Linkuri accesibilitate

Doi ani de închisoare pentru că a vorbit „pozitiv” despre exploziile de pe Podul Crimeea


Fumul se ridică deasupra Podului Crimeea după explozia din 8 octombrie 2022. În iulie 2023, serviciul de informații al Ucrainei, SBU, și-a asumat răspunderea pentru deflagrația produsă de un camion încărcat cu explozivi, soldată cu cinci morți.
Fumul se ridică deasupra Podului Crimeea după explozia din 8 octombrie 2022. În iulie 2023, serviciul de informații al Ucrainei, SBU, și-a asumat răspunderea pentru deflagrația produsă de un camion încărcat cu explozivi, soldată cu cinci morți.

Tribunalul militar din orașul Vladivostok, din Extremul Orient al F. Ruse, l-a condamnat la doi ani de detenție într-o colonie penală pe Daniil Bodnarenko, găsit vinovat de „justificarea terorismului”.

Potrivit anchetatorilor, la 13 august Bodnarenko, într-o conversație cu colegii de muncă, a „apreciat pozitiv” atacurile împotriva Podului Crimeea și „consideră ideologia și practica terorismului corecte, demne de a fi sprijinite și imitate”, relatează televiziunea RFE/RL de limbă rusă Current Time.

Serviciul de presă al tribunalului a spus că Bodnarenko, când a spus ce-a spus, „a întrezărit posibilitatea unor consecințe periculoase pe plan social”, și și-a recunoscut vina la proces.

Podul Crimeea, inaugurat în 2020, numit și Podul Kerci, unește Crimeea anexată cu Rusia. Este folosit de trupele ruse pentru aprovizionarea unităților militare din peninsulă, așa că Ucraina îl consideră „țintă legitimă” pentru atacuri. Prima explozie pe pod s-a produs la 8 octombrie 2022, a doua la 17 iulie 2023.

Current Time amintește că în explozia din 2022 au murit mai mulți oameni, fiind avariate două segmente rutiere și incendiat un tren care trecea pe pod. Autoritățile ruse au numit incidentul „atac terorist”.

Bodnarenko nu este primul rus condamnat pentru remarci legate de Podul Crimeea.

În decembrie 2023, un tribunal militar din capitala rusă l-a condamnat pe Dmitri Pavliucenko la trei ani de închisoare pentru terorism, după ce a comentat pe rețeaua Vkontakte atacul din 8 octombrie 2022 asupra podului. În octombrie 2023, același cetățean fusese deja amendat cu 30.000 de ruble pentru un comentariu care ar fi defăimat forțele armate ruse – de fapt, o critică a invaziei din Ucraina.

Activiștii pentru drepturile omului spun că Dmitri Pavliucenko are un singur rinichi și suferă de mai multe boli cronice, având nevoie de îngrijire medicală mai atentă decât aceea din sistemul penitenciar.

Alt rus, Nikita Tușkanov, istoric și profesor din Komi, a fost condamnat în mai anul trecut la 5 ani și jumătate de închisoare tot pentru un comentariu legat de explozia de pe pod, pe care ar fi numit-o „un cadou de ziua lui Putler”. La 8 octombrie este ziua de naștere a președintelui rus Vladimir Putin.

Alexei Suhobokov, din regiunea Tver, a fost condamnat și el la doi ani și jumătate de închisoare pentru remarci similare, în discuții cu colegii, iar exemplele ar putea continua.

În toamna trecută a început să se vorbească despre un proiect ruso-chinez de construcție a unui tunel pe sub strâmtoarea Kerci - o structură mai puțin vulnerabilă, crede Moscova, în fața atacurilor ucrainene.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG