În 16 din cele 59 de organizații, cotizațiile de membru depășesc suma de un milion de lei. Cea mai mare cotizație, de peste 10,5 milioane de lei, Moldova o va achita Consiliului Europei (CoE), al cărui membru este din 1995.
CoE este una dintre cele mai cunoscute organizații europene, din care fac parte 46 de state. Un element cheie al activității acesteia este Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care oferă cetățenilor un mecanism unic de protecție prin Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
În nota de fundamentare a proiectului, Ministerul Finanțelor a explicat că onorarea angajamentelor financiare față de organizațiile din care face parte R. Moldova va contribui la promovarea imaginii R. Moldova ca un partener credibil și va ajuta Chișinăul să-și atingă politicile prioritare internaționale.
Cotizațiile se achită anual. În comparație cu 2024, anul viitor autoritățile planifică să cheltuie pentru cotizații cu 2,5 milioane de lei mai puțin, suma fiind aproximativ la nivelul anului 2023.
Începând cu 2023, R. Moldova nu mai achită cotizațiile Comunității Statelor Independente (CSI) și a altor organizații afiliate acesteia în urma denunțării calității sale de membru din organizațiile comunității și a „sancțiunilor bancare aplicate Federației Ruse” ca urmare a invaziei Ucrainei. Această decizie a adus Chișinăului economii de peste 8,2 milioane de lei.
- Te-ar putea interesa și: Moldova nu va mai achita cotizațiile de membru la CSI, își pregătește ieșirea din organizație
Topul organizațiilor cu cele mai mari cotizații este completat de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Anul viitor, R. Moldova va plăti organizației cu sediul la New York peste 4 milioane de lei. Pe lângă Moldova, din ONU mai fac parte 192 de state, iar scopul organizației este menținerea păcii pe glob. Printre cele mai cunoscute structuri ale ONU se numără Consiliul de Securitate, Curtea Internațională de Justiție și Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare (PNUD).
Pentru că este membru și al PNUD, R. Moldova va achita acestei agenții a ONU alte 4 milioane. Activând în peste 170 de țări, PNUD oferă expertiză, finanțare și soluții pentru provocări globale precum schimbările climatice, inegalitățile și crizele umanitare.
Potrivit Ministrului Finanțelor, participarea în organizații internaționale ajută R. Moldova să consolideze relațiile cu alte state membre.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te