Numeroși simpatizanți ai lui Ilan Shor au protestat la Chișinău împotriva liderilor opoziției extra-parlamentare, Maia Sandu și Andrei Năstase, pe care îi acuză că ar vrea să închidă sau să obțină închiderea așa-numitelor magazine sociale „Merișor”. Cei doi lideri de partid nu dețin nicio funcție în stat, iar partidele lor nu sunt în parlament. Este adevărat că magazinele sociale sunt văzute drept un mijloc mai mult sau puțin ascuns de propagandă pentru partidul lui Ilan Shor, că în 2016 candida partidului a fost scoasă din cursa electorală tocmai din cauza acestor magazine și că din nou recent, deputații Partidului Liberal-Democrat, aliat cu partidele lui Maia Sandu şi Andrei Năstase, au cerut audierea conduceri Centrului Național Anticorupție în legătură cu rețeaua de magazine sociale. Rămâne însă întrebarea de ce protestele se îndreaptă împotriva a doi politicieni din opoziția extra-parlamentară, care nu au niciun cuvânt de spus legat de viitorul acestor magazine?
Your browser doesn’t support HTML5
Clienţii reţelei de magazine sociale sunt oameni în vârstă, mulţi dintre ei foarte săraci, preocupaţi mai degrabă să supravieţuiască decât să urmărească ce se întâmpă pe scena politică.
Ilan Shor, politicianul condamnat aşa cum se ştie de prima instanţă la 7 ani de închisoare pentru implicare în cunoscuta fraudă bancară de la sfârşitul lui 2014, a avut un mesaj special adresat anume acestei categorii de persoane, majoritare printre cele câteva mii de protestatari veniţi la sediile celor două partide: să-i sperie că „proiectul social de unicat” ar putea fi oprit din cauza voinţei politicienilor opoziţiei.
„Este asta normal?”, a strigat Shor. „Cum se poate aşa ceva? Vom apăra magazinele?”, a continuat el. „Noi le zicem: lăsaţi-ne în pace, noi ajutăm oamenii. Dar cine sunt ei? Oameni care nu au făcut nimic la viaţa lor, doar au distrus”, şi-a continuat primarul de Orhei discursul.
„Spuneţi-mi, nişte oameni normali s-ar fi dus la europeni să le ceară să nu dea bani ţării lor? Eu cred că nu”, a spus la un moment dat Shor, reluând astfel un reporş de bază pe care îl foloseşte guvernarea la adresa opoziţiei, după ce s-a văzut cu ajutoarele europene sistate, pe fundalul invalidării alegerilor din Chişinău.
Demonstraţia de astăzi s-a remarcat prin stridenţă, mai ales la nivelul limbajului utilizat de vorbitori, inclusiv de Shor. Agresivitatea şi indecenţa discursurilor e şi lucrul prin care protestul şi-a atras revolta unor internauţi, ce i-au reproşat lui Shor că „incită la ură”.
Protestul a fost criticat, însă şi pentru atacul la adresa unor politicieni, care, chiar dacă ar vrea, nu ar avea puterea să-i oprească controversata reţea de magazine, reţea ce, de altfel, funcţionează fără oprelişti, cu sau fără voia liderilor de opoziţie.
„Care e logica? Maia Sandu nu are nicio funcție”, a scris un internaut pe o reţea de socializare.
„Declanșarea unor proteste politice împotriva opoziției extra-parlamentare, care nu participă deloc la luarea deciziilor în stat, sunt lipsite de orice logică, dar nu și de sens”, a comentat însă un analist, Dionis Cenuşă, care ne-a explicat ulterior, într-o intervenţie telefonică, ce a avut în vedere:
Cu siguranţă, acțiunile lui Shor îl favorizează pe liderul Partidul Democrat, Vlad Plahotniuc, pentru că distrage atenţia publicului şi mass-media...
„Prin atacarea Maiei Sandu şi a altor lideri ai opoziţiei extra-parlamentare se doreşte desfiinţarea argumentelor lor vizavi de implicarea lui în furtul miliardului. Shor încearcă electoratul pentru ca să ajungă în parlament şi să obţină imunitate și impunitate, în privinţa infracţiunilor care îi sunt incriminate. Cu siguranţă, acțiunile lui Shor îl favorizează pe liderul Partidul Democrat, Vlad Plahotniuc, pentru că distrage atenţia publicului şi mass-media, sau cetăţenii mai puţin se gândesc la protestele anti-guvernamentale desfășurate de către opoziția extra-parlamentară”.
Sunt câteva săptămâni de când Ilan Șor se foloseşte de pretextul criticilor formaţiunilor de opoziţie PAS şi DA la adresa magazinelor sale sociale pentru a contraataca cele două formaţiuni prin diverse metode. În câteva rânduri, suporterii primarului de Orhei au năvălit la conferinţele de presă ale opoziţiei, reuşind pe una să o oprească, în vreme ce, la propriile conferinţe, omul de afaceri atacă opoziţia pro-europeană, dar mai apăsat pe Maia Sandu, cu tot felul de acuzaţii ce susţin ideea că ar fi beneficiat în trecut de banii lui.
Toate aceste acţiuni, inclusiv manifestaţia de astăzi, au loc în paralel cu protestele anti-guvernamentale ale comitetului de rezistenţă din jurul formaţiunilor PAS, PPDA şi PLDM, proteste declanşate odată cu invalidarea alegerilor câştigate în Chişinău de Andrei Năstase.