De ce nu dorește Washingtonul o zonă de non-survol în Ucraina

Pilotul unui avion de luptă american F-22 în toimpul aproivizioinării cu combustibil de la un avion cisternă KC-135 în tiompul unui zbor către Marea Britanie de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din România, 25 aprilie 2016.

Relatări de presă arată că președintele Ucrainei Volodimir Zelenski îi cere din nou președintelui Biden să impună zonă de non-survol peste o parte însemnată a Ucrainei.

Joe Biden a exclus posibilitatea ca forțe americane să fie angajate direct în conflictul generat de invazia forțelor ruse în Ucraina. Asta vizează și o zonă de non-survol pentru că o astfel de măsură înseamnă că dacă avioane rusești zboară în zona respectivă atunci forțe aeriene americane ar trebui să le atace.

Președintele Zelenski a explicat într-un interviu că dacă Occidentul ar impune zona de non-survol, atunci Ucraina ar avea mai mare marjă de ripostă, ceea ce ar însemna mai puțină vărsare de sânge. Șeful statului ucrainean și-a exprimat satisfacția pentru sancțiunile impuse de Occident și pentru livrările de armament, dar a adăugat că o zonă de non-survol s-ar dovedi decisivă, pentru că forțele armate ucraineene și-au dovedit de-acum eficacitatea.

### Vezi și... ### Invazie rusească în Ucraina, ziua a șasea | Noi lupte în ciuda convorbirilor

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a explicat însă că instituirea unei zone de non-survol ar plasa potențial armata americană în confruntare cu Rusia, o situația pe care președintele Biden nu o dorește. Până acum, președintele Zelenski a jucat un rol important în rezistența țării sale și a obținut ridicarea nivelului sancțiunilor până la nivele nemaiîntâlnite până acum, dar o zonă de non-survol este considerată în afara opțiunilor fezabile.

„Nu avem intenția să angajăm forțe în Ucraina, nici la sol și nici în aer” – a spus și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, continuând „avem datoria să ne asigurăm că situația nu scapă de sub control și că nu degenerează într-un război în Europa care să includă aliați NATO”.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace a respins și el idea unei zone de non-survol spunând că asta ar însemna că NATO declara practic război Rusiei. La Congres, există o minoritate de deputați care se pronunță pentru o zonă de non-survol, între aceștia numărându-se republicanul Adam Kinzinger.

Dar majoritatea membrilor se opune, considerând la fel ca și administrația că asta ar ridica ștacheta pericolului, nu dimpotrivă.

### Vezi și... ### „Marea narațiune”, amenințarea nucleară și șobolanul lui Putin