Se înmulțesc expresiile de solidaritate cu Marea Britanie pe fondul a ceea ce ar putea deveni o nouă dispută majoră cu Rusia după otrăvirea cu gaz iritant a fostului agent dublu rus Serghei Skripal, într-un oraș din Anglia.
Secretarul de stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, și-a exprimat „indignarea” față de posibilitatea ca Rusia să fie responsabilă de atacul de săptămâna trecută asupra fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, aflați în stare gravă la spital.
„Suntem indignați că Rusia pare să se fi dedat din nou la asemenea comportament”, a spus șeful diplomației americane, într-o declarație de presă.
Luni premierul britanic Theresa May spusese că este „foarte probabil” ca Moscova să se afle în spatele otrăvirii petrecute în orașul Salisbury, din sudul Angliei.
May a spus în Parlamentul de la Londra că gazul iritant de nivel militar folosit în atacul de săptămâna trecută pare să fie dintre cele produse de sovietici în ultimii ani ai Războiului rece în programul „Novicioc”. Ea a dat Rusiei răgaz până la sfârșitul zilei de marți pentru a începe să ajute la clarificarea suspiciunilor.
În replică, Ministerul de Externe de la Moscova a calificat declarația premierului britanic „un spectacol de circ”, o poziție împărtășită în termeni chiar și mai duri de numeroși deputați de frunte de la Moscova.
Șeful comisiei de afaceri externe din Dumă, Konstantin Kosaciov, a spus că declarațiile premierului May ar semnala „degradarea completă” a britanicilor, ceea ce ar face imposibilă cooperarea bilaterală.
Ca și alți colegi de-ai săi din legislativul rus, Kosaciov a sugerat că acuzațiile fac parte dintr-o campanie de „demonizare” a Rusiei. Iar la Washington un purtător de cuvânt al ambasadei ruse s-a arătat indignat și de faptul că secretarul de stat Tillerson s-a solidarizat cu britanicii. Purtătorul de cuvânt al ambasadei ruse, citat de TASS, a spus că declarația șefului diplomației americane dovedește că „decența a dispărut” din viața politică de la Washington.
Solidaritate cu Londra au exprimat, în ciuda tensiunile legate de Brexit, oficialitățile UE.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a spus marți că Marea Britanie „poate conta pe solidaritatea UE” dacă se dovedește că Rusia poartă vina pentru „cazul Skripal”.
Luni, prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans, scrisese pe Twitter: „Vreau să-mi exprim sentimentele puternice de solidaritate cu britanicii și cu guvernul britanic. Suntem alături de voi”.
Un aliat conservator al cancelarului german Angela Merkel a spus marți, citat de Reuters, că dacă Rusia nu cooperează în ancheta asupra otrăvirii lui Skripal și a fiicei sale, va fi nevoie de o ripostă occidentală comună.
„Descoperirea unei substanțe militare rusești (în cazul Skripal) înseamnă că Rusia nu poate refuza să coopereze în clarificarea acestei chestiuni”, a spus Norbert Roettgen, președintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul german.
Întrebat dacă s-ar putea adopta sancțiuni împotriva Rusiei, Roettgen a spus că orice eventuale măsuri punitive ar trebuie să fie îndreptate împotriva legăturilor strânse dintre statul rus, aparatul de securitate rusesc și structurile criminalității organizate. „Acest caz ar trebui de asemenea să dea Marii Britanii prilejul de a-și reevalua poziția față de capitalul rusesc de proveniență dubioasă”, a mai spus politicianul german.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus luni într-o declarație de presă că incidentul este „motiv de mare îngrijorare” pentru alianță. Iar președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat solidaritatea într-o convorbire telefonică cu premierul britanic Theresa May.