Al doilea laborator pentru procesarea probelor biologice de la persoanele suspecte de infectare cu COVID-19 este gata să fie activat. Este vorba de laboratorul din Bălţi, care va fi o filială a celui de la Chișinău, al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a anunțat astăzi ministra sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu. Un alt laborator ar putea fi activat în sudul Moldovei. Cine este testat pe măsură ce, spun autorităţile, teste sunt tot mai multe?
Your browser doesn’t support HTML5
În R. Moldova sunt testate la Covid 19 doar persoanele care prezintă simptome şi întrunesc criteriile definiției de caz, adică au contactat cu o persoană infectată, s-au aflat într-un spital unde au fost confirmate cazuri sau au revenit din străinătate. Toate celelalte persoane care nu prezintă simptome, cum ar fi tuse, febră sau probleme respiratorii, sunt obligate să stea în carantină 14 zile. Acestea sunt instrucțiunile oficiale aduse la cunoștință de Comisia pentru situații excepționale, împuternicită să dispună sancționarea persoanelor și instituțiilor care neglijează instrucțiunile.
Persoanele asimptomatice, care teoretic pot fi potențiali răspânditori ai virusului, au dreptul să solicite testarea la cele două laboratoare autorizate de la clinici private contra costului de circa 700 de lei. În unul din aceste laboratoare au fost testaţi recent toţi membrii cabinetului de miniştri. S-a întâmplat la scurt timp după ce autorităţile l-au demis pe şeful Spitalului Clinic Republican invocând motivul că Anatol Ciubotaru a dispus testarea la laboratorul privat a grupului de medici de gardă chiar dacă aceștia nu prezentau simptome, prin urmare nu întruneau condițiile descrise în protocolul oficial și astfel managerul a nesocotit instrucțiunile celulei de criză.
Numărul în creştere a infectărilor în rândul lucrătorilor medicali a determinat autoritățile să preia tactica de detectare folosită de fostul şef al Spitalului Clinic Republican de a testa periodic medicii de la spitalele din rețeaua implicată în tratarea bolnavilor cu Covid-19. Duminică, când numărul medicilor infectați a depăşit 27 la sută din totalul de cazuri confirmate, preşedintele Igor Dodon a făcut următoarele precizări după şedinţa Centrului unic de comandă:
Imediat după ce vom avea următoarea cantitate de teste procurată vom merge cu testarea la tot personalul medical...Idor Dodon, președinte
„Vreau să vă spun că până la această etapă am mers cu testarea masivă acolo unde sunt focare. Până la această etapă au fost total testaţi 872 de medici, lucrători din sistemul medical. Dintre care au fost depistaţi pozitiv 240 la această etapă. Vom merge în continuare, în special în focare cu testarea masivă a medicilor din prima linie şi consider că imediat după ce vom avea următoarea cantitate de teste procurată vom merge cu testarea la tot personalul medical.”
În cazul medicilor sunt testaţi nu doar cei care prezintă simptome, ci şi cei care au avut un contact mai expus cu bolnavii, ne-a precizat şeful Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună.
Premierul Ion Chicu a anunţat luni că în raioanele Ştefan Vodă şi Soroca, unde ponderea medicilor infectaţi constituie 55 la sută din cazurile înregistrate, s-a decis testarea întregului personalul medical.
### Vezi și... ### Cine-i apără pe medici? Aproape un sfert din cei bolnavi de COVID-19 sunt lucrători medicali
„În primul rând din aceste raioane şi apoi treptat vom face la toate instituţiile. Statul va încheia şi un contract cu laboratoarele private pentru că au capacităţi, şi-au sporit calitatea serviciilor prestate şi cred că putem majora până la o cifră de o mie de teste ca să testăm în primul rând medicii.”
Premierul Ion Chicu a mai anunțat că dacă se va ajunge ca locurile din spitale să fie ocupate integral, persoanele cu forme ușoare de COVID-19 ar putea să nu mai fie internate. El a precizat că aceasta ar fi „abordarea aplicată în Europa”.
Agenţia pentru Sănătate Publică în cadrul căreia activează singurul laborator de testare acreditat de OMS a anunţat anterior că va deschide încă trei laboratoare, două la Chişinău în spitale publice şi unul la Bălţi.
Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a anunţat că va oferi R. Moldova asistență financiară în valoare de 1,2 milioane de dolari inclusiv pentru a contribui la pregătirea laboratoarelor.
### Vezi și... ### R.Moldova are suficiente teste, procesarea datelor este problema (Ion Chicu)
Nu este limpede deocamdată dacă deschiderea mai multor laboratoare va face posibilă şi testarea masivă a persoanelor numite asimptomatice, dar reperate drept potenţiali răspânditori prin reconstituirea trasabilității virusului de import şi de transmisie locală. Unii specialişti consideră că astfel s-ar reuşi probabil evitarea unor noi contaminări, dar există riscul să se irosească testele atât de necesare pentru cazurile mai mult sau mai puțin certe.
Pe de altă parte, o campania de informare lansată de Ministerul Sănătății şi OMS constată că o persoană care nu ştie că are coronavirus poate infecta cel puțin trei persoane timp de o săptămână, care vor infecta la rândul lor altele nouă, generând astfel infectarea în progresie geometrică.