Achizițiile pe care instituțiile publice locale le fac în această perioadă zbuciumată ridică mari semne de întrebare chiar și dacă șeful guvernului, Ion Chicu, a solicitat tuturor instituțiilor de stat - la nivel central și local - să dea dovadă de disciplină financiară și să renunțe la procurarea automobilelor, mobilei și altor lucruri care nu sunt de primă necesitate pe timp de pandemie.
Your browser doesn’t support HTML5
În timp ce țara arde în căutare de măști și mănuși sterilizate, de echipamente de protecție pentru medici și populație, se cheltuie bani publici în cu totul alte scopuri, observă fostul ministru de la Finanțe, Veaceslav Negruța:
Resursele eliberate prin astfel de formule să fie alocate către sistemul de sănătate
„Dacă vorbim de bugetul de stat, cu siguranță sunt articole în buget care nu necesită o alocare urgentă de resurse și aceste cheltuieli pot să fie blocate, pentru că nu au nicio tangență și nu sunt în legătură directă cu combaterea COVID și asigurarea funcționării protecției sistemului spitalicesc și a medicilor noștri. Deci, toate aceste cheltuieli pentru această perioadă de două luni trebuie să fie blocate, iar resursele eliberate prin astfel de formule să fie alocate către sistemul de sănătate, ulterior să se vină din nou cu o rectificare de buget, astfel asigurându-se prioritizarea cheltuielilor și sănătatea populației.”
### Vezi și... ### Maia Sandu: Igor Dodon are obsesia să țină banii toți pentru ca în toamnă să deschidă șantiere de reparație a drumurilorEuropa Liberă: Dacă ați fi Dvs. la Finanțe, ce ați bloca?
Veaceslav Negruța: „Pe lângă memorial, mai erau și achiziții de mașini, achiziții de mobilier, covoare sau au mai fost chestii cu havuzuri, cu mașini pentru administrațiile publice locale – toate aceste lucruri chiar nu țin de prioritățile momentului. Sunt câteva instituții care trebuie să-și facă meseria vizavi de achizițiile publice. E vorba și de Inspecția Financiară, e vorba și de Curtea de Conturi, e vorba și de Procuratura Generală, care trebuie să urmărească cum sunt acordate aceste contracte în altfel de proceduri și ocolind prevederile Legii cu privire la achizițiile publice în baza deciziei de guvern și în comisii pentru situații excepționale sau acea a Comisiei pentru starea de urgență. Și mai sunt și alte entități care atent monitorizează tot ce se întâmplă, inclusiv presa de investigație și ONG-urile specializate, care țin mult la transparență și, în special, sunt focusate pe achizițiile publice.”
### Vezi și... ### În căutarea unui leac pentru economia „virusată” a MoldoveiPrintre prioritățile prezidențiale pe timp de pandemie se regăsește și restaurarea Complexului memorial „Eternitate”, pentru restaurarea-i fiind alocate peste 2 milioane 300 de mii de lei din bugetul de stat. La începutul lunii aprilie, Comisia Națională a Pieței Financiare a inițiat o licitație pentru procurarea covoarelor în valoare de 100 de mii de lei. Mai sunt și alte cheltuieli nejustificate despre care s-a vorbit în spațiul public. Și asta în timp ce oamenii de rând și agenții economici sunt îndemnați de autorități să doneze bani pentru lupta împotriva pandemiei de COVID-19. L-am întrebat pe Marian Lupu, șeful Curții de Conturi, cine mai poate monitoriza cheltuirea rațională a banilor care au fost adunați și, ulterior, alocați pentru lupta cu COVID-19:
„Autoritățile statului stabilesc prin Legea bugetului modalitatea de distribuire a resurselor financiare publice, care ulterior trebuie să fie folosite potrivit priorităților. În cazul dat, aceste priorități sunt determinate de pandemia COVID-19 și se cere a mobilizare a tuturor resurselor, atât a celor publice, cât și, vedem, se implică cetățeni moldoveni, persoane fizice, persoane juridice în a face donații. De aici se cere o mobilizare totală a acestor resurse și acest lucru, observăm, a fost făcut și prin rectificări de buget la nivel de stat. Apare a doua sarcină, ca fiecare bănuț, fiecare leu să fie cu strictețe cheltuit pentru acele scopuri care au fost stabilite: să fie aceste cheltuieli făcute în conformitate cu cadrul legal și în conformitate cu procedurile care dictează necesitatea de asigurare a eficienței finale a utilizării acestor mijloace financiare. Am în vedere aici că, dacă se cumpără măști de protecție, echipamente medicale, tot ce e nevoie pentru a combate această ciumă, evident că ele trebuie să fie făcute în termeni optimali, cu prețuri optimale și, important, de calitate.”
### Vezi și... ### Achiziții publice „de lux” pe timp de crizăMarian Lupu mai spune că instituția pe care o conduce face audit și Curtea de Conturi va prezenta un raport despre cum au fost utilizați banii publici: „Auditul este o operațiune de verificare a folosirii mijloacelor financiare post-factum. Noi nu suntem instituția care este în drept să facă monitorizarea de facto, deci în paralel cu realitatea, în ziua de astăzi. Dar anul viitor, în programul nostru 2021, atunci când vom prezenta Raportul financiar pe țară pentru anul 2020, în mod evident că un subiect important și absolut necesar va fi auditul folosirii mijloacelor publice în condițiile de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. Și vreau să vă zic că echipele noastre au să verifice din talpă, de-a fir a păr, absolut toate veniturile, pe de o parte, și, pe de altă parte, cheltuielile - cum acești bani au fost folosiți și care au fost efectele. Și eu tare sper că procesul de folosire a acestor mijloace financiare la momentul zilei de azi este administrat în strictă conformitate cu legea și cu normele de asigurare a efectelor maxime pentru sistemul de sănătate și, în ultimă instanță, pentru moldoveni, pentru populația țării noastre. Noi vom face constatări, tare sper, pozitive. În caz dacă vom depista încălcări de conformitate, încălcări de legislație, ineficiență în utilizarea acestor mijloace financiare – toate aceste informații vor fi elucidate în rapoartele noastre.”