor care nu s-ar simți confortabil în prezența persoanelor LGBT a scăzut în capitală, până la 36%, față de 54 %, cât se înregistra în 2019.

### Vezi și... ### La 10 ani de la adoptarea legii antidiscriminare, în R.Moldova persistă prejudecățile

La scurt timp după aceea însă, Consiliul pentru Egalitate - care marca la începutul lui iunie 10 ani de la adoptarea legii „Antidiscriminare” - , a dat publicității rezultatul unui alt sondaj, realizat de data aceasta la scară națională, care arată că 64 la sută din respondenți ar „exclude” persoanele LGBT+ din R. Moldova.

Dintre minoritățile menționate în sondaj, acest grup este cel mai puțin acceptat, în comparație cu HIV-pozitivi, foști deținuți, romi, persoane cu dizabilități sau minorități religioase.

Comparativ cu anul 2018, când a fost făcută o cercetare similară, percepțiile față de persoanele LGBT+ s-au înrăutățit, atestă noul sondaj, realizat în perioada iulie-noiembrie 2021 și prezentat pe 9 iunie de sociologul Doru Petruți, directorul general IMAS.

Dintre evenimentele organizate în săptămâna Moldova Pride, marșul programat pentru 19 iunie a suscitat din nou – tradițional – cele mai multe controverse, critici și apeluri la interzicerea evenimentului. Primarul socialist al Chișinăului, Ion Ceban a vrut să interzică primul Marș Pride din mandatul său, ideea și-a expus-o fără menajamente pe Facebook într-un limbaj care i-a atras o suspendare din partea rețelei sociale.

### Vezi și... ### De ce nu poate Ion Ceban să interzică marșul LGBT din 19 iunie

Interzicerea marșului fusese cerută și de Mitropolia Moldovei.

Marșul va avea loc pentru că nu există un temei juridic valabil, a precizat Angelica Frolov de la Genderdoc-M pentru Europa Liberă. Același lucru este valabil și pentru decizia Adunării Populare de la Comrat, care pe 25 mai a votat pentru interzicerea pe teritoriul autonomiei găgăuze a marșurilor în sprijinul comunității LGBT+ și a „propagandei relațiilor netradiționale”, inclusiv în presă.

Decizia a fost criticată de Avocatul Poporului și de o serie de ONG-ur pentru că încalcă legislația națioală.