De ce sînt importante pentru Europa alegerile prezidențiale din Ucraina

Actorul Volodymyr Zelensky a câștigat primul tur de scrutin, arată sondajele la ieșirea de la urne

Influențate de Rusia, alegerile prezidențiale din Ucraina sunt în realitate o înfruntare între oligarhi.

Lucrul de care mulți se temeau s-a întâmplat: o primă evaluare la nivel național arată că actorul rusofon (și favorit al Moscovei) Volodimir Zelenski pare să fi obținut puțin peste 30% din voturi, în prima rundă a alegerilor prezidențiale din Ucraina, distanțându-se de președintele Petro Poroșenko cu 18% și Iulia Timoșenko cu 14%.

Asta înseamnă că Zelenski și Poroșenko se vor înfrunta în a doua rundă, care va avea loc pe 21 aprilie.

Ministerul de interne a înregistrat 1.600 de plângeri de încălcare a legii electorale. Acestea includ campanie electorală în centrele de votare și încercări de cumpărare a voturilor.

Scorul lui Zelenski este neașteptat de ridicat. Personaj controversat, el a fost susținut (creat, chiar, se poate spune) de un oligarh care este un dușman personal al lui Poroșenko și care are strânse legături cu Rusia.

Dacă un pro-rus ascuns cum este Zelenski (care este rusofon și care nu a menționat Crimeea sau ocupația Donbasului de Rusia în timpul campaniei sale) preia controlul Ucrainei, asta ar putea destabiliza întreaga regiune.

Nu doar că Ucraina este țara de tranzit a gazului rusesc spre Europa, dar Moldova are nevoie de înțelegerea cu Ucraina pentru a controla granițele Transnistriei separatiste.

Zelesnki e suspectat că ar avea o alianță cu Igor Kolomoiski...

Zelesnki e suspectat că ar avea o alianță cu Igor Kolomoiski, un om de afaceri aflat în rivalitate cu Poroșenko și care deține postul de televiziune unde Zelenski își prezintă show-urile și filmele. Zelenski a câștigat prima rundă în ciuda faptului că jurnaliștii ucraineni au descoperit că el posedă o vilă de 15 camere în Italia, pe care nu a pus-o în declarația publică a averii sale.

Zelenski, în vârstă de 41 de ani, a plătit unei companii italiene 3,8 milioane de euro în anul 2017 pentru acea vilă de lux, de 600 de metri pe plaja din Forte dei Marmi.

### Vezi și... ### Actorul Volodimir Zelenski, candidat la președinție în Ucraina, califică drept știre „falsă” dezvăluirea că ar avea o vilă în Italia

Orașul de pe litoralul toscan a fost numit “colonia Moscovei" din Italia de către unele mass-media rusești pentru că e o destinație favorită a unor oligarhi ruși precum Oleg Deripaska și Roman Abramovici.

În tulburea lume a oligarhilor din Ucraina, Igor Kolomoiski, omul care îl sprijină pe Zelenski, ocupă un loc aparte. Dușman personal al președintelui Petro Poroșenko, el e considerat a se afla în spatele ascensiunii vertiginoase a lui Zelenski.

Zelenski joacă rolul unui preşedinte ucrainean fictiv într-un serial popular, iar canalul de televiziune 1+1 al lui Kolomoiski îi oferă lui Zelenski un timp considerabil de antenă.

Poroșenko acuză canalul de televiziune 1+1 că ar transmite "minciuni sistematice" și "dezinformare" despre el, ca răzbunare pentru o naționalizare contencioasă pe care Kolomoiski i-o impută lui Poroșenko.

Magnatul Kolomoiski deținea PrivatBank, cea mai mare bancă a Ucrainei, până la naționalizarea sa în 2016 pe fondul unor acuzații de fraudă masivă.

### Vezi și... ### Alegerile din Ucraina: încleștarea oligarhilor

Banca centrală a Ucrainei a luat decizia de a naționaliza PrivatBank la sfârșitul anului 2016, spunând că această măsură a fost necesară pentru a proteja circa 20 de milioane de clienți și pentru a "menține stabilitatea financiară în țară".

Banca centrală a afirmat mai târziu că o anchetă privind PrivatBank a arătat că a fost "supusă unei fraude pe scară largă și coordonată" de Kolomoiski vreme de cel puțin un deceniu, acuzație pe care el a respins-o.

Anul trecut, PrivatBank, a dat în judecată subsidiarele din Ucraina şi Cipru ale firmei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC), pentru neregulile care au avut loc în auditurile efectuate de aceasta în perioada 2013-2015.

În luna decembrie 2017, un tribunal din Londra ordonase deja înghețarea la nivel mondial a patrimoniului lui Kolomoiski în timp ce se consideră cazul.

Conflictul dintre Poroșenko și Kolomoiski a inceput în legătura cu controlul asupra a doua companii de stat din domeniul energetic - UkrTransNafta si Urknafta ...

Dar dușmănia dintre Kolomoiski și Poroșenko urcă și mai departe. În martie 2015 Poroşenko l-a demis pe Kolomoiski din funcția de guvernator în Dnipropetrovsk. Initial cei doi fuseseră aliaţi, dar conflictul dintre ei a inceput în legatura cu controlul asupra a doua companii de stat din domeniul energetic - UkrTransNafta si Urknafta. Cînd guvernul de la Kiev a încercat să îl demită din vârful administrației UkrTransNafta, Kolomoiski a luat cu asalt, cu trupele sale particulare, biroul din Kiev al companiei, blocând întreaga activitate.

Apoi, forțele de securitate ucrainene l-au arestat în Dnipropetrovsk pe Ghenadi Korban, fost candidat la primăria Kievului, un apropiat al lui Kolomoiski pe vremea când acesta era guvernator în Dnipropetrovsk. Kolomoiski a văzut arestarea fostului său aliat ca pe o nouă răzbunare personală a lui Poroșenko.

Miza alegerilor din Ucraina rămâne foarte ridicată pentru întreaga Europă. Ucraina este o țară de tranzit pentru gazul rusesc. UE importă majoritatea gazelor naturale consumate.

Alternativele Nord Stream si TurkStream i-ar permite Rusiei să evite trecerea gazului prin Ucraina, ceea ce ar aduce un profit de miliarde de euro.

Aproximativ 67% din veniturile fiscale ale Rusiei vin din exportul energetic, ceea ce reprezintă un instrument politic puternic pentru Kremlin. Companiile din domeniu operează sub supravegherea Kremlinului. Mai mult, susținătorii Nord Stream din Germania și Ungaria, incluzându-l și pe Viktor Orban, au fost acuzați că permit Rusiei să-și facă după plac jocul geopolitic.