Campania de vaccinare contra infecției HPV (Human Papilloma Virus) a fetelor de 10-14 ani a început în decembrie 2017. Până în prezent, au fost vaccinate 57.000 de adolescente sau aproape 50 la sută din această categorie de vârstă.
„Acest procent nu este suficient. Organizația Mondială a Sănătății recomandă minim 80%, dar noi ne dorim 100%, pentru că scopul nostru final este eliminarea cancerului de col uterin. Dacă ne propunem, de exemplu, să eliminăm cancerul de col uterin până în 2040, trebuie să avem 95-99% din adolescente vaccinate”, explică epidemiologul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Veaceslav Guțu.
### Vezi și... ### Vaccinul reduce cu până la 70% riscul de cancer de col uterin. Câte femei din Moldova sunt diagnosticate cu această boalăCea mai bună acoperire vaccinală este pentru vârsta de 14 ani – 61,9%, în timp ce fetele de 10 ani au fost vaccinate doar în proporție de 37%.
În vara anului 2021, autoritățile din sănătate au extins campania de vaccinare și pentru femeile de 15-25 de ani. Puțin peste 1.000 de femei din această categorie de vârstă au fost imunizate cu trei doze.
„Vaccinarea fetelor va duce la scăderea cheltuielilor atât pentru stările pre-canceroase, cât și pentru cancerul de col uterin. Pe lângă vaccin, și screening-ul de col uterin este o intervenție universală, care trebuie realizată sistematic. Populația-țintă este cea aparent sănătoasă și scopul este prevenirea îmbolnăvirilor, prin identificarea leziunilor pre-canceroase. Ca să obținem un rezultat palpabil, ar trebui să atingem ținta de 90% cu vaccinarea anti-HPV, 70% din femei trebuie să facă testul citologic și 90% trebuie să urmeze tratamentul, dacă se depistează stări pre-canceroase sau cancer”, susține șefa Unității de coordonare a implementării screening-ului de col uterin, Diana Valuță.
De ce sunt vaccinați băieții
Tot în 2021, autoritățile din sănătate au început să imunizeze contra HPV și băieții de 9-13 ani, iar de atunci 1.430 de copii sau 1,1% din această categorie de vârstă au fost vaccinați cu două doze de vaccin.
„Vrem ca vaccinarea să se facă simultan și pentru femei, și pentru băieți, pentru că bărbații sunt cei care transmit virusul. Actul sexual este un risc de transmitere a virusului papiloma uman. Vorbim nu doar de cancerul de col uterin, ci și de cancerul de penis, cancerul anal, cancerul oro-faringian”, spune șeful Direcției prevenirea și controlul bolilor transmisibile de la ANSP, Nicolae Furtună.
„Multe țări au introdus vaccinul pentru ambele sexe de mulți ani. Noi nu am avut posibilități financiare la acel moment ca să vaccinăm și băieții. Spre exemplu, Australia și-a propus ca, prin vaccinarea ambelor sexe, să eradice cancerul de col uterin până în anul 2035”, adaugă Furtună.
Reticență din partea părinților
Medicii de familie, cei care au responsabilitatea de a convinge părinții să-și vaccineze copii, spun că oamenii se opun imunizării pentru că încă mai cred în mituri.
„Cea mai mare frică a mămicilor este infertilitatea. Ele se tem că fetele lor nu vor putea avea copii după vaccinare. Ne este foarte greu să le convingem, deoarece vaccinarea contra HPV nu a început demult. Avem unele exemple că fetele care s-au vaccinat au deja copii, dar aceste situații nu sunt atât de frecvente ca să le putem aduce drept argumente. O altă frică este că o să le introducem virusul propriu-zis”, povestește Elena Cebanu, medic de familie în satul Javgur, raionul Cimișlia.
### Vezi și... ### O dată la două zile o femeie din R. Moldova moare de cancer de col uterin. Un simplu test poate salva o viațăDoctorii și autoritățile din sănătate susțin că singura modalitate de a crește ratele de vaccinare este comunicarea. „E nevoie să promovăm vaccinarea prin toate sursele media, să se vorbească la televiziune, la radio, să apară în reviste sau pe rețelele de socializare informații despre importanța vaccinării”, afirmă Elena Cebanu.
„Trebuie să se comunice masiv cu mai mulți actori: medici, părinți, profesori, adolescenți. Noi vrem să salvăm femeile de 40 de ani de la moarte, însă, din păcate, acum campania anti-vaccinare este mai puternică decât cea de vaccinare”, spune și epidemiologul Nicolae Furtună.
Virusul papiloma uman este cea mai comună infecție transmisă pe cale sexuală la nivel global, care infectează epiderma și membranele mucoase ale omului. HPV poate duce la cancer de cervix, vulvă, vagin și anus la femei. În cazul bărbaților, poate să provoace cancer de anus și penis.