Donația fusese aprobată de Statele Unite săptămâna trecută. Cum avioanele au fost proiectate în Statele Unite, transferul lor nu poate avea loc fără asentimentul Washingtonului, o regulă de bază care se aplică în cazul oricărui tip de armament transferat sau vândut unei terțe țări. Un caz similar sunt tancurile germane Leopard, livrate Ucrainei de mai multe țări dar numai cu aprobarea Berlinului.
Potrivit șefului Comandamentului Aerian danez, generalul-maior Jan Dam, 73 de ucraineni au aterizat vinerea trecută la baza aeriană Skrydstrup. Au trecut deja prin controale de sănătate și teste lingvistice înainte ca antrenamentul să înceapă cu adevărat.
„ Conform planului pe care l-am stabilit, se așteaptă că antrenamentul va dura aproximativ șase luni. Când terminăm instructajul cu prima echipă, vom putea lua o echipă nouă, la fel de numeroasă”, a spus Jan Dam.
Pe lângă piloți, sunt instruiți tehnicieni și personal pentru mentenența avioanelor.
Forțele aeriene daneze sunt în curs de a înlocui avioanele F-16 cu unele noi, F-35 – iar o parte din cele scoase din uz, vor fi donate Ucrainei.
- Danemarca are 43 de avioane F-16, dintre care aproximativ 30 sunt încă folosite.
- F-16 a fost proiectat în anii 1970, iar primele F-16 au venit în Danemarca în 1980.
- Avioanele daneze F-16 sunt de tip Fighting Falcon. Ambele tipuri, F-16 și F-35 pot lupta cu alte avioane în aer și pot bombarda, cu precizie, ținte la sol.
- Sunt dotate cu o mitralieră de 20 mm și în plus pot transporta bombe, rachete de diverse tipuri.
- Avioanele F-16 au fost modernizate tot timpul, așa că sunt dotate cu cele mai moderne instrumente și arme.
- Din toamna anului 2023 până la sfârșitul anului 2025, toate avioanele F-16 vor fi înlocuite cu modelul F-35A Joint Strike Fighter.
(Sursă: Ministerul danez al Apărării)
„Oricât va dura acest război teribil, Danemarca nu va ezita”
Duminică, după întrevederea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul danez Mette Frederiksen a declarat că primele șase avioane F-16 sunt de așteptat să fie trimise în Ucraina în jurul Anului Nou. În total, Danemarca va dona 19 avioane F-16: opt în 2024 și încă cinci în 2025.
Olanda și Danemarca sunt primele două țări NATO care au anunțat că donează aceste avioane de luptă moderne, cerute cu insistență de Ucraina de luni de zile, dar, pentru moment, Conpenhaga este singura care a precizat, oficial, numărul.
Premierul olandez Mark Rutte, pe care Zelenski l-a vizitat înainte de a ajunge în Danemarca, nu a precizat câte F-16 va dona țara sa. Ulterior însă, pe X (fostul Twitter), Zelenski a scris că Ucraina va primi toate cele 42 de avioane F-16 disponibile din flota olandeză.
Este oricum pentru prima dată când se conturează un calendar mai clar al momentului în care Ucraina ar putea dispune de primele avioane moderne de luptă: sfârșitul acestui an.
„Vă sprijinim și vom continua să o facem. Vă promit, în numele tuturor danezilor, că oricât va dura acest război teribil, Danemarca nu va ezita”, a mai spus duminică premierul danez la o conferință de presă cu președintele Zelenskyj.
„Sunt foarte recunoscător. Este o mare onoare să fiu aici. Vă mulțumim că sunteți alături de noi”, a spus la rândul său președintele ucrainean.
Premierul danez și-a exprimat totodată speranța că și alte țări vor urma exemplul Olandei și Danemarcei și a adăugat că scopul donației de F-16 este ca Ucraina să se poată apăra mai eficient în fața invaziei neprovocate a Rusiei.
Potrivit președintelui Zelenski, cele două țări nu și-au precizat condițiile pentru modul în care Ucraina poate folosi avioanele. „Nu am vorbit despre asta”, a spus președintele.
„Rusia ne-a ocupat teritorii. Pentru noi, cel mai important lucru este că ne putem apăra”, a asigurat el.
Decizia Statelor Unite, de săptămâna trecută, de a aproba transferul de avioane F-16 în Ucraina, a marcat o schimbare radicală de strategie a administrației Biden care luni de zile a refuzat să aprobe orice transfer sau începerea antrenamentului piloților ucraineni de teama unei escaladări a tensiunilor cu Rusia.
Schimbarea ar putea indica preocuparea Washington-ului cu avansurile mult prea lente pe care le face contraofensiva ucraineană, lansată în vară, comentează Politico.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat luna trecută că Moscova va considera furnizarea de F-16 Ucrainei drept „o amenințare din partea Occidentului în sfera nucleară”, din cauza capacității avioanelor de a transporta arme nucleare. Vinerea trecută, el a reînnoit avertismentul că, furnizând arme Ucrainei, aliații NATO riscă să intre „într-o situație de confruntare armată directă a puterilor nucleare”.
### Vezi și... ### SUA vor să accelereze transferul de avioane F-16 în Ucraina