De la Chișinău la Kuala Lumpur: O moldoveancă, la conducerea unei companii fintech globale

Rodica a ajuns în Malaezia la sfârșitul anului 2016 și, la scurt timp, a primit acolo două oferte de angajare.

Rodica Belocosov (35 de ani) a plecat din R. Moldova acum 10 ani pentru a face studii în Suedia. Ulterior, s-a mutat în Asia și, în prezent, ocupă funcția de vicepreședintă globală a unei companii unicorn fondată în Statele Unite, care are și un centru de excelență în Malaezia.

După ce a obținut un masterat în Management corporativ și financiar la Lund, în Suedia, Rodica simțea nevoia unei schimbări radicale. Deși colaborările cu start-up-uri o entuziasmau, ritmul mai lent din Suedia părea să-i limiteze ambițiile. Astfel, a decis să parieze pe viitorul său și să pornească spre Asia, un teritoriu complet necunoscut.

„Voiam să mă desprind de tot ce-mi era familiar și să mă arunc într-un mediu complet nou, unde dinamismul și oportunitățile să mă provoace cu adevărat. Știam că fie mă întorc acasă după o săptămână, fie mă îndrăgostesc de acest loc și mă reinventez complet”, povestește ea.

Primul job în Malaezia - un risc

Pe 10 decembrie 2016, Rodica a luat avionul dinspre Irlanda, unde își amintește că era o ninsoare puternică, spre Kuala Lumpur, Malaezia, unde este mereu vară. La aterizare, îndoielile au copleșit-o: „Ce am făcut? Unde am ajuns? Oare o să-mi placă aici?” Aeroportul părea imens și, pentru un moment, a crezut că se va pierde acolo.

În două săptămâni, însă, avea deja două oferte de job, pe care le-a acceptat. Prima era un stagiu de 6 luni, în calitate de manager pentru finanțe și strângere de fonduri, iar a doua – un post de muncă cu normă întreagă, la o firmă de investiții, bine plătit și cu bonusuri generoase. Oferta era tentantă, însă procesul de obținere a vizei necesita mult timp. Astfel, a decis să accepte temporar stagiul la start-up, pentru a nu se plictisi și pentru a cunoaște oameni noi, în timp ce documentele pentru viză erau procesate.

„Practic, îmi cheltuiam toate economiile pentru a acoperi chiria și a supraviețui, în timp ce lucram zi și noapte pentru a strânge fonduri și a mă asigura că echipa își primește salariile la timp – zile nebune, dar pline de învățăminte”, spune ea.

După 3 luni de stagiatura, i s-a oferit un job full-time, însă cu un salariu de aproximativ 40% din ce îi promitea oferta inițială la firma de investiții.

„În ciuda acestui lucru, am decis să rămân alături de start-up, nu pentru bani, ci pentru oportunitățile de creștere și pentru oamenii cu care lucram. A fost o decizie grea – mă confruntam deja cu dificultăți financiare, dar oamenii și potențialul de a construi ceva semnificativ au făcut ca alegerea să merite”, adaugă ea.

Rodica este stabilită de 8 ani în Malaezia, perioadă în care a înregistrat o evoluție constantă în plan profesional.

Astfel, Malaezia a devenit șocul pe care și-l dorea: se afla la mii de kilometri distanță de familie și prieteni, la un post de muncă care nu oferea prea multă siguranță pe termen lung. A descoperit, însă, că asta o motivează, iar stilul de viață de acolo e tocmai ce căuta.

„Malaezia este o țară foarte diversă, iar eu lucram într-o companie cu o comunitate mare de expați. Într-un timp foarte scurt, mi-am schimbat complet viziunea despre societăți. Aici chiar se observă o diferență enormă, ei trăiesc în armonie unii cu alții”, mai spune Rodica.

„Eu vreau, eu pot, dați-mi voie să încerc”

După primul job, a mai muncit un an și jumătate la un alt proiect, fiind parte din echipa fondatoare a uneia dintre cele mai mari și importante platforme de car sharing din Moldova. „A fost o experiență intensă, în care am învățat să construiesc procese de la zero și să gândesc strategic într-un mediu cu resurse limitate”, povestește ea.

În 2019, Rodica s-a alăturat companiei „MoneyLion”, specializată în servicii financiare, precum împrumuturi personale, investiții, economii automate și managementul finanțelor personale.

Inițial, a colaborat cu compania respectivă ca freelancer, cu scopul de a câștiga niște bani în plus. Performanțele ei au depășit rapid așteptările, reușind să obțină rezultate mai bune decât echipa internă. În doar trei luni, a angajat 20 de persoane, iar succesul ei a dus la o ofertă de angajare cu normă întreagă, pe care a acceptat-o fără ezitare.

Când, după trei luni, unul dintre manageri a plecat, Rodica a preluat portofoliul de finanțe și contabilitate, care fusese împărțit anterior în două departamente, fiecare cu lideri diferiți. „Înțelegând că am capacitățile necesare pentru a menține toate procesele la nivel – făcusem finanțe toată viața – am ridicat mâna și am spus că eu vreau, eu pot, dați-mi voie să încerc”, explică moldoveanca.

De la activitatea ca freelancer, Rodica a ajuns să gestioneze bugete de milioane, iar apoi - să vorbească altora despre experiența sa.

Și i-au dat voie, pentru o perioadă de 3 luni, cu singura rugăminte: „don’t break anything” – „nu strica nimic”. A rămas la acel loc de muncă și mai departe, urmând să gestioneze 5 milioane de dolari anual, o sumă impresionantă pentru cineva la început de drum. Dar s-a descurcat și, un an mai târziu, a reușit să obțină rezultate peste așteptări.

„Eu sunt mai exigentă când vine vorba de performanțe. Pentru mine, toate scopurile trebuie să fie foarte clare și, dacă îți faci bine munca, ai mult spațiu pentru dezvoltare – îmi place să ofer libertate echipei. Dacă nu, atunci e mai bine să încheiem colaborarea”, spune Rodica.

„Am făcut o alegere corectă”

A urmat o etapă semnificativă de creștere în cadrul companiei, când Rodica și-a propus să construiască un centru de excelență în Malaezia și să formeze o echipă nouă de specialiști în tehnologie și date din regiune. Acest scop a implicat dezvoltarea unor procese și experiențe care depășeau standardele existente în SUA. Astfel, echipa din Kuala Lumpur nu doar că a devenit un exemplu de eficiență, dar a început să dezvolte și să implementeze soluții pentru echipele din SUA.

După trei ani la „MoneyLion”, a fost promovată în funcția de vicepreședinte global, devenind prima femeie care a deținut acest titlu în Kuala Lumpur – un lucru pe care, spune ea, abia acum îl conștientizează. Rolul său a inclus optimizarea și transparentizarea proceselor din companie, precum și consolidarea colaborării între echipele globale.

„Noi avem absolut toate produsele pe care o bancă tradițională le oferă, doar că aceste produse și oferte sunt disponibile online. Pe lângă asta, avem dezvoltate produse interne, pe care acum le vindem pe piața din America, ajutând și alte bănci să se digitalizeze”, explică Rodica.

Rodica spune că viața în Malaezia i-a schimbat percepțiile față de societăți.

În prezent, la șefia departamentului financiar și contabilitate, gestionează anual între 15 și 20 de milioane de dolari. Totodată, se ocupă și de echipa de Resurse Umane și angajări. Spune că este mândră de tot ce a reușit să realizeze împreună cu echipa pe care a construit-o în ultimii ani. „Este nevoie de foarte multă disciplină, concentrare și prioritizare corectă a sarcinilor, dar nu sunt singură și cred că acesta este cel mai mare secret – faptul că am o echipă bună,” consideră ea.

La 8 ani de la relocarea în Malaezia, consideră că a făcut o alegere foarte bună, iar rezultatele obținute acolo depășesc cu mult ceea ce ar fi reușit în Europa. „În Malaezia, scopul meu este să livrez rezultate și să formez o nouă generație de lideri. Sunt extrem de mândră când văd echipa mea avansând în poziții de conducere la cei mai mari jucători din regiune, demonstrând impactul pe care îl putem avea,” adaugă Rodica.

Crede că Republica Moldova are multe de învățat de la Malaezia, mai ales în domeniul start-up-urilor - de la investițiile mai bune în talente și până la livrarea de soluții pentru piața europeană. „Este mult mai rentabil să testezi un produs în Moldova, la fel cum este în Malaezia, comparativ cu piețe precum Singapore sau Hong Kong. Multe companii au înțeles acest avantaj și investesc masiv,” încheie Rodica.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te