Departamentul de Stat american reacționează la somația Congresului

Secretarul de stat Mike Pompeo

Departamentul de Stat american a trimis o scrisoare, sâmbătă, liderilor democrați care conduc ancheta Congresului în cadrul procedurii de destituire a președintelui Donald Trump, anunțând că aceasta este prima reacție la somația de a preda documente legate de așa-numita „afacere ucraineană”. Aflat în Grecia, secretarul de stat american Mike Pompeo a asigurat că Departamentul de Stat va face „tot ce i se cere prin lege”, fără a intra în detalii.

Liderii comisiilor de anchetă din Congres au somat vineri Casa Albă să le trimită, până la 18 octombrie, o serie de documente legate de „afacerea ucraineană”. Este vorba de discuția telefonică din iulie, dintre președintele Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în care se pare că Trump condiționează eliberarea unui important ajutor militar pentru Ucraina (aprobat anterior de Congres, dar blocat temporar de administrație) de deschiderea, în Ucraina, a unei anchete legată de activitatea familiei Biden.

### Vezi și... ### Trump a lăsat să se înțeleagă că congresmenul democrat care conduce investigația pentru demiterea sa ar trebui arestat „pentru trădare”

„Casa Albă a refuzat să colaboreze ori chiar să răspundă la multiple solicitări din partea comisiilor noastre de a preda de bunăvoie documente”, se arată în declarația liderilor democrați. Replica purtătorului de cuvânt al Casei Albe a fost că este numai vorba de „mai multe documente, mai mulți bani plătiți de contribuabil pentru a se ajunge la sfârșit la concluzia că președintele nu a greșit cu nimic”. Comisiile din Congres vor să aibă până pe 15 octombrie și toate documentele legate de rolul jucat eventual și de vicepreședintele Mike Pence în „afacerea ucraineană”.

Mulți analiști sunt însă de părere că administrația nu va elibera, de bună voie, toate documentele, așa că ar putea urma o lungă bătălie legală. Discuția telefonică din iulie, dintre președintele Trump și omologul său ucrainean Zelenski a fost subiectul plângerii unui avertizor de integritate, care a dus la lansarea anchetei din Congres privind posibila destituire a președintelui, acuzat de abuz de putere și încercarea de a implica o putere străină în campania electorală americană.

### Vezi și... ### Procurorul general al Ucrainei spune că subordonații lui revizuiesc toate dosarele clasate de predecesori, inclusiv cele legate de Burisma

Joe Biden, fostul vicepreședinte în administrația Obama, este unul din posibilii contracandidați democrați ai președintelui Trump în alegerile prezidențiale din 2020. Fiul său, Hunter, a fost în consiliul de administrație al firmei ucrainene de gaze Burisma, în timp ce Biden era vicepreședinte, dar pentru moment nu există niciun indiciu că ar fi fost vreun conflict de interese sau s-ar fi comis vreun abuz.