Dintre întreprinderile moldovenești scoase la licitație pentru privatizare de către guvernul Pavel Filip se afla și compania Air Moldova, despre privatizarea căreia se vorbește de 10 ani. Agenția Proprietății Publice urmează să vândă și alte întreprinderi cu capital majoritar de stat, printre care Barza Albă, Tutun CTC, Fabrica de Sticlă, Combinatul Poligrafic, S.A. Drumuri și hotelul Zarea. Prețul total al companiilor propuse acum spre privatizare ar fi estimat la peste 1 miliard si jumătate de lei.
Majoritatea întreprinderilor de stat din noua rundă de privatizare sunt scoase la mezat repetat. Excepție este compania Air Moldova. Autorităţile intenționau să o privatizeze încă în 2008. Numai că nu a existat consens politic şi nici voinţă politică a guvernărilor de a-şi asuma această decizie complicată, a explicat directorul general al Agenţiei Proprietății Publice, Vladimir Baldovici. El a convocat azi o conferinţă de presă pentru a apăra decizia Guvernului, după ce mai mulţi experţi au spus că Air Moldova este scoasă la vânzare în condiţii netransparente şi la un preţ incredibil de mic.
Your browser doesn’t support HTML5
Preţul iniţial al licitaţiei este de 48 de milioane de lei, echivalentul a 2,5 milioane de euro şi asta în condiţiile în care compania, ce deține o cotă de peste 40 la sută pe piața aeriană, are potrivit unor experţi o cifră de afaceri anuală de circa 3 miliarde de lei.
Vladimir Baldovici a spus, justificând decizia Executivului, că compania Air Moldova are nevoie de investiţii enorme pe care statul nu şi le poate permite, dar îl lipsa cărora compania, care în ultimii ani înregistrează pierderi şi are datorii de peste 1 miliard de lei, ar putea falimenta. Despre preţul la care este scoasă la mezat compania, Vladimir Baldovici a oferit următoarea explicație:
Investiţiile iniţiale ale acestui concurs comercial trebuie să ajungă la aproximativ 60 de milioane de euro.
„Acesta este un concurs comercial. Asta ar însemna că preţul iniţial de puţin peste 48 de milioane nu reprezintă altceva decât o diferenţă dintre valoarea complexului patrimonial unic şi acele datorii pe care el astăzi le are. Ca să fie foarte clar cel care va procura va trebui să-şi asume toate obligaţiunile companiei, inclusiv cele legate de datorii. Iar investiţiile iniţiale ale acestui concurs comercial trebuie să ajungă la aproximativ 60 de milioane de euro.”
Vladimir Baldovici susţine că Air Moldova nu reprezintă un interes sporit pentru marele companii aviatice din regiune, dar a precizat că anume companiile cunoscute care activează de mulţi ani în domeniu şi care sunt eligibile în cadrul concursului. El nu a exclus însă că poate să participe la licitaţii şi companii care nu operează zboruri, cum ar fi bunăoară compania care a câştigat controversată concesionare a Aeroportul internaţional Chișinău Avia-Invest, companie afiliată lui Ilan Shor, condamnat în dosarul fraudei bancare.
„Ca să poţi procura compania Air Moldova trebuie să fii operator de zbor sau altă companie, deci cei care au prestat anume aşa tip de servicii. Caietul de sarcini nu prevede că altcineva ar putea să se încadreze. Caietul de sarcini nu interzice însă categoric ca să vină un investitor care ar avea bani şi vrea să cumpere. Doar că comisia care o să analizeze situaţia şi companiile o să dea prioritate unui operator de zbor.”
O integrare verticală între aeroport şi compania aeriană este absolut nocivă pentru concurenţa pe piaţă.
Faptul că Air Moldova ar putea fi privatizată de Avia Invest este una din suspiciunile experţilor. Acesta ar fi cel mai mare risc, consideră fostul secretar de stat al Ministerului Transporturilor şi ex-directorul pe economie şi dezvoltare al companiei Air Moldova, expertul Oleg Tofilat:
„O integrare verticală între aeroport şi compania aeriană este absolut nocivă pentru concurenţa pe piaţă. În legislaţia naţională nu îmi amintesc să existe vreo restricţie de integrare verticală între operatorii de aeroport şi operatorii companiilor aeriene şi asta este principalul risc. Dacă, eventual, aeroportul şi principala companie aeriană cad sub interesele unui grup de persoane, atunci celelalte companii participante pe piaţă vor fi restricționate prin diferite metode. Ceea ce va duce la o majorare chiar drastică a preţurilor la bilete. Este cel mai prost lucru ce poate să ni se întâmple.”
Expertul Oleg Tofilat consideră că decizia de a privatiza Air Moldova nu este judicioasă, consecventă şi transparentă:
„De ce scoatem compania la privatizare la sfârşit de iulie din moment ce în august nu se prea lucrează nicăieri în lume. Al doilea moment – de ce o scoatem la aşa preţ, de 3 milioane de lei aproximativ. De ce nu am scos-o mai devreme? Dacă e să fim sinceri eu nu văd o continuitate în logica guvernului. În 2015-2016 se spunea să scoatem compania la privatizare, dar mai departe de vorbe nu s-a mers nicăieri. Acum în loc să se pregătească privatizarea ca lumea, în buchia legii cu privire la privatizare şi deetatizare care spune că obiectele de importanţă strategică se privatizează prin proiecte de investiţii speciale cu angajarea unor consultanţi internaţionali, noi nu vedem asta în cazul Air Moldova. Pe neprins de veste se hotărăşte de compania trebuie privatizată prin concurs comercial care presupune că va căştiga acel care va oferi preţul cel mai bun. După mine este nejudicios, inconsecvent şi netrasparent. Aceasta nu este o practică bună de guvernanţă.”
Privatizarea nu este recomandabilă într-un an electoral.
Oleg Tofilat mai spune că dacă viitorul proprietar nu va reuşi să menţină compania pe linia de plutire, atunci pierderile vor fi semnificative:
„Avem de pierdut peste 500 de locuri de muncă directe, vreo 1500 de locuri de muncă indirecte. Avem de pierdut vreo 300 de milioane de lei încasări la bugetul de stat şi la cel de asigurări sociale anual. Cel mai rău e că avem de pierdut aproape jumătate din capacitatea disponibilă pe piaţă. Va fi nevoie de vreo 2, 3, 4 ani ca să se recupereze. Ceea ce înseamnă că vom fi mai puiţini disponibili pentru lumea înconjurătoare.”
Decizia guvernului de a scoate la mezat compania Air Moldova a fost criticată şi de fostul ministru al transporturilor, liberalul Iurie Chirinciuc. Într-o înseamnare pe blogul său Chirinciuc susţine că Air Moldova trebuie privatizată, dar în condiții avantajoase, de transparenţă totală şi cu participarea unor investitori internaţionali. „Privatizarea nu este recomandabilă într-un an electoral. Nu cred că actuala guvernare este una credibilă și indicată să efectueze privatizarea astfel ca să nu ridice suspiciuni. Privatizarea trebuie efectuată de o nouă guvernare”, susţine Iurie Chirinciuc.