Your browser doesn’t support HTML5
La discuţiile avute cu reprezentanţii Guvernului, care au dus la majorarea tarifului pentru călătoriile interurbane şi interraionale, şeful Asociaţiei Transportatorilor Alexa le-a reproşat autorităţilor că nu prea luptă cu transportul ilicit al cărui „volum de activitate” îl egalează pe cel al şoferilor cu acte în regulă. Mă gândesc că e destul de greu să stabileşti ponderea transportului ilicit, dar ce se poate spune fără analize minuţioase e faptul că acesta înfloreşte de ani buni chiar sub nasul autorităţilor şi Poliţiei. De ce transportul ilicit pare invincibil aici?
### Vezi și... ### În spatele ușilor închise: ce ar putea accepta guvernul din revendicările transportatorilor?În primul rând, şi îi dau dreptate lui Oleg Alexa, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor, deoarece acest transport ilegal nu prea e băgat în seamă de Poliţie. Nu am fost martor ocular, dar Îmi povestea, acum câţiva ani, un taximetrist cu actele în regulă că i-a arătat unui poliţist locul în care îşi aşteptau clienţii nişte taximetrişti ilegali. Ei bine, taximetriştii ilegali n-au mai păţit nimic, în schimb cel care plătea impozite s-a ales el cu un control sever. Poate e o ficţiune, dar se pare că reproşul domnului Alexa e îndreptăţit, deşi mă întreb totodată dacă transportatorii cu actele în regulă au făcut tot ce s-a putut pentru a mobiliza autorităţile la lupta cu transportul ilicit.
Acum, după scumpirile de deunăzi, e de presupus că o călătorie pe ruta Străşeni-Chişinău se va majora de la 11 la 15 lei, ca şi taxiul pe aceeşi rută. Şi e de presupus că transportatorii ilegali vor avea tarife mai mici, de pildă 10 lei, şi astfel vor reuşi să racoleze în continuare clienţi. Iar mulţi pasageri nu mai stau să reflecteze la cât de rău pentru economie e transportul ilicit, la faptul că acest transport ilicit lipseşte bugetul de stat de nişte venituri şi că e mai puţin sigur. Omul pur şi simplu vede preţul mai mic şi acceptă. De aia tot la Poliţie ajungem, la ideea că anume statul, care de la o vreme dă impresia că luptă serios cu mişmaşul, ar trebui să facă ceva.
Fireşte, rămâne în discuţie confortul pe care ar trebui să-l asigure transportatorii cu acte în regulă şi care deseori lasă de dorit. Dar nici să te aştepţi la îmbunătăţirea rapidă a situaţiei după scumpirea călătoriei cu 10-20 de bani pentru un kilometru nu e raţional. Această majorare a tarifului doar îi ajută pe şoferi să suporte cheltuielile. Problema e mai complicată, are multe aspecte, unul fiind, fireşte, şi cel al existenţei transportului ilicit.