Trump: „Pare, desigur, că în spate s-au aflat rușii”

Donald Trump

Cazul spionului rus otrăvit în Marea Britanie adâncește discordia dintre Occident și Moscova.

Liderii unor mari puteri occidentale au făcut astăzi o primă declarație comună despre așa-numitul caz Skripal, după ce au ajuns la concluzia că în spatele atacului cu gaz iritant petrecut în Marea Britanie la 4 martie se află statul rus.

Președintele american Donald Trump a declarat că Statele Unite și Marea Britanie continuă „discuții aprofundate” în chestiunea otrăvirii cu gaz neurotoxic de uz militar a fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia în sudul Angliei.

Trump le-a vorbit jurnaliștilor la Washington, după ce el împreună cu șefa guvernului britanic Theresa May, președintele francez Emmanuel Macron și cancelara Germaniei Angela Merkel au difuzat o declarație în care își exprimă „consternarea” în legătură cu acest caz și afirmă că responsabilitatea Rusiei este „singura explicație plauzibilă”.

„Folosirea unui agent neurotoxic de uz militar, dezvoltat de Rusia, reprezintă prima utilizare ofensivă a unui agent neurotoxic în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”, se spune în declarația celor patru lideri occidentali, care adaugă: „Acesta este un atac asupra suveranității britanice, securitatea noastră, a tuturor, fiind amenințată”.

„Pare, desigur, că în spate s-au aflat rușii. Este o situație tristă, care nu trebuia să se întâmple vreodată. Luăm asta foarte în serios noi și cred că și mulți alții”, a mai declarat președintele american jurnaliștilor la Washington, după convorbirile cu ceilalți lideri occidentali.

Skripal și fiica sa Iulia rămân în stare critică la spital, după ce fuseseră găsiți inconștienți pe o bancă din orașul Salisbury, pe 4 martie. Marea Britanie spune că este o substanța chimică care face parte dintr-un grup elaborat de armata sovietică și cunoscut cu denumirea Noviciok.

Miercuri, șefa guvernului britanic Theresa May a anunțat că Londra expulzează 23 de diplomați ruși, luând și alte măsuri de răspuns împotriva Rusiei pe care o consideră responsabilă de otrăvirea lui Skripal. Kremlinul neagă implicarea Rusiei și afirmă că acțiunile britanicilor ar fi „iresponsabile”. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus că și Rusia va expulza „în curând” diplomați britanici.