Linkuri accesibilitate

Putin a cerut scuze Azerbaidjanului pentru prăbușirea „tragică” a unui avion de pasageri


Coada aeronavei Embraer a companiei Azerbaijan Airlines, pe un câmp din apropierea orașului kazah, Aktau, pe țărmul estic al Mării Caspice. Avionul a traversat marea după ce a fost lovit în Federația Rusă, când încerca să aterizeze la Groznîi.
Coada aeronavei Embraer a companiei Azerbaijan Airlines, pe un câmp din apropierea orașului kazah, Aktau, pe țărmul estic al Mării Caspice. Avionul a traversat marea după ce a fost lovit în Federația Rusă, când încerca să aterizeze la Groznîi.

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a cerut scuze omologului său azer, Ilham Aliyev, pentru ceea ce a numit „incidentul tragic” produs pe 25 decembrie deasupra Rusiei, când un avion de pasageri al companiei Azerbaijan Airlines, s-a prăbușit, iar cel puțin 38 de oameni și-au pierdut viața.

Într-o conversație telefonică pe care a purtat-o cu Aliyev la 28 decembrie, Putin a spus că sistemele de apărare antiaeriană ruse erau active în regiunea Groznîi, atunci când avionul azer s-a apropiat de aeroportul din oraș pentru aterizare, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

În acest timp, Groznîi, dar și alte două orașe rusești, Mozdok și Vladikavkaz, erau atacate de drone ucrainene, iar apărarea aeriană rusă a respins atacurile, a subliniat Kremlinul în comunicat.

Recunoscând în premieră un rol al Rusiei, Putin nu a spus însă că avionul a fost doborât de țara sa, promițând că autoritățile ruse vor ancheta accidentul.

Președintele rus „și-a cerut scuze pentru faptul că tragicul incident a avut loc în spațiul aerian al Rusiei și a exprimat încă o dată condoleanțe profunde și sincere familiilor victimelor, a urat însănătoșire grabnică răniților”, a spus Kremlinul.

Pe 25 decembrie, avionul Azerbaijan Airlines (AZAL), care se îndrepta de la Baku la Groznîi, capitala Ceceniei, s-a prăbușit în apropiere de Aktau, Kazahstan, după ce s-a abătut de la destinație. În incident au murit 38 de pasageri, printre care și toți membrii echipajului. Alți 29 de oameni au fost grav răniți.

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 28 decembrie că a discutat la telefon cu liderul azer.

Zelenski i-a transmis lui Aliyev condoleanțele și a lăudat „eroismul piloților”. El adăugat că își va întări relațiile cu Azerbaidjanul și că dorește ca ancheta asupra accidentului aviatic să scoată la lumină faptele.

„Prioritatea de acum este o investigație profundă, care să răspundă tuturor întrebărilor despre ce s-a întâmplat de fapt. Rusia trebuie să ofere explicații clare și să nu mai distribuie dezinformare. Fotografii și filmări arată clar daunele asupra fuzelajului aeronavei, inclusiv găuri care indică lovitura unei rachete de apărare antiaeriană”, a spus președintele Ucrainei.

Găurile din fuzelajul avionului Azerbaijan Airlines sugerau o posibilă lovire de către un sistem aerian militar.
Găurile din fuzelajul avionului Azerbaijan Airlines sugerau o posibilă lovire de către un sistem aerian militar.

În prezent, doi angajați ai Procuraturii Generale din Azerbaidjan se află la Groznîi, unde lucrează împreună cu reprezentanți ai Procuraturii Generale și ai Comitetului de anchetă al Federației Ruse.

De asemenea, serviciile specializate din Rusia, Azerbaidjan și Kazahstan cooperează îndeaproape la locul accidentului de lângă Aktau.

Până la declarația din 28 decembrie, Moscova nu a admis vreo implicare în această tragedie în care au murit inclusiv cetățeni ruși.

În urma accidentului, au apărut speculații cum că avionul ar fi fost doborât de o rachetă rusească. Pe fuzelajul avionului se pot observa mai multe găuri rotunde, ca de proiectil.

De asemenea, mai mulți supraviețuitori ai accidentului au declarat pentru Reuters că, înainte ca avionul să se prăbușească, au auzit cel puțin un zgomot puternic, iar că după acel zgomot au început să fie probleme cu nivelul de oxigen din cabină.

„După acel bang... am crezut că avionul se va rupe-n două”, a spus unul dintre pasageri.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Sabina Șancu

    Absolventă de Studii Europene la Universitatea Maastricht (Olanda) și Culturi și Identități Europene la Trinity College Dublin (Irlanda). S-a alăturat echipei Europa Liberă România la începutul anului 2021 și colaborează cu Europa Liberă Moldova din 2024. Este pasionată de subiecte ce țin de politici europene și internaționale, drepturile omului și mediu.

XS
SM
MD
LG