Trepova, care are 26 de ani, își va ispăși pedeapsa într-o colonie penitenciară cu regim general și va plăti, de asemenea, o amendă de 600.000 de ruble (119.400 de lei moldovenești). Procurorii ceruseră 28 de ani de închisoare.
Acuzarea spune că Trepova i-a dat lui Tatarski (pe numele real Maxim Fomin) la un eveniment găzduit de o cafenea, o mică statuetă care a explodat. Femeia susținea la proces că nu știa de bombă, crezând că obiectul conține doar un dispozitiv de ascultare. Ea a mai declarat că a acționat la ordinului unui bărbat din Ucraina, și că motivație i-a fost opoziția față de ofensiva militară rusă.
Trepova a fost arestată și acuzată de terorism și alte delicte la 24 de ore după incidentul soldat cu moartea lui Tatarski. El a făcut parte dintr-un grup de bloggeri și corespondenți militari ruși cu vederi radicale, care și-au atras o mare masă de urmăritori pe rețele pe fondul invaziei din Ucraina.
Cu surse în cercuri militare, Tatarski și ceilalți publicau adesea informații exclusive și își permiteau chiar să critice comandanții pentru că nu ar fi destul de agresivi în strategia lor din Ucraina.
Explozia care l-a ucis la 2 aprilie 2023 pe bloggerul care tocmai ținea un discurs a rănit alte 30 de persoane.
Într-o depoziție la proces, Trepova a insistat, săptămâna aceasta, că nu a știut de explozivi, și că l-a întrebat explicit pe „șeful” din Ucraina dacă „va fi ca și cu Daria Dughina”, aluzie la uciderea în explozia unei mașini a fiicei unui ideolog rus ultraconservator și imperialist.
„Mi-a spus că nu, că e doar un aparat de înregistrat cu bandă și un microfon”, a spus acuzata.
Rusia a dat adesea vina pe Ucraina pentru asasinate și atacuri pe teritoriul ei. Anul trecut, consilierul prezidențial de la Kiev Mihailo Podoliak a spus că uciderea lui Tatarski a fost rezultatul luptelor politice interne din Rusia.