Linkuri accesibilitate

Sondaj: chișinăuienii au devenit mai toleranți față de comunitatea LGBT


Marșul solidarității cu drepturile comunității LGBT, Chișinău, 19 mai 2019
Marșul solidarității cu drepturile comunității LGBT, Chișinău, 19 mai 2019

Doi ani la rând, persoanele LGBT+ din R. Moldova și-au ținut festivalul anual – Pride – doar online sau virtual. Odată cu eliminarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19, activiștii anunță că revin la forme tradiționale, de stradă, de manifestare, adică la paradă, luna viitoare. Detalii, despre aceste planuri, și despre tendințele actuale în domeniul respectării drepturilor LGBT în Moldova, în relatarea Tamarei Grejdeanu:

Sondaj: chișinăuienii au devenit mai toleranți față de comunitatea LGBT
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00

Festivalul „Moldova Pride”, care se va încheia tradițional cu Marșul solidarității pentru drepturile comunității LGBT, va avea loc între 13 și 19 iunie. Ultima manifestație de acest gen a fost organizată în centrul capitalei în 2019, poliția intervenind împotriva unor tentative de a ataca participanții la marș.

Între timp, chișinăuienii au devenit mai toleranți față de comunitatea LGBT, anunță Centrul de Informații GENDERDOC-M, care a făcut publice rezultatele unei cercetări sociologice recente, la care au participat locuitorii capitalei. Potrivit acesteia, rata persoanelor care nu s-ar simți confortabil în prezența persoanelor LGBT a scăzut până la 36%, față de 54 la sută, cât se înregistra în 2019.

Angelica Frolov, coordonatoarea programului lobby și i din cadrul Centrului, remarcă o scădere esențială a numărului de persoane care manifestă o atitudine negativă față de personale LGBT+, de la 55 la 33 de procente în prezent, atestând o evoluție surprinzătoare a nivelului de toleranță:

„Aceste persoane, care au atitudine pozitivă, foarte pozitivă și neutră au crescut cu 22 de procente în doi ani. De fapt, pentru orice schimbări sociale, această schimbare este majoră. Noi nu ne-am așteptat la așa schimbare mare de atitudini și asta ne bucură foarte mult. Mai mult decât atât, în studiu sunt și schimbări mai mici, dar destul de semnificative pentru noi. De exemplu, afecțiunea (reciprocă) pe care o manifestă doi bărbați în public, este mai acceptată.”

Studiul arată că 10 la sută din locuitorii capitalei ar accepta manifestarea afecțiunii în spații publice între doi bărbați, o rată în creștere față de anul 2019, când acest nivel era la cota de 6 procente. A crescut semnificativ și numărul persoanelor care agreează legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, de la cinci la 14 procente.

Spre deosebire de anii trecuți, mai multe persoane LGBT au curajul să-și declare în fața rudelor și prietenilor orientarea sexuală, notează Angelica Frolov. De altfel, studiul comandat de GENDERDOC-M mai arată că 20 la sută dintre respondenți au spus că au persoane LGBT printre prieteni sau cunoștințe, o cifră care s-a dublat comparativ cu anul 2019.

Cu un scor de 21 la sută, locul 37 din 49 de țări europene, Republica Moldova se plasează mai bine decât România, Bulgaria sau Polonia în harta anuală Rainbow Map, elaborată de ILGA Europe, care clasifică situația juridică și politică a persoanelor LGBTI.

Angelica Frolov crede că poziția Moldovei în acest clasament european se datorează schimbării puterii de la Chișinău și unor îmbunătățiri de natură legislativă:

„Deja în 2022 avem unele schimbări la nivel de legislație. În sfârșit a fost votată legea care prevede pedepse pentru crimele de ură și discursul de ură. Este un pas înainte pentru că și comunitatea LGBT va fi protejată și este expres menționată în lege printre criteriile protejate. Sunt foarte multe evoluții pozitive în țară. Evident că ele sunt pentru că a plecat partidul homofob, Partidul Socialiștilor care făcea tot ce putea ca să împiedice egalitatea în drepturi pentru unele grupuri. A venit un partid pro european care consideră că oamenii nu trebuie împărțiți, că toți oamenii, în mod egal, trebuie să se bucure de drepturi.”

Într-o declarație comună de Ziua internațională împotriva homofobiei, transfobiei și bifobiei, marcată pe 17 mai, mai multe misiuni diplomatice de la Chișinău, care au sprijinit mereu marșul comunității LGBT au atras atenția că în Republica Moldova, multe dintre aceste persoane continuă să se confrunte cu discriminare, violență și stigmatizare. Anterior, poliția a trebuit să intervină în timpul manifestațiilor comunității LGBT, pentru a opri zeci de extremiști ortodocși însoțiți de preoți care intenționau să împiedice marșul.

XS
SM
MD
LG